:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 10. 15:58

Vége a szabadalmi pereknek, megállapodott a Nokia és a HTC

Hosszan tartó pereskedés után szabadalmi megállapodást kötött a Nokia és a HTC. A megegyezés értelmében a tajvani cég egy nem nyilvános összeget fizet a Nokiának, és a továbbiakban közösen dolgoznak majd több új technológián is.

Szabadalmi és technológiai együttműködési megállapodást kötött a Nokia és a HTC, az egyezménnyel a vállalatok hónapok óta tartó pereskedésnek vetnek véget. A szerződés értelmében a HTC köteles kompenzációt fizetni a finn cégnek, ennek összege azonban nem nyilvános, valamint a megállapodás pontos részleteit is titokban tartják. A finn cég ezen a területen már tapasztaltnak mondható: mikor az Apple-lel egyezett meg hasonló körülmények között, akkor a cupertinói cég 430 millió eurót fizetett ki.

A mostani egyezménnyel rövidre zárt eljárást a Nokia 2012-ben indította, mikor a HTC mellett a RIM-et és a ViewSonicot is beperelte, mivel azok szerinte 45 szabadalmát sértették meg. A gyártó szerint a cégek hardverekre, például antennáira vagy energiagazdálkodási megoldásaira, illetve szoftverekre vonatkozó szabadalmakat is megsértettek, mint a különböző multitasking funkciók, az emailben érkezett csatolmányok kezelése vagy a dinamikus menük használata, illetve az adattitkosítás.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A perben egyébként a HTC januárban elkönyvelhetett egy apróbb győzelmet, miután egy német bíróság elutasította a Nokia kérelmét. A cég azzal vádolta meg a tajvani gyártót, hogy az az over-the -air frissítések telefonálás közben történő letöltésére vonatkozó szabadalmát sértette meg. Összességében azonban nem csoda, hogy a vállalat nyitott volt a megállapodásra, hiszen néhány héttel korábban ugyanez a német bíróság a Nokia javára döntött az NFC és Bluetooth adatátvitelt érintő szabadalmakkal kapcsolatban. De ezt megelőzően is a finnek örülhettek, miután december folyamán néhány vitás USB beállítás kapcsán indult eljárásból is ők kerültek ki győztesen, akárcsak szeptemberben az Egyesült Államokban, illetve Nagy-Britanniában ugyancsak decemberben, mikor a HTC One Mini-re vonatkozóan éltek kifogásokkal.

Az egyezmény mindkét vállalat számára előnyt jelent, hiszen hozzáférést szereznek egymás szellemi tulajdonaihoz, és ezzel elejét veszik a jövőben az esetleges szabadalmi pereknek, igaz ezzel azt is vállalják, hogy ilyen eljárást a továbbiakban ha akarnak sem indíthatnak a másik ellen. A megállapodás a Nokia részvényeinek árfolyamán is megmutatkozott, amely csaknem 4 százalékot kúszott felfelé a bejelentést követően. A hasonló lszellemi termékekre vonatkozó csatározások mára nagyon elterjedté váltak, ezért az Egyesült Államokban a Coalition for Patent Fairness csoport zászlaja alatt több vállalat is szabadalmi reformot követel, amely tiltaná a túl tág megfogalmazású szabadalmakat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.