Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 17. 12:46

Kontaktlencsén dolgozik a Google

Ugyan nem androidos és még csak alkalmazásokat sem lehet majd rá telepíteni, de mindenképp figyelemre méltó a kezdeményezés, amiről a Google X kutatórészleg adott hírt. A cél itt a cukorbetegek számára egy olyan kontaktlencse készítése, ami folyamatosan figyeli a vércukorszintet és figyelmeztet, ha a normálistól eltérő az érték.

A cukorbetegség globális probléma, a felmérések szerint minden tizenkilencedik ember szenved a diabétesz valamelyik formájától: nekik minden nap folyamatosan kontroll alatt kell tartaniuk a vércukorszintjüket, különben komoly, akár életveszélyes szövődményei is lehetnek az abnormális inzulinszintnek.

Mivel a vércukorszint folyamatosan változik és minden tevékenység befolyásolja, legyen szó evésről, ivásról, mozgásról vagy akár az izzadásról, ezért a cukorbetegség annyi figyelmet követel, mintha valakinek lenne még egy részmunkaidős állása. Vannak olyan vércukormérők, amik hordhatóak, de azoknál is egy csepp vérre van szükség a cukorszint meghatározásához. Egy pici tűbe kell belenyúlni, így a mérés fájdalmas, kellemetlen, nem csoda, hogy a cukorbetegek többsége sokkal ritkábban méri a vércukorszintjét, mint szükséges lenne.

Chipek a lencsében

Az glükózszintet azonban bármilyen más testnedvből, például a könnyből is ki lehet mutatni, a könnyet viszont talán még nehezebb és kellemetlenebb gyűjteni, mint a vért. A Google X kutatócsoportja viszont elindult ezen a nyomon és eljutott egy olyan megoldásig, ami megvalósítható és működőképes. Ma az elektronikai eszközök, chipek, szenzorok miniatürizációja olyan szintet ért el, hogy lehetséges egy állandóan működő mérőeszközt egy kontaktlencse két puha rétege közé építeni. Az antenna vékonyabb, mint egy emberi hajszál, a chip pedig porszemnyi csupán. A lencse pupilla felé eső részén természetesen nincsenek alkatrészek, az antenna a külső oldalon fut végig, ami a lencse tartásához, stabilitásához kell.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google X-ben már a prototípus szinten jár egy olyan okoskontaktlencse, amiben egy miniatűr glükózszenzort és egy pici vezeték nélküli hálózati chipet és egy antennát építettek be a puha lencse rétegei közé. A prototípus másodpercenként végez méréseket és amennyiben az értékek veszélyes zónába érnek, képes értesíteni az embert. Ez az értesítés elvileg történhetne egy külső eszközön is, de a fejlesztők kísérleteznek egy olyan megoldással, ahol egy apró led is bekerül, ami a viselő számára látható fényjelzést ad, ha szükséges.

Forradalmi lehetőség

A fejlesztés még kezdeti stádiumban jár, viszont a megoldás egyáltalán nem elméleti szintű csupán. Nem csak a hardvert készítették el a Google titkos kutatóprogramjában, de számtalan klinikai kísérleten is túl vannak már, illetve az egészségügyi hatóságokkal is együttműködés kezdődött, hogy a technológia beépülhessen a hétköznapokba. A cukorbetegség egy jó zászlóvivő a projektnek, de a kontaktlencse egyéb területeken is hasznosítható és végeredményben ehhez is készülhetnek majd alkalmazások, kerülhetnek bele különböző szenzorok. A projekttel kapcsolatban egyelőre csak egyetlen blogbejegyzésből lehet egyelőre tájékozódni, így további részleteket nem lehet megtudni a fentieken kívül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról