:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 6. 12:23

Cisco-szabadalmakat licencel a Google és a Samsung

Az elhúzódó szabadalomháború lassan kifárasztja a résztvevőket, a Google és a Samsung már láthatóan a hosszútávú szövetségek kialakítása törekszik. Az Ericsson után a Cisco is beáll a szövetségbe.

Két fontos szabadalmi megállapodást is aláírt a Cisco a napokban, a Google után most a Samsung is licencet szerzett a Cisco teljes portfóliójára, cserébe a hálózati eszközök piacvezető gyártója a Google és a Samsung szellemi tulajdonához fér hozzá. A megállapodások pénzügyi részleteit a felek egyik esetben sem hozták nyilvánosságra, hagyományosan azonban a kisebb értékű portfólióval rendelkező cég némi készpénzzel szokta kipótolni a hiányosságot.

Alakul az Kölcsönös Szabadalmi Segítség Tanácsa

A most bejelentett két megállapodással bezárult a kör, a múlt heti Google-Samsung ügylet után most a Cisco-Google és Cisco-Samsung egyezmény mentén egy komoly szabadalmi szövetség látszik kirajzolódni. A megállapodás üzleti hatása ugyanis messze túlmutat azon, hogy a cégek hozzáférést biztosítanak egymás szellemi tulajdonához. Egy ilyen egyezmény egyúttal egy megnemtámadási szerződésnek is minősül, a cégek ugyanis visszavonhatatlanul lemondanak arról a jogukról, hogy egymás ellen szabadalmi pereket indítsanak.

Az pontosan látható, hogy miért érdeke ez a Google-nek és a Samsungnak. Az elmúlt évek heves szabadalmi háborúi után a cégek a hosszabb távú stabilitásra és a kiszámítható üzleti környezetre hajtanak, ehhez azonban szükségesek az ilyen szövetségek és együttműködési szerződések, amelyek csökkentik a jövőbeni kockázatokat. A Samsung az elmúlt hetekben a Google és a Cisco mellett az Ericssonnal is meg tudott egyezni, igaz, ott a megállapodás több folyó peres ügy végét is jelentette. A vesztésre álló dél-koreai gyártó 650 millió dollárral toldotta meg saját portfólióját, cserébe hozzáfér a svéd telekommunikációs óriás szabadalmaihoz és szabadon használhatja azokat tetszése szerint.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google-Cisco egyezmény kapcsán mindkét cég képviselője elmondta, hogy a peres eljárások veszélye helyett immár a legjobb termékek elkészítésére fókuszálhatnak. "A mai, túlságosan pereskedő környezetben a keresztlicencelés hatékony módja annak, hogy a technológiai szektor cégei együtt dolgozzanak és elkerülhessék a felesleges pereskedést" - mondta a Cisco képviselője, Dan Lang. "Az egyezmény csökkenteni fogja a pereskedés veszélyét, így fókuszálhatunk az új termékeink fejlesztésére" - egészítette ki a Google jogi igazgatója, Allen Lo a megegyezés kapcsán.

Cisco: mi jó fiúk vagyunk

A Cisco igyekszik hangsúlyozni, hogy a szabadalmakkal kapcsolatos kérdésekben a "jó" oldalon áll. A Google, az Intel vagy a HP mellett tagja a Coalition for Patent Fairness csoportnak, amely az amerikai szabadalmi reform mellett folytat lobbitevékenységet, egyik legfontosabb célja pedig a túl tág megfogalmazású szabadalmak betiltása. A Cisco emellett a szabadalomtrollok ellen is harcot vív, nemrég megújította fogadalmát, hogy ilyen, gazdasági tevékenységet nem végző cégek felé nem értékesít szabadalmakat, a trollok portfólióját még pénzért sem erősíti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.