Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 16. 09:11

Windows XP: haladékot kaptak a Microsoft víruskeresők

A Windows XP támogatása valóban megszűnik április 8-án, de egy friss blogbejegyzés szerint a Microsoft által fejlesztett vállalati és otthoni biztonsági termékekhez egészen 2015 közepéig érkeznek a frissítések.

Egyre fenyegetőbben közeledik 2014. április 8., az utolsó nap, amikor a Microsoft Windows XP operációs rendszerhez elérhető támogatás. Ezen a napon érkeznek az utolsó biztonsági frissítések a szoftverhez, ezt követően a vállalat végleg magára hagyja az idén 13 éves rendszert.

A biztonsági termékekhez még lesz frissítés

Korábban a Microsoft at kommunikálta, hogy a Windows XP-n futó Microsoft biztonsági termékek sem kapnak támogatást áprilistól. Ezt a döntést szerencsére a cég most megváltoztatta, egy tegnapi blogbejegyzés szerint a Windows XP-n elérhető vállalati és otthoni biztonsági termékekhez egészen 2015. július 14-éig biztosít szignatúrafrissítéseket, valamint naprakészen tartja a keresőmotorjukat. Ez a System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection és a Windows Intune Windows XP-n futó verziójára, valamint a Microsoft Security Essentials szoftverre vonatkozik. A mostani bejelentés nem érinti a Windows XP támogatási időszakát, az továbbra is 2014. április 8-án véget ér. Ugyanúgy nem vonatkozik a Windows XP-n futó más szoftverekre, illetve a fent felsorolt programok más operációs rendszereken futó verzióira.

Azon felhasználók számára, akik kitartanak a Windows XP mellett, különösen fontos a lehető legjobb biztonsági szoftvert használni, azt frissen is tartani, és persze a telepített alkalmazásokat is folyamatosan frissíteni. Az AV-Test oldalán összegyűjtötte azokat a biztonsági szoftvereket, amelyek elérhetők Windows XP operációs rendszeren, és a listában ezek támogatási időszaka is szerepel. A legtöbbnek még nem jelentették be az "end of support" dátumát, vagyis 2 évig biztosan támogatottak lesznek. A biztonsági szoftverek használata csökkenti a kockázatokat, de nem szünteti meg őket teljesen.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft is felhívja a figyelmet arra, hogy egy nem frissített operációs rendszeren a biztonsági termékek csak korlátozott védelmet tudnak kifejteni, márpedig a Windows XP-hez április után semmilyen frissítést nem ad ki a vállalat. Ez alól egyedüli kivételt a Custom Support csomagot megvásárló szervezetek jelentenek kivételt, amelyek busás összegért cserébe eseti jelleggel kapnak patcheket az operációs rendszerhez. A Custom Supportról a Microsoft minden szervezettel külön állapodik meg és egyéni árazást is alkalmaz, ami évente százezer dolláros nagyságrendű és a használt gépek száma alapján kell fizetni.

Viszlát, Internet Explorer 8!

A Windows XP támogatásának megszűnése nem csak az operációs rendszert érinti, hanem a "bedrótozott" szoftverekét is, ilyen például az Internet Explorer 8, amelynek Windows XP-n a támogatási ciklusa az operációs rendszerhez van hangolva. Az IE8 ezzel szintén elveszti a támogatást 2014. április 8-án, Windows XP-n ehhez sem jön már frissítés - az újabb verzió, az IE9 futtatásához azonban Windows Vista vagy újabb rendszer szükséges. A két másik népszerű böngésző, a Firefox és a Chrome továbbra is elérhető marad Windows XP-n készítőik szerint, tehát ha valaki friss böngészőt szeretne használni a régi OS-en, mindenképp váltania kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról