Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 19. 09:59

Új korszakot nyithat az Android Wear

A Google szolgáltatásai körül forog az Android okosórás verziójának a Wearnek az első koncepciója, a platform azonban a fejlesztők számára is vonzó, egységes célpont lehet. A gyártók csak hardverben versenyezhetnek?

A Google egy blogbejegyzésben jelentette be tegnap az Android Wear érkezését, amely az okostelefonokat meghódító operációs rendszer új változata, kifejezetten a viselhető eszközök - például okosórák - számára.

Helyére került a Now

A várakozásoknak megfelelően az Android Wear elsődleges funkciója a csuklón hordott Google Now. A kontextusérzékeny információs szolgáltatás eddig is elérhető volt a telefonon (illetve szerencséseknek a Google Glasson), de legjobb helye mégis az okosórában lehet. A videók szerint a rendszer ugyanazokat a paneleket jeleníti meg, mint a telefonos Now, a felületet azonban értelemszerűen az apró mérethez igazították a tervezők. A Google Now szállítja a hangfelismerési funkcióit is, amely mára meglehetősen érett, használható szintet ért el, a telefonnal ellentétben pedig az óránál van is értelme, mint hatékony beviteli eszköznek.

A Now értesítések és hangfelismerés integrációján kívül az Android Wear a ma kötelezőnek számító fitneszfunkciókat is hozza, képes sebességet, távolságot és időt megjeleníteni, ha futni vagy kerékpározni megyünk, az edzésekről pedig kimutatásokat készít és jelenít meg. A dedikált fitneszórák fejlettebb funkciói persze hiányoznak, de ezt saját hatáskörben a gyártópartnerek pótolhatják, további érzékelők beépítésével, illetve külső kiegészítőkkel.

Az Android Wear természetesen együttműködik az okostelefonnal, így az óráról vezérelhető a zenelejátszás (akár hangparanccsal is), vagy küldhető ki egy mozifilm a telefonon és Chromecaston keresztül a tévére. Az okosóra egyik funkciója, hogy a telefon mellett második kijelzőként működik, megjeleníti a változatos bejövő értesítéseket. Ennek használatához a fejlesztőnek nem kell semmit tennie, az Android-Android együttműködésben a kiválasztott alkalmazások értesítései megjelennek az órán is. Az extra órás funkciók eléréséhez azonban érdemes a kiterjesztett értesítési API-t használni majd, amely gazdagabb interakciót tesz lehetővé az óráról.

Az Android fejlesztőknek szóló oldala a bejelentéssel egyidőben új, Wear-specifikus szekcióval bővült. Innen tölthető le a rendszer Developer Preview kiadása (és a dokumentáció), amellyel emulátorban kipróbálható annak működése, illetve a telefonos interakció. A Google ugyanakkor figyelmeztet, hogy a rendszer és a programozási interfészek (API-k) még sokat változhatnak a következő hónapokban, így egyelőre csak tesztkörnyezetként, ismerkedésként érdemes használni.

Végre egységes fejlesztői platform

Az Android Wear külső alkalmazások futtatására is képes, vagyis ahogy a telefonos Android körül, a Wear körül is prosperáló ökoszisztéma alakulhat ki. A talpon maradt három mobilplatform-gyártó (Google, Apple, Microsoft) közül egyelőre csak a Google lépett, az Apple csak pletykaszinten foglalkozik a viselhető eszközökkel, a Microsoftról pedig még ennyi információ sincs. Ha ezt a lépéselőnyt a Google okosan használja ki, akkor az Android Wear gyorsan elsődleges  platformmá válhat az okosórás piacon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egyelőre nem világos, hogy az Android Wear pontosan milyen szabadságfokot biztosít a gyártópartnerek számára, milyen mértékben szabhatják testre az apró operációs rendszert. Ami biztosnak látszik, hogy az "OK Google" hívószó és a Now-alapú értesítések kötelezőnek számítanak, a gyártók pedig saját számlapokkal és alkalmazásokkal egészíthetik ki ezeket, és persze a hardvert is maguk alakíthatják ki. A gyártók között valószínűleg fontos megkülönböztető lesz a felhasznált alkatrészek minősége és teljesítménye (kijelző, processzor, akku) mellett az anyaghasználat is. Ma már az okostelefonok is egyre inkább divatkiegészítőnek számítanak, egy óra azonban egyértelműen tükrözi a felhasználó identitását, stílusát, így (ahogy az óragyártók között jelenleg is) komoly presztízsverseny alakulhat ki a vállalatok között.

Beviteli eszközök és hardver

Érdemes néhány szóban megemlíteni a Google felhasználói élménnyel (UX) kapcsolatos döntéseit is. A videók alapján a Google az gesztusvezérléssel kombinált érintőkijelzőre és a hangfelismerésre tette fel a tétet. A koncepcióvideóban a felületet jobb-bal és fel-le irányú gesztusokkal, illetve "OK Google" jelszóval meghívott hangos parancsokkal lehet vezérelni. A videókon bemutatott felületen nincsenek nyomható gombok, ami az okosórák apró kijelzőit figyelembe véve a helyes útnak tűnik. Ez a döntés nem triviális, a Pebble például csupán négy, fizikai gombbal vezérelhető, érintőkijelző pedig nincs, más gyártó pedig fizikai és virtuális gombok kombinációjával igyekeztek megoldani a kérdést.

Lehetőségek fejlesztőknek - szinte mindent szabad.

A Google koncepciójában a hangfelismerés kritikus elem, a bonyolultabb interakciókhoz kénytelenek leszünk beszélni az órához. Ez ideális esetben nagy könnyebbséget jelent, egyetlen mondatban több interakciós lépcső is letudható, például elindítható egy adott album lejátszása egyetlen hangparanccsal. Kevésbé ideális esetben viszont nagyon leszűkíti a rendszer használhatóságát, az apró kijelzőn csupán gesztusokkal nem lesz könnyű navigálni. A végső véleményt persze az Android Wear kipróbálása utánra tartogatjuk, de az már most látható, hogy a szokatlan vezérlés hatalmas pozitív és negatív potenciált is tartogathat.

A szokatlan vezérlés várhatóan a fejlesztőknek is komoly kihívást jelent majd, az egyszerű gesztusokkal biztosan nem lesz egyszerű intuitív, de funkciógazdag alkalmazásokat készíteni. Ahogy a PC-s alkalmazások és a tabletes/telefonos appok között is hatalmas a különbség a használat módjában, valószínűleg az Android és az Android Wear között is hasonló szakadék lesz az UX tervezésében, ami óriási kihívást jelent majd. Szerencsére az alkalmazások bizonyos kulcsszavakra beregisztrálhatják majd magukat, így hangparanccsal is hívhatóak lesznek a külső appok is.

A Motorola és az LG már készen áll

Röviddel a Google bejelentése után a Motorola és az LG be is jelentette saját, Android Wearre épülő okosóráját. Az LG G Watch a következő negyedévben lesz kapható, a dél-koreai gyártó négyzetes LCD érintőkijelzőt választott az eszközhöz, a borítás a fotók alapján műanyagnak tűnik, ami némiképp csalódást keltő. A G Watch az LG szerint a Google-lel szoros együttműködésben készült, azonban a várakozásokkal ellentétben nem kapta meg a Nexus nevet.

A Motorola, amely jelenleg még a Google leányvállalata, de hamarosan a Lenovo tulajdonába kerül, merészebbet gondolt. A Moto 360 kör alakú kijelzőt és nagyon elegáns, a fotók alapján fémből készített borítást kapott. A gyártó bejelentése szerint a 360 még idén nyáron világszerte elérhetővé válik, több formatervvel is.

A Google bejelentésében még említett néhány gyártót, a HTC, a Samsung és az ASUS került fel a listára gyártópartnerként, illetve a több divatháznak bérgyártó, de az órapiacon saját neve alatt is jelen levő Fossil is kiadott egy közleményt, miszerint dolgozik az Android Wear használatán. Egyelőre ezek a gyártók nem jelentettek be terméket vagy koncepciót, valószínűleg a termékfejlesztés még csak az LG-nél és a Motorolánál érte el az ehhez szükséges érettséget. A következő néhány hónapban azonban minden bizonnyal ömleni fognak a kisebb-nagyobb gyártók Android Wear-re épülő órái a piacra, várhatóan nyár végére, de legkésőbb a karácsonyi szezonra minden méretben, minőségben, árkategóriában lesz majd ilyen termék a boltok polcain.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról