Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 12. 08:49

Kipróbáltuk: ConCorde BlackBird, a pionír

Már a ConCorde is high-end okostelefont dob piacra. A magyar cég első szárnypróbálgatása a területen a BlackBird, amely két SIM kártyát is képes befogadni. A készülék különlegessége, hogy a rootolás, illetve egyedi ROM telepítése sem jár garanciavesztéssel.

A ConCorde márkanevet hallva valószínűleg nem a csúcskategóriás okostelefonok jutnak elsőként eszünkbe, sokkal inkább azok a belépő kategóriás táblagépek, amelyeken a család először ismerkedik meg az Android rendszerrel, illetve magával a tablet platformmal. Ez a felállás azonban mára megváltozni látszik, a cég ugyanis belépett a csúcskategóriás készülékek piacára. Amellett, hogy már táblagépeiben is ott az IPS kijelző, a cég logóját egy éve okostelefonokon is megtalálhatjuk - a csúcskészülékek között azonban egyelőre csak átvitt értelemben, ugyanis az új zászlóshajó, a BlackBird gyártás előtti példányára melyet kipróbáltunk, még nem került fel a ConCorde felirat.

Két SIM is elfér a hátlap alatt

Ránézésre a készülék akár valamelyik nagy gyártó modellje is lehetne: külseje letisztult, mindenféle giccses vagy hivalkodó elem eltűnt róla, látszik, hogy ebben az esetben már nem egy belépő szintű telefonnal van dolgunk, ennek megfelelően pedig az ára is feljebb kúszik a ConCorde-tól megszokott összegekhez képest. A szögletes, üzleties külsejű BlackBirdöt végigtapogatva ugyanakkor minimálisan ugyan, de csökken a prémium kategória érzete, az okostelefon borítása ugyanis műanyag - és nem a Lumiákból ismert jóféle polikarbonát. Ugyanakkor a Samsung zászlóshajóinak hátlapját felidézve könnyű megbocsájtani a ConCorde anyagválasztását.

A plasztik hátlap egyébként eltávolítható, alatta bújik meg a cserélhető akkumulátor, a microSD-kártyahely, illetve a két SIM-foglalat. A hangerőgombok szokatlan módon a BlackBird bal élén, a bekapcsológomb pedig jobb oldalán kapott helyet, a készülék tetején audiocsatlakozót és egy MicroUSB-portot találunk. A mobilon a navigációt nem az egyre elterjedtebb, a kijelző alján elhelyezkedő sávval oldották meg, hanem a jól ismert kapacitív gombokkal. A telefon méretei nem okoznak meglepetést, az 14,4 centiméter hosszú, 7 centiméter széles és mindössze 8,7 milliméter vékony. A rendelkezésünkre bocsátott tesztkészülék 150 grammot nyomott, ez természetesen valamelyest változhat a gyártósorokra kerülő verziónál.

A kijelző nem okozott csalódást

A telefont bekapcsolva először az 5 hüvelykes Full HD 1920*1080 pixel felbontású IPS kijelző tűnik fel, ami már önmagában szokatlannak hathat egy ConCorde mobilon. A panel nagyon szép, mindenféle szögből jól látható, jól olvasható és a fényerejére sem lehet panasz, erős napfényes környezetben sem jelent problémát használni. Az öthüvelykes méret elsőre talán kicsit nagynak tűnhet, valójában azonban jól kezelhető, rövid ismerkedés után az apróbb kezűek is ügyesen navigálnak majd rajta, legfeljebb néhány egykezes feladat igényel majd óvatos zsonglőrködést. A méret ráadásul illeszkedik az egyre nagyobb kijelzők technológiai trendjébe, az 5 hüvelyk mára lassan átlagossá válik a csúcskategóriában, a 6 hüvelyk környékén terpeszkedő, egyre népszerűbb phabletek mellett.

A figyelemre méltó felbontású kijelzőt egy MALI-450MP GPU mozgatja, egy nyolcmagos MediaTek MT6592 processzorba építve. A 8 magra sokan kaphatják fel a fejüket, hiszen egyelőre nem sok telefonban látni hasonlót, és vélhetően kevesen számítottak rá, hogy éppen a ConCorde lesz az aki hasonló chippel felszerelt készülékkel rukkol elő - persze azt is érdemes észben tartani, hogy a magok száma önmagában még vajmi keveset jelent, ráadásul egyelőre kevés olyan mobil alkalmazást találunk, amely ténylegesen kihasználna egy hasonló processzort. A szóban fogó MediaTek alacsony fogyasztásra optimalizált Cortex-A7 magokat kapott és 1,66 gigahertzen ketyeg, így teljesítménye a négymagos Snapdragon 800 felé közelít. A BlackBirdben 2 gigabájt DDR3 RAM-ot párosítottak hozzá, valamint 16 gigabájt belső tárhelyet, ami kártyával 32 gigabájtig bővíthető

Volt ahol megdöccent

Noha a kijelző nagyon szép, a Full HD tartalmakkal a MALI GPU néha láthatóan birkózik, különösen az erőforrás-igényesebb alkalmazások, például a jobb grafikájú játékok esetében. A Real Racing 3 például érezhetően alacsony framerate-tel futott, és a zsúfoltabb versenyeknél egy-egy pillanatra be is akadt, noha nem feltűnően zavaró, de észrevehető mértékben. Az egyszerűbb játékok természetesen mindenféle probléma nélkül futottak, ugyanakkor a már említett belassulás, illetve a képkockák frissítési gyakoriságának csökkenése és a szaggatás esetenként az egyszerű Android felhasználói felületen navigálva is megfigyelhető volt.

Utóbbi esetében ezzel együtt kellemes meglepetést jelentett, hogy a telefon mindenféle gyártói sallang nélkül, standard Andorid külsővel, a Nexus készülékekből ismerős felülettel érkezik, minimális számú előre telepített alkalmazással. A telepített rendszer verziója 4.2.2 Jelly Bean, ám a jövőben 4.4 KitKat frissítés is várható. Az okostelefon AnTuTu Benchmark eredménye 27278 pont, amivel kevesebb mint kétszáz ponttal marad csak el a Samsung Galaxy S4 mögött, sőt CPU integer és lebegőpontos teljesítményben meg jócskán meg is előzi, noha két és háromdimenziós teljesítményben alulmarad vele szemben.

A BlackBird akkumulátora érdekesen teljesített: átlagos napi használat mellett a vártnak megfelelően merült, némi böngészéssel és játékkal egy-másfél napig bírta, azaz bírta volna, ha éjszaka rejtélyes módon nem merül több mint 40 százalékot, egymás után kétszer is. Ez reméljük betudható valamilyen gyártás előtti bugnak, amit a már logóval is ellátott, üzletekben megvehető modellekből kigyomlálnak majd.

Az LTE hiányzik

A készülék egyik érdekessége, hogy hátoldali és előlapi kamerája is 13 megapixeles, ami komoly előnyt jelenthet a többnyire 2-5 megapixel felbontású első szenzort felvonultató konkurenciával szemben a “selfie-k” töretlenül növekvő népszerűségét elnézve. A ConCorde BlackBirdbe Bluetooth, 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi, 3G és NFC csatlakozási lehetőség is került, valamint FM-rádió, illetve GPS és +AGPS is. Sajnos az LTE kimaradt, ami felett egy csúcskategóriás készüléknél nem mehetünk el behunyt szemmel, illetve a  802.11ac szabványt támogató Wi-Fi modul is egyre több okostelefonban tűnik fel, ugyanakkor ennek hiánya egyelőre vélhetően senkit nem ráz majd meg különösebben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az LTE által hagyott űr viszont azért is bosszantó, mivel a Dual SIM konfigurációnak köszönhetően lehetőség nyílik egy dedikált, kifejezetten internetezésre szánt SIM megvásárlására, amely sok esetben jóval olcsóbb mint ha a meglévő telefonos díjcsomaghoz járó adatforgalmi keretet bővítenénk. Hasonló szolgáltatást így tehát legfeljebb HSDPA-n keresztül vehetünk igénybe, noha a mobilos online tevékenység jó részéhez egyelőre az is elegendő, a Full HD streamingről viszont úgy tűnik, le kell mondani, ha nem vagyunk Wi-Fi hálózatra csatlakozva.

A ConCorde vásárlói jól tudják, hogy a vállalat korábbi termékeinek javánál is ragaszkodott a videókimenethez, amit HDMI-csatlakozóval valósított meg, ráadásul nem fukarkodott, és ehhez kábelt is mellékelt a készülékekhez. A BlackBird dobozában a töltő és a headset mellett azonban nem találunk ilyen kábelt, a telefon ugyanis csak Miracaston keresztül képes továbbítani kijelzője tartalmát a szabványt támogató tévékre, vagy monitorokra.

Egyedi ROM vagy amit akartok

Amikor a ConCorde telefon- vagy tabletgyártásáról beszélünk, természetesen nem olyan folyamatokra kell gondolni, mint egy Sony vagy a már említett Samsung esetében. A cég nem maga tervezi a telefonokat, hanem egy kínai gyártó, a STAR katalógusaiból válogatja össze annak hardverét, a processzortól a kijelzőn át egészen a burkolatig. A vállalat kimondott stratégiája, hogy a felhasználói visszajelzések alapján megkeresse azokat a piaci réseket, amelyeket a többi gyártó nem fed le, és ezekre "lő". Fontos továbbá, hogy a ConCorde készülékeinek rootolása - a BlackBirdöt is beleértve - nem jár garanciavesztéssel, azt bárki szabadon megteheti, sőt akár egyedi ROM-ot is telepíthet a telefonra a jótállás elvesztése nélkül.

A vállalat a vásárlást követően is odafigyel az ügyfelekre, akik online fórumain, illetve telefonon is fordulhatnak a szakemberekhez problémáikkal. A ConCorde okostelefonok és táblagépek tulajdonosai egyébként jobb is, ha időről időre ránéznek a vállalat honlapjára, mivel oda kerülnek fel a legújabb szoftverfrissítések. Lévén, hogy a cég jelenleg nem rendelkezik az ehhez szükséges szerverparkkal, az OTA frissítések helyett a felhasználóknak manuális telepítésre van lehetőségük.

A BlackBird a ConCorde első igazi próbálkozása a csúcskategóriás okostelefonok piacán, és néhány tulajdonságával valóban sikerül kitűnnie a tömegből. A két SIM, a nyolcmagos processzor és a 13 megapixeles előlapi és hátoldali kamera mind igen vonzó pontok lehetnek a specifikációk listáján, a nagyjából 100 ezer forintos ár azonban többeket elriaszthat, akik egy olcsó, de erős készülék reményében kezdtek böngészni a vállalat termékei között. A másik oldalról közelítve ugyanakkor egy csúcstelefon ennyibe kerül, sőt sok konkurens készüléknél így is jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá, ráadásul kártyafüggetlenül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról