Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 12. 12:29

Gyenge mobilokra optimalizál az Instagram

Egy gyártó a termékének új verzióit rendszerint új funkciókkal, extra képességekkel ruházza fel, így egy sok éves termék néha úgy néz ki, mint egy karácsonyfa. Az Instagram szerencsére nem képviseli ezt a trendet és továbbra is ugyanarra az egyszerű dologra összpontosít, a vizuális kommunikációra.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a termék készen van és nem kell hozzányúlni. A Facebookba olvadás óta ugyan kaptunk néhány extrát, mint például a videoposztolási lehetőséget, illetve a szűrt, korlátozott számú kapcsolatnak küldhető privát üzeneteket. Ezeken túl viszont az Instagram új verziói főként a működés gyorsaságában, stabilitásban fejlődnek.

Tegnap érkezett meg Androidra az alkalmazás legújabb 5.1-es verziója, ami a fentiek ékes bizonyítéka: semmilyen új funkció, semmilyen új képesség nem jelent meg, nincsenek új szűrők és még az elrendezés is azonos a korábbival. Ezúttal a fejlesztés célja az volt, hogy az egyre népszerűbbé váló fotómegosztó közösségi szolgáltatást azok is tudják élvezni, akik nem csúcskészülékekkel a kezükben rohangálnak.

Első ránézésre az új alkalmazás (HD kijelzős mobilon) annyit változott, hogy megadta magát a flat dizájntrendeknek teljesen, illetve a menük háttérszíne egy sokkal mélyebb kékre változott, mondjuk úgy, hogy közeledett a Facebook kékjéhez. A gombok, menük és struktúra alapjában véve változatlan maradt, mindössze az elrendezés finomodott kissé. Az üres tereket csökkentették, néhány elem helyet cserélt, a listák áttekinthetőbbek, de ez már csak pixelcsiszolás.

Kisebb, gyorsabb

Az igazi munka sokkal inkább a motorháztető alatt zajlott. Az új Instagram sokkal gyorsabban fut, gyengébb teljesítményű mobilokon sem lesz szánalmas a betöltődés vagy a listák pörgetésének sebessége. Telepítve körülbelül fele annyi helyet foglal, mint a korábbi verzió, amiből arra lehet következtetni, hogy a kódot jelentősen átírták. A fő cél, ahogyan az Android legújabb verziójánál is, az volt, hogy az olcsóbb, gyengébb hardverű mobilokon is tűrhetően fusson a program.

Ez a trend minden valószínűség szerint szélesebb körben is jellemző lesz, ugyanis az okostelefonos és tabletes piac ma már nem az Egyesült Államokról és Nyugat-Európáról szól. Az Instagram erőfeszítéseinek hátterében például az utóbbi időben tapasztalható dél-amerikai terjeszkedés áll: a brazil felhasználók kezébe tömegesen kerültek okostelefonok és nem is félnek használni azokat, igaz az ottani fejlettségi szinten nem az a kérdés, hogy Galaxy S4-et vagy HTC One-t vegyenek-e az emberek. Az ottani piac annyira más szerkezetű, hogy a főként a felső kategóriára koncentráló HTC két évvel ezelőtt kénytelen volt visszavonulni onnan.

Cristo Redentor

Az eddig az USA-ra koncentráló fejlesztők egyszerűen figyelmen kívül hagyták azokat a kijelzőfelbontásokat és specifikációkat, amik nem voltak jelen az amerikai piacon. 2014-ben viszont már minden nem helyi alkalmazás és szolgáltatás nagyobb részben nem amerikai felhasználókat vonz. Ennek egyrészt vissza kell köszönni a lokalizációk támogatásában is, másrészt a használhatósági teszteket ki kell terjeszteni a kulturális különbségeket figyelembe vevő szintekre is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legnagyobb kihívás azonban technológiai, például a világszerte népszerű, bár igen halvány képességekkel rendelkező Samsung Galaxy Y vagy az olcsó kínai noname készülékek támogatása. Az Instagram egyrészt a kezelőfelületet optimalizálta az akár 240x320 pixeles felbontásra is. Jól nem fog kinézni, de legalább elfogadhatóan és hiba nélkül működik. Másrészt a kisebb programméret és a hatékonyabb működés miatt a betöltési sebességek is sokkal gyorsabbak lettek.

Ez csúcskészülékeken is érezhető lesz, ott az eddigi 1-3 másodperces betöltési idő helyett már gyakorlatilag azonnal megkapjuk a feedet a program megnyitása után. Közben viszont a régi, lassú mobiloknál is láthatóan gyorsabb lesz a folyamat. A kis felbontású kijelzőhöz a kliens nem is fog letölteni nagyfelbontású képeket, így a mobilra keveset szánó felhasználóknak az adatforgalmi korlát miatt sem kell aggódnia. Egy HD kijelző mellett intenzív Instagram-használat mellett havi 100-300 megabájtos forgalom is kijöhet. Egészen idáig az Instagram is az Android natív skálázási képességeire támaszkodott és külön nem foglalkozott ezzel a kérdéssel, de saját statisztikáikból nyilvánvalóan láthatták, hogy egyre erősebb táboruk van az alsó szegmensben is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról