:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 12. 12:24

Formátumháború a vezeték nélküli töltésben

A HD-DVD és Blu-Ray csatájához hasonló formátumháború kezd kibontakozni a vezeték nélküli töltés piacán. A héten két kisebb szereplő de facto egyesült a Qi ellenében, hosszas csatározásnak nézhetünk elébe.

Megegyezett a héten az Alliance for Wireless Power (A4WP) és a Power Matters Alliance (PMA) egymás töltési szabványának támogatásáról, így a két platform gyakorlatilag egyesült. A szövetség a jelenleg uralkodónak számító Wireless Power Consortium szabványa, a Qi (ejtsd: csí) ellen indul harcba, immár együttes erővel. Az egyezmény szerint a PMA szabványának részévé válik az A4WP Recenze nevű töltési mechanizmusa, ez mágneses rezonanciával adja át az energiát a tölteni kívánt elektronikus eszköznek. Az A4WP cserébe a PMA indukciós típusú töltését fogja támogatni a jövőben, így a szabványokat használó eszközök mindkét típusú töltővel használhatóak lesznek.

Harc a végső győzelemért

A vezeték nélküli töltés piaca viszonylag friss, az első, ismertebb okostelefon, amely támogatta a technológiát, a Palm Pre volt, 2009-ben. A felhasznált Touchstone fantázianevű megoldás nem használt iparági szabványokat, a telefont csak a Palmtól származó töltő tudta árammal ellátni. A mobilipar ezután a szabványosítás felé indult el, az egyik első a Wireless Power Consortium Qi  szabványa lett, amely a csúcskategóriás telefonokban el is kezdett terjedni. Tavaly a Nokia Lumia 920 és 820, valamint a Google referenciatelefonja, a Nexus 4 érkezett Qi technológiával, de az amerikai piacra szánt HTC 8X és a Droid DNA is ezt a rendszert használja. A Samsung egyelőre nem tette le a voksát, Galaxy S4 például különböző szabványokat támogató hátlappal is felvértezhető.

A viszonylag általános nevű konzorciumok mögött valódi iparági óriások állnak egymással csatában. Az A4WP például a Qualcomm és a Samsung kezdeményezése, amely mögött mára felsorakozott a Broadcom, a Deutsche Telekom, Fujitsu, HTC, Intel, LG Electronics, Marvell és az NXP is. A PMA mögött az AT&T, a Duracell, a Huawei, az NEC, a BlackBerry, a ZTE vagy a Sony található, de PMA töltőket kezdett telepíteni világméretű hálózatán a Starbucks és a McDonald's is. A de facto egyesülést az is mutatja, hogy a Qualcomm és a Samsung ebben a szövetségben is megtalálható már.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nagy ellenfél Qi szabvány mögött is mintegy 200 cég sorakozott fel, a Nokia, Motorola mellett a BlackBerry ebben is részt vesz, a nagy támogató pedig az amerikai Verizon Wireless. Korábban ebben a csapatban játszott a Samsung, az LG és a HTC is, tavaly áprilisban azonban meglepetésre a három gyártó támogatásáról biztosította az PMA szabványát is, ami akkor felért egy puccs horderejével.

Nem választott még tábort azonban az Apple, a kaliforniai gyártó az NFC mellett egyelőre a vezeték nélküli töltésben sem lát túl nagy fantáziát. Phil Schiller marketingigazgató szerint a vezeték nélküli töltők használatához ugyanúgy konnektorra van szükség, mint a hagyományos töltőknek, miközben azoknál kevésbé hordozhatóak. "Míg egy Lightning-csatlakozóval ellátott USB-s töltő használható a fali aljzatról, a számítógépről vagy épp a repülőgépen, [a vezeték nélküli töltők] csak egy újabb eszközt jelentek, amelyet be kell dugni a konnektorba és a legtöbb esetben csak tovább bonyolítják a folyamatot" - mondta Schiller. Az Apple álláspontjában némi csúsztatás, hogy a vezeték nélküli töltők használata kényelmesebb (és esztétikusabb), ez különösen akkor jön elő, ha a háztartásban több eszköz is elhelyezhető egy nagyobb méretű töltőn.

Pénzről szól

A csata tétje nagy az érintett vállalatok számára. A győztes szabványhoz szellemi tulajdont (szabadalmakat) szállító cégek ugyanis egészséges bevételre tehetnek szert hosszabb távon licencdíjakból - ahogy például a Sony kap némi aprópénzt minden egyes eladott Blu-Ray lemez után. A potenciális piac pedig hatalmas, az okostelefonok milliárdjai mellett tabletek, fényképezőgépek, vezeték nélküli fülhallgatók, hordozható zenelejátszók, vagy akár akkus kézi szerszámok lehetnek tölthetőek ezekkel a rendszerekkel, az elterjedés egyetlen igazi korlátja jelenleg az iparági kiegyezés. A megfelelő szabvány megtalálása után a gyártók könnyebben fordulnak rá az egységes technológiára, ami végül a vezeték nélküli töltők és a tölthető eszközök árát is gyorsan lenyomja.

A felhasználók szemszögéből a különböző formátumok között egyelőre csupán minimális eltérések vannak. Ahogy azonban a konzorciumok közötti verseny kiélesedik, minden bizonnyal hamarosan megjelennek majd az egyik vagy másik szabvány felsőbbrendűségét hirdető cikkek és független összehasonlító tesztek is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.