Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 6. 09:38

Érdemes 8 hüvelyken Windows 8.1-et használni?

Windows 8.1-es táblagépek már egészen elérhető áron vásárolhatók, de vajon kinek érdemes hasonló készüléket venni? A nyolchüvelykes windowsos tableteket vettük górcső alá, a Toshiba Encore és a Lenovo Miix 2 8 készülékek segítségével.

Két nyolchüvelykes Windows 8.1-et futtató táblagépen, a Lenovo Miix 2 8-on és a Toshiba Encore WT8-A-102-n vizsgáltuk meg, hogy mire is jó egy hasonló készülék, illetve kiknek lehet érdemes ma ilyen méretben windowsos tabletet vásárolni. A Windows 8.x nagy ígérete, hogy a Metro felülete kiválóan használható érintéssel, miközben az operációs rendszerben továbbra is ott a hagyományos desktop és annak bőséges alkalmazásválasztéka. Egy Windows 8.x operációs rendszert futtató tablet így elvben tabletként, illetve kijelzőre kapcsolva PC-ként is használható. Lássuk, a Lenovo Miix 2 és a Toshiba Encore valóra váltja-e ezt az ígéretet.

A hardver gyakorlatilag ugyanaz

A két táblagép nagyon hasonló, mindkettő hátlapja fémes színű, noha csak a Lenovóé készült valóban alumíniumból. A Toshiba hátoldala már műanyag, annak viszont sikerült a jobbik végét megfogni, mert bár igaz, hogy maga az anyag nem olyan jó minőségű mint például egy Lumia esetében, textúrája miatt így is kellemes fogást, illetve tapintást biztosít. Összességében azonban érezhető, hogy a Miix 2 8 felépítése jóval közelebb áll a prémium kategóriához, emellett ráadásul 7,62 milliméterével vékonyabb is mint a 10,68 milliméteres konkurens eszköz, ami a kettőt egymás mellé téve kifejezetten vaskos hatást kelt.

Hardveresen a két tablet túlnyomórészt megegyezik, mindkettő 1,33 gigahertzes Intel Atom Z3740 processzort kapott, továbbá 2 gigabájt RAM-ot, és 8 hüvelykes 1280x800-as felbontású kijelzőt. Ez a Lenovo esetében IPS, a Toshibába pedig egy a gyártó saját Autobrite technológiáját használó LED háttérvilágítású panel került - tapasztalataink szerint a képük között nincs sok különbség. Nehéznek egyik táblagép sem mondható, azok a fél kilót sem érik el, az Encore 0,445, a Miix 2 8 pedig 0,349 kilogrammot nyom. Mindenesetre a készülékek használata egy kézben tartva sem megterhelő. Összehasonlításképp: a kategória etalonjának számító iPad mini tömege 312 gramm.

A hardver teljesítménye metrós alkalmazások alatt elegendő. A rendszer optimalizált animációi akadozásmentesen, szépen futnak, ami a gyorsaság érzetét kelti. Változik a szituáció, ha például böngészni kezdünk, a metrós Internet Explorer a modern weboldalakkal nagyon megszenved, másodpercekig tart a betöltés. Ennél is zavaróbb probléma, hogy az előzményeket a böngésző nem nagyon tartja memóriában, emiatt a visszalépés is újratöltéssel jár, ami hosszas, néha 10 másodpercet is meghaladó várakozást jelent. Ugyan a Flash támogatása hatalmas előnyt jelent az androidos és iOS-es társakhoz képest, de sejtésünk szerint ez felelős a böngészős élmény szétrombolásáért - lehet, hogy ilyen hardveren ezt nem kellene erőltetni.

Kiegészítők nélkül nem ússzuk meg

A produktivitáshoz mindkét eszközön előre telepítve megtaláljuk a Microsoft Office 2013 csomagot - a Lenovónál ez ugyan csak próbaverzió, ám a dobozban található kóddal aktiválható. Ahhoz azonban, hogy a desktopon futó alkalmazásokat rendesen ki is tudjuk használni, szükség lesz egy Bluetooth-os billentyűzetre és egérre is. A két gép egyébként a Bluetooth 4.0-t is támogatja, viszont egyiken sem találunk teljes értékű USB-t, ami ilyen helyzetben hasznos lenne. Így tehát szükségünk lesz egy átalakító kábelre a microUSB-csatlakozóhoz, vagy marad a vezeték nélküli billentyűzet és egér, ha nem a kijelzőn akarunk kopogtatni.

A két eszközt kézbe fogva az elég hamar egyértelművé válik, hogy már nincs menekvés azoknak, akik eddig ügyesen kikerülték a Windows 8 és 8.1 Metro felületét, mostantól nekik is legalább részben hozzá kell majd szokniuk a csempékhez és a gesztusokhoz, a hagyományos asztali elemek ugyanis itt már - különösen a vaskosabb ujjakkal rendelkezőknek - meglehetősen nehezen bökdöshető méretűre zsugorodtak. A legmegrögzöttebb Metro-ellenzők számára persze a rendszer némi célzással, türelemmel, netán egy stylussal jórészt továbbra is megkerülhető - utóbbi sajnos egyik tesztkészülékünk mellé sem jutott.

A Miix 2 8-hoz vásárolhatunk is egy kifejezetten jó, billentyűzettel ellátott tokot és stylust, amivel felszerelve a tablet kvázi netbookká változik, ebben a formában pedig remekül használható, leszámítva persze az egér hiányát. Ezt vagy a kezünket időről időre a képernyőhöz emelve kompenzálhatjuk, vagy egy ugyancsak Bluetooth-os egérrel. Egy stylus is jó befektetés lehet, miután a Microsoft kínálatában olyan hasznos szoftverek is feltűnnek mint a OneNote jegyzetapp, ami a kézírásos bevitelt is támogatja, de a gépelt szövegek is kiegészíthetők benne kézzel rajzolt skiccekkel.

Ilyen kiegészítőket persze a Toshiba gépéhez is találni, amelynek további előnye, hogy ha teljes USB nem is, egy microHDMI-csatlakozó azért elfért rajta, amivel a táblagéphez egy plusz kijelzőt is köthetünk, ha esetleg komolyabb munkához lenne rá szükség, netán a szórakozást folytatnánk inkább a monitoron vagy tévén. A Lenovo modelljéről viszont lemaradt a videokimenet, ami azért fájó, mert egy windowsos tabletnek az előnyei pont akkor jönnek ki, ha külső monitorra kapcsoljuk, ilyenkor (billentyűzettel és egérrel kiegészítve) egy belépőszintű PC-t is kivált. A kínai gyártó tervezői lehagyták a HDMI-kimenetet, és ezzel a készülék legnagyobb potenciális előnyét nullázták le sajnos.

A 64 gigabájtos belső tárhelyért viszont a Lenovo kapja a pontot, az Encore-ban ugyanis be kell érnünk ennek felével, 32 gigabájttal. A változatos online tárhelyszolgáltatások korában ez akár elég is lehet, bár ehhez jó lesz Wi-Fi közelben lenni (a Miix 2 8-ból Micro SIM befogadására képes modell is kapható), továbbá mindkét eszköz bővíthető microSD-kártyával is. A tabletektől mindkét gyártó 7 órás üzemidőt ígér, amit az eszközöknek igénybevételtől függően nagyrészt sikerül is tartani.

Az már látható tehát, hogy a produktívabb tevékenységekhez szükség lesz jó pár kiegészítőre, persze azért a táblagépek ezek nélkül sem használhatatlanok. A 8 hüvelyk viszonylag kényelmes gépelést tesz lehetővé a kijelzőn is, persze jóval kisebb sebességre elég mint egy fizikai klaviatúra. A Windows 8.x gesztusainak betanulását viszont már nem lehet tovább halogatni, ha mást nem, legalább a programok bezárására szolgáló fentről lefelé húzást érdemes észben tartani. Ugyancsak hasznos lehet a futó alkalmazások listája, amelyet a jobb oldalról húzhatunk be. A funkció ugyanakkor becsapós, mert az asztalt, illetve az rajta megnyitott programokat egyetlen csempeként tünteti fel, így azok között nem tudunk ezzel a módszerrel navigálni.

Mire lehet jó?

Milyen célra érdemes tehát 8 hüvelykes windowsos táblagépet venni? A két készülékkel szerzett tapasztalatok alapján sokfélére, bár némelyik plusz befektetést igényel. Ágyban vagy a kanapén heverészve böngészni éppenséggel mindkét gép megfelel, de erre a célra már jóval olcsóbban is találunk androidos tabletet. Iskolába jegyzeteléshez már jobb választás, ehhez azonban mindenképp szükség lesz legalább egy kiegészítő billentyűzetre, de a legtöbben valószínűleg egér nélkül sem bírják sokáig, így jobb, ha abból is kerül egy a kosárba. Aki a kézírásos jegyzetelést részesíti előnyben annak egy hasonló készülék egy stylus társaságában kifejezetten ideális megoldást jelent, különösen a már említett OneNote-tal felszerelkezve, a Miix 2 8-ra ráadásul alternatív megoldásként az Evernote jegyzetappot is előre telepítették.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két tárgyalt eszköz viszonylag nagy felbontású, szép képet adó kijelzőjével és elfogadható akkumulátoros üzemidejével médiafogyasztásra is megállja helyét, bár aki kifejezetten filmnézésre vásárolna tabletet, ismét jobban jár egy alacsonyabb árú androidos darabbal. Játékra viszont nem mondhatók ideális megoldásnak, a hasonló hardveren élvezhetően futó címek ugyanis lassan inkább a retro kategóriát gyarapítják, erre a célra is olcsóbban jövünk ki egy Androidot futtató kütyüvel, ha mindenképp táblagépben gondolkodunk, ráadásul a játékválaszték is nagyobb a Google operációs rendszerén.

Komoly munkára a 8 hüvelykes tabletek méretük miatt nem a legjobbak, aki több ablak között váltogat a desktopon, netán azokat párhuzamosan szeretné megnyitva tartani, egérre, billentyűzetre és nagyobb kijelzőre is szüksége lesz. Ez a Toshiba Encore-hoz hasonló, HDMI-csatlakozóval felszerelt modelleknél egyszerűen orvosolható probléma, ha tehát a kiszemelt készülékhez lehetőség van külső kijelző csatlakoztatására, akár munkaeszköznek is megfelelhet, noha egy teljes értékű notebookot csak bajosan helyettesít, már csak a csatlakozók hiánya miatt is.

A két fenti modell ára 100 ezer forint körül mozog, amit a kiegészítők további 5-10 ezerrel dobhatnak meg. Bár a Lenovo Miix 2 8 igényesebb benyomást kelt, vékonyabb, nagyobb tárkapacitású és jobban is néz ki, a HDMI-kimenet miatt mégis a Toshibát választatnánk, ha e kettő közül kellene döntenünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról