Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 31. 12:14

Leszállóágban a Zynga, folytatódnak az elbocsátások

Újabb dolgozóit bocsátja el a Zynga. A Facebook játékainak egykori királya ezúttal több mint háromszáz alkalmazottól válik meg, ezzel párhuzamosan pedig eddigi legnagyobb akvizícióját is bejelentette, melyben a NaturalMotion mobil játékfejlesztőt vásárolja fel több mint félmilliárd dollárért.

Folytatja a leépítéseket az utóbbi időben leszállóágba került Zynga, amely ezúttal 314 alkalmazottjától, azaz dolgozóinak 15 százalékától válik meg. Az elbocsátások legnagyobb részben az adminisztratív és vezetői pozíciókat érintik. A költségcsökkentő intézkedéssel a vállalat reményei szerint idén 33-35 millió dollárt spórol majd, ebből azonban 15-17 millió el is megy az újrastrukturálásra.

A cég vezérigazgatója Don Mattrick szerint a lépés nem jelenti majd teljes stúdiók bezárását. A Zynga jelenleg nagyjából kétezer embert foglalkoztat, sokkal többet mint versenytársai, akik ráadásul jobban teljesítenek mint a facebookos sikercímek atyja. Példának okáért a finn Supercell mindössze 130 dolgozójával múlt év első negyedévében majdnem 200 millió dolláros bevételről számolt be, tavaly októberben pedig a vállalat felét a japán Softbank szolgáltató vásárolta meg 1,53 milliárd dollárért.

A mobil platformok hozhatnak megváltást?

A hasonló számok már a Zyngának is feltűntek, az ugyanis már nyáron megkezdte a leépítések első turnusát, és több irodájának bezárása mellett akkori dolgozóinak ötödétől, 520 munkástól vált meg. A júniusban elbocsátottak között volt az OMGPOP csapata, a rövid ideig tartó, de annál nagyobb népszerűségnek örvendő mobilos Draw Something fejlesztője, amelyet korábban 180 millió dollárért vásárolt meg, ám végül veszteségesnek bizonyult.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A San Francisco-i cég ugyanakkor nem adja fel a terjeszkedést az okostelefonok és tabletek irányába, ahol a Facebookról elvándorolt játékosok nagy része új otthonra lelt, mivel az alkalmazottak szélnek eresztésével egy időben bejelentette, 527 millió dollárért megvásárolja a NaturalMotion mobil játékfejlesztő csapatot, ami olyan címeket tudhat magáénak mint a Clumsy Ninja vagy a CSR Racing. Ez a vállalat eddigi legnagyobb felvásárlása - a hírek hatására a csütörtökön a vállalat részvényei mintegy 20,2 százalékot emelkedtek.

A cég, hajdan a Facebook első számú játékfejlesztője volt, nevéhez fűződik a Maffia Wars, illetve a népszerű Farmville is, ám mára a játszani vágyó tömegek mára jórészt otthagyták a közösségi oldalt és a mobil platformokat vették célba. Mára persze a Zynga figyelme is jórészt ide irányul “jobb később mint soha” alapon. Mindez persze nem jelenti, hogy a szebb napokat is látott játékfejlesztő ne tapogatózna más területen, nyáron például az is felmerült, hogy belép az online szerencsejáték-piacra, miután azonban a terület jogi rendbetétele jelenleg is zajlik, a folyamat lassúsága miatt végül úgy döntött nem érdemes rá növekedést építeni. A vállalat a tavaly októbertől decemberig tartó időszakban 25,2 millió dolláros veszteséggel számolhatott, ez azonban még mindig javulást jelent az egy évvel azelőtti 48,6 millió dolláros kieséshez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról