Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 17. 09:40

A PC-eladások csökkenése ellenére nőni tudott az Intel

Az év vége nem hozta meg a szokásos fellendülést a PC-piacon, az eladások az IDC és a Gartner szerint 6 százalék körüli ütemben estek vissza 2012 végéhez képest. Ez alapján az Inteltől is gyenge eredményekre lehetett számítani, a vállalat azonban meglepetésre minden fontos mutatóján javítani tudott.

Növekedés minden szinten

A tegnap este közzétett gyorsjelentés alapján 2013 negyedik negyedévét 13,8 milliárd dolláros bevétellel zárta a világ legnagyobb félvezetőgyártója, ami 3 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. Az üzemi eredmény eközben 12 százalékkal 3,5 milliárd dollárra nőtt, a nettó profit pedig 2,6 milliárd dollárt tett ki, ami 6 százalékos bővülésnek felel meg éves szinten. Az elemzők által nagy figyelemmel követett bruttó eredményhányad annak ellenére tudott 62 százalékra nőni a 2012 végi 58 százalékról, hogy jelentősen visszahúzták a 14 nanométeres gyártás beindításával kapcsolatos költségek.

Brian Krzanich, a vállalat tavaly kinevezett elnök-vezérigazgatója az elemzők részére rendezett telefonos konferenciahíváson elmondta, a PC-s processzorokat gyártó részlegnél a bevétel 2 százalékkal 8,6 milliárd dollárra növekedett éves szinten a PC-eladások visszaesése ellenére. Krzanich szerint különösen erős volt a kereslet a fejlett piacokon a vállalati desktop gépek iránt, illetve a játékra szánt számítógépek is jól fogytak. Ennek köszönhetően az Intel minden korábbinál több Core i5 és Core i7 processzort adott el a most lezárt negyedévben és az összes PC-s processzorainak eladása 3 százalékkal emelkedett.

A Data Center Group ezzel szemben a vártnál némileg gyengébb eredményeket produkált, a 3 milliárd dolláros árbevétele csak 8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet. A cég szerint jól mentek a cloud adatközpontokba szánt szerverchipek, valamint a tárolókba szánt processzorok, illetve a mérnöki-tudományos alkalmazások területén is nagy volt a növekedés, ezzel szemben a vállalati szerverek terén nem történt meg a remélt növekedés, amelynek a gyenge gazdasági környezet miatt az amerikai kormányzat leállása is az oka. "Az enterprise szegmens nem hozta a várakozásokat a negyedik negyedévben és az egész évben sem, korábban túlbecsültük a vállalati szektor fellendülését."

Az Other Intel Arcitecture soron 1,1 milliárd dolláros bevételt könyvelt el a cég - ide tartoznak az Atom processzorok is. Az a divízió korábban meredeken csökkent, ahogy a netbookok eladásai a padlóra kerültek, de a cég egyre jobb eredményeket produkál az okostelefonok és tabletek területén, ennek köszönhetően a részleg bevétele éves szinten 9 százalékkal tudott növekedni.

40 millió Intel-alapú tablet

Az elemzői konferenciahíváson elhangzottak alapján 2012-ben mintegy 10 millió Intel processzoros tablet fogyott világszerte (a teljes tabletpiac az IDC előzetes becslése szerint 221 millió darab körül volt), a chipgyártó kifejezett célja, hogy 2014-ben ezt megnégyszerezze. A vállalat szerint a Bay Trail, illetve az év második felére ígért új, már 14 nanométeres Atom lapkák segítségével ez sikerülni is fog, a cég váltig állítja, ezek a chipek teljesítményben, fogyasztásban és árban is versenyképesek az ARM utasításkészlet-architektúrát használó versenytársakkal - a cég nem nagyon beszél róla, de már az ázsiai, kimondottan az alsó kategóriára koncentráló gyártókkal is kiépítette a szükséges kapcsolatokat. Krzanich szerint 2014-ben az Intel a 149 dollárnál olcsóbb tabletekbe is tud processzort kínálni.

Az idei tervek között kiemelt jelentősége van a 14 nanométeres lapkáknak. A vállalat eredetileg 2013 végén szerette volna beindítani a Broadwell kódnevű chipek tömegtermelését, de a gyártástechnológia némi finomításra szorult, mert a kezdetben nagyon magas volt a selejthányad. A konferenciahíváson elhangzottak alapján ezeket a problémákat sikerült kiküszöbölni, az első negyedévben beindul a 14 nanométeres processzorok tömeggyártása. A Broadwellek piaci megjelenéséről egyelőre keveset tudni, feltehetően az év második felében lesz a rajt, de az Intel nem sürgeti semmi, a PC-piacon továbbra sincs erős kereslet és erős versenytárs sem.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Emellett az első negyedévben érkeznek az Ivy Bridge-EX kódnevű Xeonok négy- és többfoglalatos rendszerek számára (E7-4800, E7-8800 sorozat). Krzanich a konferenciahíváson elmondta, évek óta ez lesz a legnagyobb előrelépés teljesítmény terén a Xeon-EX családban, ami nem meglepő annak a fényében, hogy a jelenlegi generációs chipek még a Westmere kódnevű architektúrára épülnek, amely a 2009-ben bemutatott Nehalem 32 nanométeres csíkszélességű verziója. A kétfoglalatos gépek számára pedig a Haswell-alapú Xeonok jönnek majd az év során.

Fab 42: előfordult már ilyen

Elemzői kérdésre válaszolva Krzanich röviden beszélt az arizonai Fab 42 üzemről, amelyet az Intel felépített, azonban chipgyártáshoz szükséges berendezésekkel egyelőre nem szerelt fel, mivel meglevő gyáraiban is elegendő kapacitással rendelkezik. A vezérigazgató elmondta, a félvezetőgyárak építése bonyolult és hosszadalmas folyamat, egy ilyen projekt időtartama 3 év nagyjából, a Fab 42 építését még 2011-ben határozták el. A PC-piacon azonban azóta teljesen megváltoztak a kilátások és a vállalat pénzügyi szempontból jobbnak látta "jegelni" a projektek. Ez ugyanakkor nem az első ilyen eset az Intel történetében, korábban is többször előfordult, hogy egy beruházással időben előreszaladt a cég, mondta el Krzanich.

A befektetők kedélyeit erősen lehűtötte az Intel előrejelzése. A vállalat az első negyedévben 12,3-13,3 miliárd dollár közötti árbevételt vár, az intervallum közepe 7 százalékkal van alacsonyabban a 2013 végi eredményénél, ami szokásos szezonális visszaesést jelent. Éves szinten a társaság a bevétel stagnálására számít, ami a tavalyi 1 százalékos visszaeséshez képest ugyan némi javulás, de összességében elmarad a várakozásoktól. A bejelentés nyomán az Intel részvényei 4,7 százalékot vesztettek értékükből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról