Szerző: Dojcsák Dániel

2014. február 6. 13:46

Firefox indítóképernyő jön Androidra

A Mozilla számára nem mehet valami biztatóan a Firefox OS elterjesztése, ugyanis meglepetésre a most bejelentett új terméke az androidos piacot célozza. A Facebook után a Mozilla is kísérletet tesz arra, hogy felülmatricázza a Google rendszerét egy app launcherrel.

Az InContext konferencián a Mozilla és az EverythingMe közösen mutatták be Firefox Launcher for Android néven hamarosan megjelenő terméküket, ami az ígéret szerint még jobb webes élményt adhat a felhasználóknak, függetlenül attól, hogy hol vannak, milyen eszközt és milyen platformot használnak.

Androidon a "launcher" egy kritikusan fontos pont, ha valaki ezt tudja ellenőrizni, akkor a felhasználó akarva-akaratlanul is átfut az ő szolgáltatásain. Így akár sok energiát is megérhet, hogy valaki készítsen egy olyan nem szokványos, a gyáritól eltérő logikájú felületet, ami felhasználók millióit bolondítja meg. A Mozilla azonban úgy döntött, hogy nem kezd neki a nulláról egy ilyen rendszer fejlesztésébe, inkább szétnézett a piacon és az EverythingMe nevű megoldást húzta kerítésen belülre, újramárkázta és Firefox köntösben most piacra is dobja.

Jobban tudja

A Firefox App Launcher az EverythingMe-hez hasonlóan a kontextuális adatokra fókuszál, releváns appokat, linkeket és egyéb tartalmakat szolgál ki a felhasználónak a szokásai, a hely és az idő alapján. A Firefox megoldása ugyanazt az univerzális keresőt használja majd, mint az alapszoftver, illetve találkozhatunk a smart mappákkal, amik egy adott fogalom vagy relevancia köré automatikusan csoportosítják a megfelelő appokat és a webről összehalászott tartalmakat. Az igazi gyöngyszem azonban a “prediction bar”, ami igyekszik az adott pillanatnak megfelelő alkalmazást a felhasználó elé tenni külön beavatkozás nélkül. Valójában a közös márkázásnak egyelőre a funkciókra nem sok hatása van, ha valaki kipróbálta az EverythingMe-t, akkor mindössze annyit fog észlelni a Mozilla verzióban, hogy az alapértelmezett böngésző a Firefox lesz a launcher telepítése után.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egyelőre azonban ezt még nem fogjuk megtapasztalni, még a béta verzió sem elérhető, arra is várni kell néhány hetet. A béta után pedig biztosan legalább 6-12 hét telik majd el, mire stabil, végleges verzió jelenik meg, azután fog kiderülni, hogy sikerül-e hullámokat keltenie a Mozillának. Részükről teljesen logikus lépés, hogy a világ legnagyobb platformján belül is igyekszenek előretörni, de erősen kétséges, hogy az egyébként is kompetitív, de közben nem túl nagy alternatív launcher piacon lehetséges értelmezhető eredményeket elérni.

Mit adtak nekünk a firefoxosok?

Árulkodó, hogy az EverythingMe már most is kint van a piacon, de annak ellenére, hogy nagyon előremutató technológia, nem sikerült komoly felhasználói bázist építenie, tehát nem volt kellően nagy az ugrás, amit ígérni tudott, nem kaptak rá a felhasználók. A Mozilla így kizárólag a saját méretéből fakadó lehetőségekre számíthat, de figyelembe véve, hogy a mobilos Firefox mennyire elterjedt, ez sem jelent túl sokat. A gyári megoldások nem kellően rosszak ahhoz, hogy a felhasználók többségének akár csak eszébe jusson, hogy keresnie kellene valamilyen más alternatívát.

Az egyedüli érték az lehet, hogy a Mozilla a fent leírt felhasználói élményt kiterjeszti más platformokra is és beváltja azon ígéretét, hogy a webes alkalmazások ugyanazt jelentik majd mindenhol, helytől, időtől és eszköztől függetlenül. Ha az EverythingMe nem csak Androidon, de Firefox OS-en és az asztali Firefox böngészőben is megjelenik, akkor az már jelenthetne forradalmat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról