Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 27. 16:29

Ericsson- és Google-szabadalmakat licencel a Samsung

Két céggel is szabadalmi megállapodást kötött a napokban a Samsung, a Google csereüzletben, az Ericsson viszont készpénzért licenceli szellemi tulajdonát a dél-koreai gyártónak.

Összesen mintegy 650 millió dollár értékben licencel az Ericssontól telekommunikációs szabadalmakat a Samsung. A svéd cég által kiadott sajtóközelmény szerint az Ericsson és a Samsung közötti folyó szabadalmi pereknek ezzel vége, az egyezménynek a dél-koreaiak licencelni fogják a GSM, UMTS és LTE szabványt használó hálózatokhoz kötődő szabadalmakat, mind a hálózati, mind a mobileszközökhöz.

"Az Ericsson elkötelezett a szabványokhoz szükséges szabadalmak fair, ésszerű és nem-diszkrimatiív licencelése iránt. Hisszük, hogy a FRAND elvek szerinti licencelés a megfelelő egyensúlyt jelenti az innovatív vállalatok ösztönzése, a technológiák átadása a nyílt szabadalmak számára és a belépési küszöb alacsonyan tartására mellett elfogadható jogdíjak között" - áll a svédek közleményében.

Az egyezmény értelmében a két vállalat egymás ellen indított szabadalmi perei azonnali hatállyal befejeződnek, a Samsung pedig kifizeti az egyösszegű licencdíjat és a jövőben rendszeres jogdíjat fizet termékei után. A sajtóközlemény expliciten nem mondja ki a licencszerződés feltételeit, de megemlíti, hogy az egyezmény miatt a 2013 harmadik negyedévi könyvelés 4,2 milliárd svéd korona extra bevétellel módosul, ebből 3,3 milliárd tiszta nyereség (a különbséget az adók teszik ki).

Kölcsönös szabadalmi segítség tanácsa

Eközben a Google és a Samsung licencelési keresztmegállapodást kötött, melynek alapján a két cég ingyenesen, teljes körű hozzáférést biztosít a másiknak saját szabadalmainak felhasználására. Az egyezmény nem csak a már bejegyzett, hanem a következő 10 évben bejegyzésre kerülő szabadalmakra is vonatkozik. Ugyan a két cég a szabadalmi perekben eddig egy oldalon állt és közöttük a viszony semmiképp sem volt ellenséges, ezt immár írásban is garantálja a két vállalat egymás felé.

Az egyezmény keretében több tízezer szabadalomhoz nyer hozzáférést mindkét cég, a teljes kölcsönösség és a 10 éves kitétel megerősíti, hogy ez a keresztlicencelés hosszútávú szövetséget jelent a Google és a Samsung között. A két cég között a pletykák szerint korábban volt feszültség, érthető módon, a Samsung szoftveres oldalon teljesen kiszolgáltatott a Google felé, a keresőóriás pedig hasonló módon leginkább a dél-koreai gyártónak köszönheti az Android sikereit. Amennyiben az együttműködés helyére ellenségesség lépett volna, például mert a Google a Motorolát kezdi előnyben részesíteni, vagy a Samsung a Tizen mobilos operációs rendszert emeli első számú platformmá, az beláthatatlan következményekkel járt volna a két cég és az androidos ökoszisztéma számára is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Ezzel az egyezménnyel a Samsung és a Google [...] a mélyebb kutatás-fejlesztési együttműködés felé kövezi ki az utat, mind a jelenlegi, mind a jövőbeni termékeket és technológiákat illetően" - áll a Samsung közleményében. A mondat rávilágít a hosszúnak számító, 10 éves jövőbeni keresztlicencelési kitétel lényegére, a két cég úgy tűnik valóban komoly kutatás-fejlesztési együttműködést tervez létrehozni - ennek mibenléte azonban egyelőre kérdéses.

Érdemes megjegyezni, hogy a közlemény sehol nem említi az okostelefonos, mobilos vagy szoftveres piacot, sőt, kihangsúlyozza, hogy technológiák és üzleti terültek széles skálájára vonatkozik az egyezmény, így könnyedén elképzelhető, hogy robotok, vagy épp mesterséges intelligencia a kooperáció alanya. Természetesen ennek ellenkezője is igaz lehet, például hogy a két cég tényleg csak "szabadalmi megnemtámadási egyezményt" írt alá, valódi, a mostanin túlnyúló kooperációról pedig igazából szó sincs.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról