Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 7. 10:18

Az üzleti videokonferenciákra pályázik a Google

Üzleti felhasználásra, videokonferenciákhoz szánt termékcsomagot mutatott be a Google. A pakkban egy ASUS Chromebox, kamera és mikrofon is helyet kapott, a hívások pedig Hangoutson zajlanak. Ezzel párhuzamosan a HP is bemutatta első Chromeboxát.

Az egyéni felhasználók és az oktatás mellett már a vállalatokat is célba veszi a Google, Chrome OS-t futtató eszközeivel. A frissen bemutatott Chromebox for meetings csomagot kifejezetten videokonferenciák lebonyolítására szánja. Azon cégek, amelyek a keresőóriás megoldása mellett döntenek, a pakkban találnak egy ASUS Chromeboxot negyedik generációs Intel Core i7 processzorral, amely HDMI és DisplayPort++ csatlakozón is képes a rendelkezésünkre álló kijelzőkhöz kapcsolódni.

A videokonferenciák elég egyoldalúak lennének kamera nélkül, így a gép mellé természetesen azt is mellékelik. A televízió vagy monitor tetejére rögzíthető szenzor Full HD 1080p felbontású, Carl Zeiss optikát és autofókuszt is kapott, továbbá képes felbontását a rendelkezésre álló sávszélesség szerint állítani, hogy hullámzó sebességű internetkapcsolattal rendelkező irodákban is folyamatos legyen a stream. A kamera emellett a Google szerint előnytelen fényviszonyok között is jól teljesít.

A csomagban egy mikrofon is helyet kapott, amely az asztalra téve 360 fokban fülel, valamint némítás, hívásfogadás és elutasítás, valamint hangerőgombokkal is kiegészült. Mindez pedig a mellékelt távirányítóval is kezelhető, amely rádiófrekvenciás, így akkor sem kell hadonászni, hogy a készülék észrevegye, ha netán egy váza útban lenne, hátoldalára pedig egy teljes QWERTY billentyűzet is elfért.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Google szerint a rerndszer percek alatt beállítható, az egyes tárgyalások kezelésére pedig egy webes felületről van lehetőség. Egy-egy videokonferencián maximum tizenöten vehetnek részt - ehhez természetesen nem kell, hogy mindenki Chromeboxról kapcsolódjon be, saját laptopjukról is csatlakozhatnak, mindössze egy Gmail-fiókra van szükségük, a beszélgetés ugyanis Hangoutson keresztül zajlik. A lehetőségek ráadásul nem korlátozódnak a Google szolgáltatásaira, a Vidyoval más rendszerekből is bekapcsolódhatunk a konferenciákba, az UberConference segítségével pedig ezt telefonról is megtehetjük. A pakkot a cégek az Egyesült Államokban már megvásárolhatják 999 dollárért, és még idén elérhető lesz Európában is.

Ezzel párhuzamosan a HP is előállt első Chromeboxával, amit az otthoni mellett vállalati felhasználásra is szán. A cég egyelőre nem árult el sok mindent az ASUS termékével nagyjából azonos méretű gépről, annyi azonban tudható, hogy az szintén kapható lesz akár Core i7-es konfigurációban, illetve négyféle színben is. A kis PC VESA-foglalatot is kap, így monitorok, illetve televíziók hátoldalára is rögzíthető lesz, és a gyártó szerint egyszerre két kijelzőt is kezel majd, HDMI és DisplayPort csatlakozókon keresztül. A vállalat az árról sem közölt részleteket, weboldala szerint azonban a készülék már tavasszal a boltokba kerül.

a címlapról