Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 28. 15:08

Mindenkivel megosztja szervereinek tervrajzait a Microsoft

Megnyitja az adatközpontjaiban használt szervereinek terveit, és a rajtuk futó alacsony szintű szoftverek forráskódját a Microsoft. A vállalat beszállt a Facebook által életre hívott Open Compute Projectbe, amely a cloudléptékű adatköpontokba szánt hardverek megreformálását tűzte zászlajára.

2012-ben hívta életre a Facebook az Open Compute Project kezdeményezést, amelynek mára több tucat tagja van, Az OCP felvetése szerint a hagyományos rackszerverek nem alkalmasak a nagy teljesítménysűrűségű scale-out feladatok ellátására, a clooudszolgáltatások egészen más típusú hardvereket igényelnek. A Facebook meg is osztotta a közösséggel saját szervereinek dokumentációit, most a Microsoft is csatlakozott a kezdeményezéshez, és szintén nyilvánosságra hozta, milyen gépeket használ adatközpontjaiban.A redmondi vállalat 1989 óta kezeli saját adatközpontjait, mára több tucat ilyet épített a világ körül, amelyekből hozzávetőleg 200 szolgáltatást futtat 1 milliárd otthoni felhasználót és 20 millió üzleti ügyfelet ellátva.

Cloudközpontba más szerver kell

A cég blogbejegyzése szerint a cloudszolgáltatások alatt működő szervereknek a lehető legegyszerűbb felépítésűeknek kell lennie. Az ekkora léptékű, nem egyszer több tízezer darabos telepítések esetén a redundanciát úgyis szoftver biztosítja, a hardvernél viszont a legkisebb probléma is hatalmasra dagadhat és leállásokhoz vezethet. Szintén a nagy léptékből adódóan rendkívül fontos a takarékosság, illetve energiahatékonyság, az ilyen környezetekben ugyanis a teljes birtoklási költség jelentős részét teszi ki az áramfogyasztás, ellentétben a vállalati szerverekkel, ahol a TCO-t jobbára a szoftverköltségek és projektköltségek (pl. tanácsadási díjak) dominálják.

A jó cloudszerver a Microsoft szerint moduláris, így könnyen tud alkalmazkodni a szoftverek fejlődéséhez és egyszerűen illeszthetők az infrastruktúrába a legfrissebb hardveres újdonságok is. Mivel egy-egy cloudszolgáltató egyszerre akár több ezer gépet is rendel, a beszállító számára fontos, hogy ezek az eszközök könnyen gyárthatóak legyenek, ne igényeljenek egyedi alkatrészeket, másfelől azonban a gyártónak rugalmasnak kell lennie és teljesítenie kell tudni az egyedi elvárásokat, ha egy bizonyos feladat eltérő hardvert kíván. Az eltérő konfigurációknak pedig a legtöbb közös alkatrészt kell tartalmaznia, hogy a gyártási költségek alacsonyak maradjanak.

A cég által nyilvánosságra hozott Microsoft cloud szerver specifikáció tartalmazza a vállalat által az Azure adatközpontokban használt, moduláris felépítésű szerverek terveit. Ezeket a gépeket a cég egyedi igényei alapján a megcélzott feladatokra tervezték és gyártják, és a Microsoft számításai szerint egy általánosan elérhető, rack kivitelű vállalati szerverhez képest a hardverköltség 40 százalékkal alacsonyabb ezzel a megközelítéssel, az energiahatékonyság 15 százalékkal jobb, a telepítéshez és szervizeléshez szükséges idő pedig 50 százalékkal rövidebb. A vállalat az előnyök között említi, hogy a designból adódóan az adatközpontjaiban 1700 kilométerrel kevesebb kábelt kellett használnia, mintha hagyományos, rack kivitelű szervereket telepített volna.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Microsoft által hasznát, Windows Servert futtató x86 szerverek egy 12U magas keretben helyezkednek el, egy gép "fél rack" szélességű, így egy keretbe összesen 24 szervert lehet bezsúfolni. Maguk a szerverek - a nagy sűrűségre optimalizált környezetekben nem szokatlan módon - gyakorlatilag bővítőkártyaként illeszkednek a backplane-re, ezzel a megoldással nem kell minden szervernek saját burkolatot építeni, ami rendkívül költségtakarékos - a cég becslései szerint egymillió legyártott gép esetén 10 ezer tonna acélt lehet megspórolni.

A kialakítás a felhasználó szempontjából teljesen kábelmentes, ami csökkenti az emberi hiba kockázatát, a félrekábelezés lehetőségét, illetve támogatja a gépek egyszerű mozgatását, ha mégis hardverhiba történne. A szükséges kábelezés a házban található, a gyárban kerül bele és ott is tesztelik, éles környezetben sem az üzemeltető szakemberek, sem pedig a szervizesek nem találkoznak kábelekkel egyáltalán a szerverek telepítésekor, cseréjekor. A gépek összes tervrajzát az Open Compute Project keretében nyilvánosságra hozta a vállalat, ezek hamarosan elérhetők lesznek az OCP oldalán.

Szoftvert is kiadott a cég

A specifikációk mellett forráskódokat is megnyitott a Microsoft, a Microsoft Open Technologies leányvállalatán keresztül közzétette azokat a kódokat, amelyeket a hardverfelügyeletre használ, ezek közé tartoznak például a szerverdiagnosztikára, a tápegységek figyelésére, illetve a hűtőventilátorok szabályozására használt szoftverek - ezek mind elérhetők a GitHubon. A vállalat azt is közölte, a jövőben, mint a cloudszolgáltatások egyik legnagyobb nyújtója, aktívan részt kíván venni az Open Compute Projectben, a Microsoftot a szervezetben Mark Shaw hardvertervezésért felelős vezető képviseli majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról