Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 30. 14:12

Végre Windowsra is kerülhet a syslog-ng naplózószerver

A BalaBit syslog-ng Premium Edition 5 LTS azoknak a Windowst preferáló szervezeteknek is kínál naplómenedzsment-megoldást, amelyek nem szeretnék csak ezért egy Linux rendszert üzemeltetni.

Teljes Windows-támogatás

A BalaBit IT Security bemutatta a syslog-ng Premium Edition naplómenedzsment-eszközének legfrissebb változatát. Az 5 LTS verzió már windowsos környezetekhez is teljes körű támogatást nyújt, az új fejlesztéssel a magyar gyártó nem titkolt célja, hogy a Linux/UNIX rendszereken de facto szabványként alkalmazott syslog-ng kereskedelmi változata Microsoft szerverkörnyezetben is meghatározó szereplővé váljon.

A BalaBit syslog-ng nyílt forráskódú naplózómegoldása mára iparági szabvánnyá vált, a legtöbb Linux-disztribúciónak része és világszerte több mint egymillió vállalat használja. Az ingyenes, szabadon elérhető szoftverre a vállalat több kereskedelmi terméket is épít, ezek egyike a syslog-ng Premium Edition, amelyhez a támogatás mellett a többletfunkciókban is különbözik - ilyen például a titkosítás, az időpecséttel ellátott naplóállományok, az üzenetek merevlemezre pufferelése, a közvetlen adatbázis-hozzáférés és az IBM System i platformhoz fejlesztett agent.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Premium Edition eddig csak egy korlátozott funkcionalitású agent telepítése után volt használható a Windowst futtató eszközökön, az 5 LTS révén azonban egy teljes értékű, natív syslog-ng szervert kapnak a felhasználók, amely olyan környezetben is lehetővé teszi a termék alkalmazását, ahol egyáltalán nem üzemeltetnek Linux szervereket. A funkció lehetővé teszi egy nagy teljesítményű, megbízható naplómenedzsment-infrastruktúra kiépítését a Microsoft platformján, mely a hálózati eszközök és alkalmazások széles köréből képes az adatok összegyűjtésére és kezelésére.

„A syslog-ng natív Microsoft Windows támogatása számos új funkciót biztosít ezen a platformon, amelyek a naplómenedzsment-igények jobb kiszolgálását teszik lehetővé. Mindez az üzleti lehetőségek egy szélesebb spektrumát nyitja meg számunkra, amely kihasználása során a Linux/UNIX környezetekben szerzett tapasztalatainkra és sikereinkre támaszkodva jelentős versenyelőnyre tehetünk szert” - mondta el Györkő Zoltán a BalaBit IT Security ügyvezető igazgatója.

Sávszélesség-takarékos tömörítés

Az 5 LTS emellett képes a naplóüzeneteket eredeti méretük 15 százalékára tömöríteni a továbbítás idejére, ami megkönnyíti azok gyűjtését a földrajzilag szétszórt informatikai rendszerekben, ahol a rendelkezésre álló sávszélesség szűkös. Ehhez a Reliable Log Transfer Protocolt (RLTP) veszi igénybe a syslog-ng Premium Edition 5 LTS, ami alkalmazásszintű visszaigazolást használ annak ellenőrzésére, hogy a kliensről elküldött üzenetek kivétel nélkül megérkeztek-e a központi naplózószerverre.

Az LTS, ahogy más szoftvereknél, itt is a Long Term Support rövidítése. Egy LTS kiadást a BalaBit a megjelenéstől számított három évig, vagy a következő verzió megjelenését követő egy évig támogat, attól függően, melyik időszak a hosszabb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról