Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 18. 15:36

Új beállításokkal védi a privát szférát a WhatsApp

Nem veszi át a Facebook privát szférával kapcsolatos irányelveit a WhatsApp. Az alkalmazás fejlesztői blogposztban hangsúlyozták a terület jelentőségét, a chatapp legújabb frissítésével pedig új biztonsági beállításokat is kapott.

Bár hamarosan a Facebook tulajdonába kerül, a WhatsApp nem változtat a privát szférára vonatkozó irányelvein, hogy azok jobban igazodjanak az anyavállalatéihoz. A chatalkalmazás fejlesztői szerint a magánélet tiszteletben tartását mindig komolyan kezelték és ez a jövőben sem változik majd. Az alkalmazás hétfői frissítésével egy külön erre a területre vonatkozó beállítási menüt is kapott, amely amellett, hogy a korábban az alkalmazás különböző zugaiban elszórt opciókat egy helyen gyűjti össze, néhány új funkcióval is kiegészül.

Az egyik fő újítás, hogy a felhasználóknak nem feltétlenül kell közszemlére tenni profilképüket. Az új menüben lehetőség van a fotót akárki, vagy csak az ismerősök számára láthatóra állítani, vagy éppen mindenki elől elrejteni - erre a Facebookon például már nincs mód. Ugyanez a három opció adott a “last seen” felirathoz is, amely azt jelzi, hogy a beszélgetőpartner mikor hagyta el az alkalmazást, korábban ezt legfeljebb ki- és bekapcsolni lehetett. A frissítés utáni első megnyitáskor továbbá az app megkérdezi a felhasználót, hogy szándékozik-e menteni a korábbi csevegéseket - ez a funkció korábban a beállítások menü mélyén kapott helyet, alapértelmezetten kikapcsolt állapotban.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A WhatsApp csapata blogposztban is hangsúlyozta, a felvásárlás nem befolyásolja hozzáállásukat a privát információk védelméhez, a chatalkalmazás fejlesztői a “lehető legkevesebbet” szeretnék megtudni felhasználóikról, ami nem is lehetne messzebb a Facebook hozzáállásától - tavaly például komoly felháborodást váltott ki, hogy a közösségi oldal megváltoztatta adatkezelési irányelveit, hogy felhasználhassa tagjainak egyes személyes információit. A cég továbbá kiemelte, ha a Facebookkal való együttműködés azt jelentette volna, hogy változtatniuk kell irányelveiken, nem született volna meg a 19 milliárd dolláros megállapodás.

Ennek dacára az app biztonság terén jócskán hagy kívánnivalót maga után, a múlt héten például mindjárt két sebezhetőségre is fény derült. Az egyik hibára Xuyang Li, a TrustGo Mobile alapítója mutatott rá: mivel a WhatsApp-felhasználóknak elég telefonszámukkal regisztrálni, ha azt a később megváltoztatják, fiókadataik a régi szám új gazdájához kerülhetnek. Biztonsági kockázatot jelent továbbá a telefonon tárolt beszélgetések nem megfelelő védelme, amelyet Bass Bochert informatikai szakértő egy egyszerű appal demonstrált, amely sikeresen lopta el a készülékről az elmentett csevegéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról