Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 21. 11:19

HP: fény az alagút végén?

A HP erejéből csak a bevétel stagnálására futotta a most véget ért első pénzügyi negyedévben, amely mellett a profit 16 százalékkal emelkedett. Az éves kilátások is javultak, kicsit.

A január végén zárult első pénzügyi negyedévben 28,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a HP, amely éves szinten 0,7 százalékos csökkenést jelent, ez azonban az árfolyamhatásnak köszönhető csupán, konstans árfolyamon számolva 0,3 százalékos növekedést mutat a könyvelés. Ehhez 1,4 milliárd dolláros nettó eredmény társult, ami 16 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. A bevétel és a profit is felülmúlta az elemzők várakozásait.

Javult a PC-részleg, rontott a nyomtatás

A legnagyobb bevételű részleg továbbra is a Personal Systems, vagyis a személyi eszközökért felelős üzletág, amely jobbára PC-eladással foglalkozik. Itt a negyedéves bevétel 8,5 milliárd dollár volt, ami éves szinten 4 százalékos bővülést jelent. Ez elsősorban a vállalati PC-k iránti erősödő keresletnek köszönhető, ebben a szegmensben 8 százalékos volt a forgalom erősödése, miközben az otthoni PC-k eladásai 3 százalékal visszaesett. A vállalat a negyedéves eredménybejelentő konferenciahíváson közölte, nagyon nagyot nőtt a vállalati notebookok forgalma, de a céges desktopok is szépen teljesítettek. A HP által a negyedévben eladott PC-k száma összességében 6 százalékkal emelkedett. A személyi számítógépes részleg  üzemi eredménye 279 millió dollár volt, a HP a memóriaárak növekedésével magyarázza, miért nőtt alig a profit.

A legnagyobb profitot most is a nyomtatógyártó divízió hozta össze. Az eladott nyomtatók száma 5 százalékkal emelkedett, de a forgalom csökkent, a vállalati és otthoni nyomtatók átlagos eladási ára is visszaesett a most lezárt időszakban. A vállalati nyomtatók eladásából befolyó összeg 1,3 milliárd dollár volt, ami 2 százalékkal alacsonyabb mint egy éve, az otthon nyomtatók forgalma pedig 1 százalékkal 673 millió dollárra csökkent. A kellékanyagok forgalma 3 százalékkal csökkent, konstans árfolyamon számolva 1 százalékkal. A részleg összességében 5,8 milliárdos bevéelt ért el, ami éves szinten 2,2 százalékos csökkenést jelent, miközben 1 milliárd dolláros üzemi profitot termelt ki, ami még magasabb is volt némileg az egy évvel korábbinál.

Egész jól mentek a vállalati hardverek

Kellemes meglepetést szolgáltatott a vállalati hardverekkel foglalkozó divízió, amely 1 százalékkal tudta javítani a forgalmát - sorozatban ez volt a második negyedév, amikor nőtt a bevétel. Ez egyrészt az x86 szervereknek köszönhető, ahol 6 százalékkal 3,2 milliárd dollárra növekedett a forgalom, elsősorban a "hyperscale", vagyis horizontális skálázhatóságra kihegyezett rendszerek iránti érdeklődés miatt. Meg Whitman elnök-vezérigazgató kitért arra, hogy az IBM-Lenovo ügylet jó lehetőséget teremt a HP számára, a változást kihasználva a vállalat növelheti a piaci részesedését az x86 szegmensben, ahol egyébként is magasan vezet.

Eközben az üzleti kritikus szerverek folytatják régóta tartó mélyrepülésüket, a forgalmuk mindössze 228 millió dollár volt a most lezárt negyedévben - a HP már régen jelezte, üzleti kritikus szervereit Itaniumról x86 alapokra helyezi át, azonban a régóta zajló projekt még nem hozott nyilvános eredményt. A HWSW korábbi pletykák alapján úgy sejtette, 2013 végén a cég bemutatja a Project Odyssey első termékeit, ez azonban nem történt meg. 2014 első felében azonban végre mutatni kellene valamit, mielőtt az ügyfelek végleg leírják a HP-t, mint üzleti kritikus szerverszállítót.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A hálózati termékek forgalma 4 százalékkal bővült és 630 millió dollárt tett ki. A tárolók értékesítéséből származó bevétel stagnált, ahogy a HP hagyományos storage termékeit (XP, EVA) felváltja a 3PAR, IBRIX és LeftHand akvizíciójából létrejött új generációs tárolóportfólió. A technológiai szolgáltatások forgalma 4 százalékkal 2,13 milliárd dollárra csökkent. A vállalati hardverrészleg (ahová a hardverközeli szolgáltatások is tartoznak) 1,06 millárdos üzemi eredményt ért el, ami némileg kevesebb mint az egy évvel korábban elkönyvelt 1,07 milliárd.

Visszaeső szolgáltatások

A Mark Hurd idején az EDS túlértékelt akvizíciójával felduzzasztott, szolgáltatásokkal foglalkozó üzletág forgalma 5,6 milliárd dollár volt, ami éves szinten több mint 7 százalékos visszaesésnek felel meg. A HP szerint ennek legfőbb oka, hogy néhány korábban megkötött nagy értékű szerződést nem újítottak meg az ügyfelek. Az üzleti outsourcing szegmens 9 százalékot, az üzleti szolgáltatás szegmens pedig 4 százalékot esett éves összevetésben.  A szolgáltatórészleg üzemi profitja 57 millió dollár volt mindössze.

A szoftverrészleg árbevétele 4 százalékkal csökkent egy év alatt, Meg Whitman elnök-vezérigazgató szerint azonban ez nem akkora baj, mivel a stratégiai fókuszt élvező területek (biztonság, cloud, big data) egyaránt szépen növekedtek. A HP szoftverüzletága 916 millió dolláros bevételt ért el, amihez 145 milliós adózás előtti profit társult - egy éve 155 millió.

Meg Whitman 2011 őszén vette át a HP irányítását és azt tűzte ki célul, 2014-ben már növekedni fog a bevétel. Tavaly ősszel azonban a körülményekre való tekintettel "időt kért" Whitman, azt állítva, a növekedés csak később lehetséges. Az év hátralevő részére azonban optimista a vállalat, a cég a korábbi profitelőrejelzést némileg megemelte, a részvényenkénti intervallum alját 3,55 dollárról 3,6-ra vitte fel. A felső határ maradt 3,75 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról