:

Szerző: Koi Tamás

2014. január 29. 15:31

Újabb frekvenciapályázat-tervezet várható az NMHH-tól

Továbbra sem írja ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt a frekvenciapályázatot, melynek eredményeként a mobilszolgáltatók újabb frekvenciablokkok felhasználásával tudják bővíteni mobilszolgáltatásuk lefedettségét, vagy kapacitását. Több ponton is teljesen újraírhatta a hatóság a pályázati feltételeket.

Noha egy hónapja el kellett volna indulnia, az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mai napig nem kezdte meg azt a pályáztatási eljárást, melynek eredményeként a magyarországi mobilszolgáltatók, illetve a piacra esetlegesen belépő új szereplő(k) újabb, mobilszolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciák használati jogához juthatnak hozzá. A hatóság által tegnap kiadott közlemény szerint a pályázati kiírás módosítását követően az egyeztetés tovább zajlik majd az elsődlegesen érintett piaci szereplőkkel.

Időt kérünk!

Az NMHH először január elején közölte, hogy a november végén megjelentetett pályázati tervezet kapcsán a konzultációs szakaszban annyi szakmai észrevétel érkezett a hatósághoz, hogy a feldolgozási folyamat a vártnál tovább húzódik. Bár az első egyeztetésről sem a hatóság, sem pedig a szolgáltatók nem árultak el konkrétumokat, kiszivárgott információk alapján úgy tudjuk, hogy az operátorok illetékesei több komoly összeférhetetlenségi és megvalósíthatósági problémára is rávilágítottak. Emellett szerepet játszhat a kiírás átalakításában az időközben lebonyolított 450 MHz-es pályázat is.

Csak az MVM-nek kellett a 450

Az NMHH 450 MHz-es pályázatának jelentkezési határideje január 16-án zárult, a megadott időig azonban csak egy pályázó jelentkezett, a Magyar Villamos Művek Zrt. leányvállalata, az MVM NET Zrt. Az egyetlen jelentkezőt a hatóság január 23-án nyilvántartásba vette, a december 6-án kiírt pályázat végkimenetele így aligha kétséges.

Az eljárás az eredeti tervezet alapján összesen kilenc frekvenciacsomag mintegy 400 MHz-nyi spektrumára lesz kiírva, az összérték megközelíti a nettó 125 milliárd forintot. A hatóság a beruházások támogatása érdekében az újonnan használatba vett sávok után a használatba vétel napját követő 4 éven belül csak 50 százalékos sávhasználati díjat számít fel. Bennfentes, nevüket elhallgatni kívánó szakértők szerint a pályázat ezzel együtt sem elég vonzó egy új szereplőnek, hiszen az üzleti tervtől függően legalább kettő, de inkább három csomagot kéne vásárolnia nagyjából 40-45 milliárd forint értékben, emellett a hálózatot is rohamtempóban kellene kiépítenie.

Alighanem mindezt mérlegelhette a hatóság az első konzultáció óta eltelt több mint másfél hónapban, a közlemény szerint a pályázati dokumentáció ezek alapján alakulhat át: "A következő időszakban az eredményes pályáztatás feltételeinek megteremtése érdekében a hatóság szakemberei a szakmailag megalapozott és elfogadott észrevételeket a szabályozói környezetbe illesztik, aktualizálják a pályázati dokumentációt, és a digitális gazdaság fejlődését szolgáló javaslatokkal egészíti ki a kiírást" - szerepel a hatóság állásfoglalásában.


Monopole torony vidéken: megvan az ára

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Jóllehet így a szolgáltatók csak később juthatnak hozzá a frekvenciahasználati jogosultsághoz, valójában mindegyik fél jobban járhat a hosszabbra nyúló előkészítésnek köszönhetően. A korábbi, 2011/12-es aukció, valamint több, frekvenciapolitikával kapcsolatos határozat esetében éppen a szakmai konzultáció hiányára panaszkodtak a mobilszolgáltatók, végül a legutóbbi frekvenciaértékesítési eljárás éppen ezen ellentétek mentén bukott el, hosszas és bonyolult jogi procedúrát követően.

Enyhülő felek

Az NMHH, így vele együtt a kormányzat, valamint a mobilszolgáltatók viszonya tavaly kezdett ismét normalizálódni, gyakorlatilag azzal egyidőben, hogy beiktatták hivatalába dr. Karas Mónikát, a hatóság új elnökét. A hírközlés-szabályozásért felelős szerv ezt követően röviddel megállapodást írt alá a Vodafone-nal, a Telenorral és a Magyar Telekommal a cégek által jelenlegi is használt 900-as és 1800 MHz-es frekvenciablokkok lejáratának harmonizálásáról. Ennek értelmében a cégek 2022-ig biztosan használhatják a már jelenleg is használt, valamint a 2011/12-es árverésen megszerzett blokkokat, cserébe 100 milliárd forintot fizettek az államnak.

Az új pályázat ennél az összegnél valamivel több bevétellel számol, és mivel ezúttal nem aukciót ír ki a hatóság, ezért bizonyos feltételeket előírhat a szolgáltatóknak a fizetendő összegen túl. Ilyen lehet például a lefedettség bővítésének az üteme, illetve területi hatálya.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.