:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 18. 14:47

Szeptemberben lesz az Xbox One hivatalos hazai premierje

Magyarországon idén szeptemberben kezdődik az Xbox One hivatalos forgalmazása, adta hírül a Facebook-oldalán a Microsoft helyi képviselete. Egyelőre csak a premier hónapja biztos, semmi más.

Az Egyesült Államokban és egy tucat további országban tavaly ősszel debütált az Xbox One, az első nap eladott egymillió példány jól mutatja, milyen várakozásokkal tekintett a gép elé a piac. A rajt idején a HWSW arra tippelt, a magyarországi premier 2014 második felében lesz, ez az információ most már hivatalosan is megerősítést nyert, a magyar Microsoft a Facebookon adta hírül, hogy a debütálás szeptemberben lesz. Hazánk olyan országokkal együtt kapja meg a konzolt mint Csehország, Dánia, Dél-Afrika, Hollandia, Írország, Japán, Lengyelország, Oroszország, Svédország és Törökország.

Most is kapható, miért várjak akkor szeptemberig?

Xbox One-t persze most is lehet vásárolni Magyarországon, az EU-tagságunk egyik előnye, hogy az áruk szabadon mozoghatnak az országok között, így senki sem gátolhatja meg a kereskedőket abban, hogy más országokból importáljanak és értékesítsenek például olyan játékkonzolokat, amelyek nincsenek a multik hivatalosan forgalmazott termékeinek listáján. Ez a helyzet az Xbox One-nal is, amely szinte a premier óta kapható kisebb-nagyobb, videojátékokra szakosodott üzletekben, nagyjából 165 ezer forintos végfelhasználói áron.

A hivatalos magyarországi értékesítés viszont azt jelenti, hogy a forgalmazás minden olyan csatornán megkezdődik, ahol jelenleg is árulnak Xbox 360-at, az új konzol bekerülhet a nagy elektronikai áruházláncok és akár a hipermarketek kínálatába is. Másrészt a Microsoft fogja biztosítani a garanciális ügyintézést, amelyet most a konzolt "saját szakállukra" behozó üzletek kell kezeljenek. Érdemes tudni, hogy a boltokban megvásárolt Xbox One konzolok hibája esetén jelenleg csak a bolthoz fordulhat a vásárló és tisztán az üzlet belátására van bízva, a panaszokat hogyan kezeli.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hivatalos forgalmazás kezdete azt is jelenti, a Microsoft csapata átveszi a garanciális ügyintézést - az Xbox 360 esetében egy magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálaton kell bejelenteni a hibát, a vállalat futárt küld az elromlott gépért és a megjavított konzolt vissza is juttatja a tulajdonoshoz. A magyar forgalmazással együtt elindul a magyar nyelvű terméktámogatás is: ha valakinek problémája akad a géppel - nem csak garanciális meghibásodás, hanem bármilyen gond, akár a használattal, konfigurációval, online fizetéssel például -, magyar nyelven beszélő ügyfélszolgálatosoktól kérhet segítséget. Az Xbox ökoszisztémában használható online fizetési megoldásokat is lokalizálják majd.

Kevés konkrétum

A megjelenés hónapján kívül azonban egyelőre kevés konkrétumot tudni az Xbox One rajtjáról, a Microsoft későbbre ígért tájékoztatást az olyan alapvető kérdésekkel kapcsolatban is, mint a fogyasztói ár -úgy tudjuk, a részletek kisimításán most is dolgoznak a cég és a partnerei. Később dől el az is, a magyarországi piaci bevezetés körül mekkora felhajtást csapnak és milyen kedvezményes konstrukciók lesznek elérhetők (pl. játékkal egybecsomagolt konzol).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.