Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 24. 10:27

Egyre olcsóbbak a Firefox OS-es telefonok

Új referenciakészülékekkel, megújuló felhasználói felülettel és az eddigi első Firefox OS-t futtató táblagéppel érkezett az idei Mobile World Congressre a Mozilla. A vállalat emellett azt ígéri, hamarosan 25 dollárért is vásárolhatunk majd a szoftverét futtató okostelefont.

A héten zajló Mobile World Congressen az androidos készülékek tengere mellett Firefox OS-t futtató eszközökből sincs hiány. A platformot most a Huawei, az Alcatel és a ZTE viszi a vállán, amelyek több okostelefonnal is előrukkoltak, sőt az Alcatel az első a Mozilla operációs rendszerét futtató tabletet is bemutatta.

Jönnek a 25 dolláros okostelefonok

Utóbbi gyártó az elnevezésből vélhetően héthüvelykes Fire 7 nevű táblagép mellett tovább bővítette One Touch szériáját a Fire C, Fire E és a Fire S okostelefonokkal, amelyeket Qualcomm Snapdragon processzorokkal szereltek fel. A ZTE ezúttal Open C és Open II készülékeiről rántotta le a leplet, a Huawei pedig Y300 névre hallgató okostelefonjára költöztetett Firefox OS- t. A telefonok és a tablet részletes specifikációit a gyártók egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azt azonban tudni lehet, hogy a készülékek már a következő hónapokban a boltokba kerülnek.

A Mozilla eközben még lejjebb próbálja szorítani az operációs rendszerének otthont adó telefonok árait, amihez nagyban hozzájárulhat a sanghaji Spreadtrummal kötött megállapodása. A megegyezés értelmében jövőben a vállalat tervezi majd a Mozilla számára az új Firefox OS-szel érkező referenciakészülékeket. Az első ilyen bemutatómodell már el is készült, amelybe a Spreadtrum SC6821 chipsetje került - ez a két cég szerint a 25 dolláros okostelefonok alapja lesz, amelyek a kategória legolcsóbbjai lehetnek majd a fejlődő piacokon. A Mozilla szerint már olyan mobilszolgáltatók érdeklődnek a készülékek iránt mint a Telenor, a Telkomsel vagy az Indosat.

A vállalat be is mutatta legújabb referenciatelefonját, a Firefox OS Flame-et, amely elődeihez képest jócskán felturbózott hardverrel érkezik: kétmagos, 1,4 gigahertzes Snapdragon MSM8210 processzor található benne, a fejlesztők igényeinek megfelelően minimum 256 megabájt, maximum 1 gigabájt RAM, 8 gigabájt belső tárhely, A-GPS és NFC, 4,5 hüvelykes 854x480 pixel felbontású kijelző, valamint 5 megapixeles hátlapi és 2 megapixeles előlapi kamera. Az eszköz 3G kapcsolatra képes és egy 1800 mAh-s akkumulátort kapott. A 25 dolláros mobilok persze várhatóan ennél valamivel szerényebb képességekkel rendelkeznek majd.

Referenciatabletek, megújult UI

A mintamodellek közül immár a táblagépek sem maradhatnak ki, a cég egy 7 és egy 10 hüvelykes tablet specifikációit is közölte. A kisebb gép kijelzője 1024x600 pixel felbontású lesz, 1,2 gigahertzes kétmagos Cortex-A9 processzort kap, ARM Mali-400 GPU-t, valamint 1 gigabájt RAM-ot. A belső tárhely mérete itt is 8 gigabájt, és az eszköz 2 megapixeles hátsó, és 0,3 megapixeles előlapi kamerával is kiegészül. A tízhüvelykes kütyübe egy 1280x800-as panel kerül, négymagos Cortex-A7 processzor 1 gigahertzen, PwerVR SGX544MP2 GPU-val, 2 gigabájt RAM-mal és 16 gigabájt belső tárhellyel. A kamerák itt már 5 és 2 megapixelesek, a táblagépbe emellett A-GPS vevő is kerül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A számos új hardver mellett maga a Firefox OS is átesik némi ráncfelvarráson a következő hónapokban, a rendszer ugyanis a fejlesztők szerint “intuitívabb” navigációval és egy új univerzális keresőfunkcióval is kiegészül, továbbá támogatja majd a két SIM-kártyának helyet adó készülékeket és az LTE hálózatokat is. A Mozilla ügyvezető igazgatója, Jay Sullivan szerint a cég nagyon elégedett a Firefox OS eredményeivel, a rendszer ugyanis júliusi bemutatkozása óta már 15 piacon van jelen.

Vásárlás mobilegyenleg terhére a Telenornál

De hazánkban is akad újítás, február 24-től ugyanis a Telenor ügyfelei már itthon is vásárolhatnak mobilegyenlegük terhére a Firefox Marketplace-en, azaz a platform alkalmazásboltjában, így nincs szükségük bankkártyás regisztrációra. A Telenor ennek örömére saját app-válogatást is indított.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról