Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 21. 13:56

Ötezer dolgozótól válik meg az Intel

A legfrissebb előrejelzés szerint csak stagnálásra fogja futni idén az Inteltől, ami a bevételt illeti, a vállalat 5 százalékos létszámleépítést hajt végre, hogy takarékoskodjon.

Az idén dolgozóinak 5 százalékát küldi el az Intel, jelentette be a vállalat a múlt hét végén, miután közzétette negyedéves eredményeit. A cég a PC-piac meredek csökkenése ellenére a vártnál jobb eredményeket ért el és minden fontos mutatóját javítani tudta. A 2014-es előrejelzése viszont csüggesztő, a chipgyártó stagnáló bevételt vár, míg az elemzők némi növekedésre számítottak.

Az Intel tájékoztatása szerint a dolgozóinak létszámát a megváltozott körülményekhez igazítja, ami egy eufemizmus a nagyarányú létszámleépítésre. A vállalat az alkalmazottainak mintegy 5 százalékától válik meg, a 107 ezer fős létszámot figyelembe véve ez 5 ezer fő körüli leépítést jelent. Az létszámcsökkentésre fokozatosan kerül sor az év során, az első negyedévben 200 millió dolláros költséggel számol a cég. Az érintett dolgozók jelentős részét feltehetően korengedményes nyugdíjba küldik, illetve a szokásos lemorzsolódást (az Intelnél ez évi 4 százalék körül van) is igénybe veszi a cég, a maguktól távozó dolgozók helyére nem minden esetben vesznek fel újakat.

00:31
 

Intel Rockstar TV Commercial - Sponsors of Tomorrow

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A félvezetőgyártónak nem ez az első nagyszabású leépítése. 2006-ban az AMD felől érkező nyomás hatására egy jelentős átszervezést hajtott végre Paul Otellini, az akkor friss elnök-vezérigazgató, ekkor vezette be a cég a tik-tak fejlesztési modellt, ekkor adta el a StrongARM chipeket fejlesztő divíziót a Marvellnek és ekkor szabadult meg közel 10 ezer dolgozójától is, hogy javítsa nyereségességét. Ezt követően a vállalat visszahízott, sőt, túl is hízta akkori 102 ezer fős létszámát - igaz, időközben a bevétele is majdnem másfélszeresére duzzadt.

Az Intelt a PC-processzorok emelték a világ legnagyobb félvezetőgyártójává, az itt megszerzett dominanciát a cég ki tudta terjeszteni a szerverek területére is (a világon eladott szerverek több mint 90 százalékában Xeon van), az okostelefonok és tabletek területén azonban a cég évek óta nem tud áttörést elérni. Stacy Smith pénzügyi vezető az eredmények bejelentésekor tartott konferenciahíváson már utalt a létszámleépítésre, illetve azt is elmondta, 2014-ben az Intel jobban rá kíván feküdni az adatközponti technológiákra, valamint az alacsony fogyasztású chipekre az okostelefonok és tabletek számára.

Mivel a PC-piac az elemzőcégek szerint a tavalyi hanyatlás után csak mérsékelt növekedést fog mutatni, az Intel számára is logikus, hogy a nagyobb bővüléssel kecsegtető szegmensekre koncentrál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról