:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 24. 14:40

Okosóra-headset hibridet mutatott be a Huawei

Új táblagépekkel, egy középkategóriás okostelefonnal és egy headsetté alakítható okoskarpereccel érkezett a 2014-es MWC-re a Huawei. A kínai gyártó első szárnypróbálgatása a viselhető eszközök területén, mindenképp merész konstrukció, egyelőre azonban korlátozottak a funkciói.

Szokatlan készülékek nélkül a Mobile World Congress idén sem múlhat el, ezúttal a Huawei alkotott merészet, a vállalat ugyanis Két új táblagépe és okostelefonja mellett egy okosóra-headset hibridet is bemutatott.

A legkisebb héthüvelykes

Az első készülék amit a kínai vállalat leleplezett, a Mediapad X1, ami a gyártó szerint az eddigi legkisebb 7 hüvelykes táblagép: mindössze 7,18 milliméter vékony és 103,9 milliméter széles. Bár a házat sikerült a lehető legkisebbre zsugorítani, abba a Huawei mégis be tudott tuszkolni egy 5000 mAh-s akkumulátort, ami egyedülálló a hasonló méretű készülékek között. A tablet a nehezen besorolható eszközök sorait gazdagítja, miután hagyományos telefonhívások is indíthatók róla - talán a phablet a legtalálóbb kategória.

A Mediapad X1-et egy Huawei HiSilicon Kirin 910 négymagos 1,6 gigahertzes processzor hajtja, került még bele 2 gigabájt RAM, illetve 16 gigabájt belső tárhely, ami microSD-kártyával egészíthető ki. A héthüvelykes LTPS kijelző felbontása 1920x1200 pixel, a készülék hátlapjára pedig egy figyelemre méltó 13 megapixeles Sony Exmor R kamera került LED vakuval. Az előlapi szenzor 5 megapixeles. A tableten 4.2-es Androidot találunk a vállalat Emotion nevű UI-ával feldíszítve.

A Huawei sem hagyta ki a középkategóriát

A vállalat másik új tabletjére a Mediapad M1-re már valamivel nagyobb, 8 hüvelykes IPS kijelző került, noha csak 1280x800 pixel felbontással. Az előlap alatt egy-egy pár hangszóró és mikrofon is helyet kapott, ami a médiafogyasztáshoz jöhet jól. A táblagépet egy 1,6 gigahertzes négymagos processzor hajtja, egyelőre azonban nem tudni pontosan, melyik chipsetről van szó. Annak ellenére, hogy a készülék nagyobb mint az X1, akkumulátora valamivel kisebb, 4800 mAh. Hátlapi kamerája 5, az előlapi pedig 1 megapixeles.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A középkategóriás Ascend G6 okostelefon 1,2 gigahertzes négymagos, egyelőre az M1-hez hasonlóan ismeretlen processzort kapott. A készülékbe 1 gigabájt RAM került, valamint 8 gigabájt belső tárterület, ami microSD-kártyával növelhető. A telefon kijelzője 4,5 hüvelykes, 540x960 pixel felbontású. A hátoldali kamera 8, az előlapi pedig 5 megapixeles, ami a középkategóriában nem mondható rossznak, a G6 továbbá 7,85 milliméterével meglepően vékony. A telefonba egy 2000 mAh-s akkumulátor került, és akárcsak a Mediapad X1, ez a készülék is 4.2-es Androidot futtat, a gyártó saját felületével.

Fülben és csuklón is viselhető okosóra

A Huawei legérdekesebb bejelentése kétségtelenül a TalkBand B1 okosóra-headset kombó volt, amellyel a kínai gyártó is belépett a viselhető elektronika piacára. A kütyü voltaképpen egy 1,4 hüvelykes ívelt OLED kijelzővel - ami sajnos nem érintésérzékeny - felszerelt színes karperec, amelyből az apró kijelző kipattintható és fülbe dugva Bluetooth headsetként üzemel tovább. A készülék használatához nem kell feltétlenül Huawei telefont használnunk, az bármilyen legalább 2.3-as Androidot futtató okostelefonnal párosítható, Bluetooth vagy NFC segítségével.

A készülék mindezek mellett IP57-es besorolást kapott víz- és porállóságra, így azt akár a zuhany alatt is használhatjuk. A gyártó szerint a headset egy feltöltéssel 7 óra beszélgetést, vagy két hét tétlen viselést bír ki. Mivel a kijelzőt hiába nyomkodnánk, a karperec a telefonról, egy alkalmazáson keresztül vezérelhető. Ötletes megoldás, hogy a kütyü szíja egyben USB kábel is, így azt bármely számítógépről vagy telefontöltő adapterről egyszerűen feltölthetjük, nincs szükség külön kábelekre mint sok más okosóránál. A TalkBand B1 funkciói ugyanakkor egyelőre kimerülnek a hívások kezelésében, a lépesek és az elégetett kalóriák számlálásában, valamint az alvás követésében.

A Huawei első viselhető eszköze 99 euróért kerül majd a boltokba. A Mediapad X1 várhatóan 399 euróról indul, az Ascend G6 okostelefon pedig 249 euróba kerül majd kártyafüggetlenül. A nyolchüvelykes Mediapad M1 ára egyelőre ismeretlen, de valószínűleg olcsóbb lesz majd mint a héthüvelykes modell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.