Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 13. 11:56

Végre magyar fejlesztő is adhat el appokat Androidra!

Nagyon régi adóssága rendeződött a Google Android ökoszisztémának tegnap a magyar fejlesztők szempontjából. Március 12-től kezdve a hazai fejlesztők is feltölthetik és eladhatják fizetős alkalmazásaikat a Play Store-ban.

Az elmúlt években a Google fokozatosan bővítette azon országok listáját, amik teljes értékű tagok lehetnek az Android világában. Bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor Magyarországon a fizetős alkalmazásokat nem lehetett elérni az akkor még Android Marketnek hívott piactéren - sőt, ha nagyon visszamegyünk az időben, akkor a kezdetekkor az Android Market egyáltalán nem fogadott be fizetős appokat.

Akkoriban ez gyakori kritika volt a rendszerrel kapcsolatban és sokak szerint hosszú ideig rányomta a bélyegét az androidos piacra, ugyanis a kezdetben kizárólag ingyenes appok mellé nehéz volt megjelenni fizetős alkalmazásokkal és sokak szerint ez tolta el az ingyenes alkalmazások irányába az egész platformot. Mostanra azonban már a világon szinte mindenhol lehetséges androidos appokat vásárolni, s egyre több helyen a fejlesztők saját valutájukban meghatározott árakon értékesíthetnek is. Tavaly ilyenkor Csehország, Lengyelország, Izrael és Mexikó csatlakozott a klubhoz, most pedig Magyarország került fel a listára a forintalapú elszámolással együtt. Erről egyébként a Javaforum beszámolója szerint minden érintett kapott tegnap egy e-mail értesítést is.

Könnyítés

Egészen idáig a magyar fejlesztők kénytelenek voltak egy külföldi fiókon vagy egy támogatott országban létrehozott cégen keresztül intézni a fizetős androidos alkalmazások terjesztését. Valószínűleg az ilyen félmegoldások száma elért a szolgáltató számára is látható szintet, aminél már érdemes dedikált csatornát fenntartani. Azok, akik fizetős alkalmazást szeretnének értékesíteni, azoknak mindössze annyi a dolga, hogy beállítanak egy Google Play fejlesztői fiókot a play.google.com/apps/publish oldalon, immár helyi, magyarországi lokációval, ezután pedig a pénzügyek menüben hozzákapcsolni a Google Wallet Merchant fiókot is. Emellett nem árt ellenőrizni, hogy a helyi szabályoknak megfelelő adózási és egyéb beállítások élesek-e.

Az alkalmazás árazását továbbra is bármilyen pénznemben megadhatja a fejlesztő, a kifizetéseket és a pénzügyi adatokat viszont a helyi pénznemben kapják meg a jövőben, ami mondjuk adózási szempontból szerencsésebb lehet. Magyarország ezzel a harminchetedik ország, ahol lehetőség van Google Wallet Merchant fiók beállítására, mégpedig úgy, hogy a saját helyi pénznemünket használhatjuk. Több országban, például Brazíliában a helyi helyett amerikai dollárban történik az elszámolás. A Wallett Merchant pedig, ahogy a nevéből is következtetni lehet rá, nem kizárólag a Play Store-ban való üzletelésre, hanem bármi egyéb Wallet-en keresztül végzett tranzakcióra vonatkozik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A földrajzi bővítés mellett a Google bemutatott egy új funkciót is a Google Wallet alkalmazásban Android és iOS alatt is, ami viszont nem a kereskedőknek, hanem a felhasználóknak jelent segítséget. Az Orders nevű rész átláthatóvá, követhetővé teszi a költéseket és a megrendelések alakulását. A Google Wallet app értesítéseket küld a megrendelések állapotának változásáról, illetve listába szedi a korábbi tranzakciókat. Miután a felhasználó beaktiválta az Orders funkciót, láthatja az összes olyan korábbi számlát, amit a Gmail-fiókjába kapott meg eddig.

A vásárlások és tranzakciók mellett az eladók, kereskedők adatai, elérhetőségei is meglesznek, ugyanúgy, ahogy a szállítási információk. Emellé a Google Wallet app még elméletileg képes kezelni a hűségprogramokat, kuponokat is, illetve az NFC-képes androidos eszközök közt pénzt is tudnak küldeni egymásnak a felhasználók. Ezen funkciók nagy része azonban továbbra is csak az USA-ban működik. A felhasználói szolgáltatások régiós korlátozásáról szóló listát a Google saját oldalán egyébként közzéteszi itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról