:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 13. 10:28

Tudott nőni a Lenovo

Nem hatott a PC-piac globális csökkenése a szegmens legnagyobb gyártójára, a Lenovóra. A kínai cég elképesztően jó negyedévet zárt, részesedése a legfontosabb piacokon nagyot ugrott. Kései belépőként a tabletek és okostelefonok piacát is lendületből hódítanák meg, jó ugródeszkának ígérkezik a Motorola.

Rekord bevétellel és profittal zárta a Lenovo 2013-at - jelentette be a kínai gyártó. A negyedik negyedéves pénzügyi jelentés szerint a bevétel már meghaladja a 10 milliárd dollárt, egész pontosan 10,8 milliárdot tett ki. A profit ehhez képest eltörpül, mindössze 265 millió dollár lett, de még ez is rekord összegnek számít a gyártó történetében.

PC-piac? Nálunk nem halott.

A Lenovo legfontosabb ágazata a PC-gyártás, ebben pedig továbbra is nagyon sikeres a cég. A számottevő ütemben, 5,6 százalékkal zsugorodó világpiacon a Lenovo elképesztő, 9 százalékos növekedést mutatott fel, ennek megfelelően a cég részesedése is kilőtt. A legmagasabb a hazai, kínai piacon, itt a torta 37,9 százaléka a gyártóé, az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban pedig 4 százalékponttal 15,3-ra emelkedett. A leggyorsabb növekedést egyébként Amerika adta, a PC-darabszámok itt 28 százalékkal emelkedtek. A Kínán kívüli gyors növekedésnek köszönhetően a hazai piac súlya némileg csökkent a Lenovo bevételeiben, a kínai forgalom a 10 milliárd dollár fölötti értékesítésből 3,1 milliárdot tett ki (az EMEA régió a második legnagyobb, 2,9 milliárdos bevétellel).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az okostelefonos és tabletes piacon is nagyot gurított a Lenovo, a tabletek eladásai több mint megnégyszereződtek és már 3,4 millió egységet tettek ki a negyedév során. Ez még mindig nagyon kevésnek számít a versenytársakhoz képest, a piac alig 4,3 százalékát teszi ki, de a cég további agresszív növekedéssel számol a következő években. Az okostelefonok érettebb piacán hasonló (4,8%) a Lenovo részesedése, ez viszont már 13,9 millió eladott darabot jelent, amelyből azonban csak négymilló fogyott Kínán kívül. Ez azt jelenti, hogy (különösen a Motorola felvásárlásával) a cég továbbra is hatalmas növekedési potenciállal bír, erős végrehajtással néhány év alatt akár a Samsung kihívójává is válhat.

Pénzt csinálni a felvásárlásokból

A negyedév során a Lenovo két fontos üzletet is kötött, előbb az IBM x86-os szervereket gyártó részlegét vette meg, majd a Google-től kivásárolta a Motorola Mobilityt. Az elemzői konferenciahíváson a Lenovo elnök-vezérigazgatója, Yuanqing Yang elmondta, hogy a két megvásárolt hatalmas divíziót gyors ütemben nyereségessé fogják tenni, ehhez első körben a legjobb út a masszív költségcsökkentés lesz. Az IBM-től megvásárolt x86-os szerverek üzletága a gyártó szerint nagyot profitál majd a Lenovo kiváló beszállítói és értékesítői kapcsolatai mellett a méretgazdaságosságból is. Emellett nem elhanyagolható tény, hogy a Lenovo a gyors növekedést mutató hazai, kínai piacon is hatékonyabban értékesítheti az ex-IBM szervereket, mint azt a Nagy Kék tette volna.

A Motorolával még nagyobb tervei vannak a gyártónak, az amerikai gyártó brandjét felhasználva a Lenovo gyors ütemben az okostelefon-piac harmadik legnagyobb szereplőjévé kíván válni. Ehhez a Motorolát visszavezetik a kínai és a fejlődő országok piacaira, ahol "butatelefonjai" révén a Motorola korábban fontos pozíciókkal rendelkezett. Emellett a Motorola természetesen az amerikai piac meghódításának is központi kelléke lesz, ahogy az európai terjeszkedéshez is ugródeszkaként szolgál majd. A Lenovo terveinek komolyságát mutatja, hogy ugyan a felvásárlás hivatalosan még nem zárult le, saját okostelefonos részlegét már most átalakítja a Motorola fogadására, az amerikai vállalat integrációja így sokkal gyorsabban lezavarható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.