Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 15. 14:45

Itt az első Oculus Riftre szabott Steam-kliens

Tovább terjeszkedik a virtuális valóságot kínáló headsetek felé a Valve, miután kiadta a Steam szoftverbolt kliensének kifejezetten ilyen készülékekre szabott felületét. Az új interfész elővarázsolásához egyelőre némi barkácsolás is kell, ám a vállalat egyik programozója részletesen leírta a szükséges lépéseket.

A Valve-ról régóta tudni, hogy nem riad vissza az újításoktól, elég csak a vállalat erőfeszítéseire gondolni, hogy a játékra szánt PC-ket a nappaliba költöztesse. A cég azonban nem csak a televíziók felé tapogatózik, a virtuális valóságot kínáló (VR) headsetekre is ki akarja terjeszteni a támogatását, ezért két nappal Developer Days konferenciája előtt bemutatta SteamVR nevű felhasználói felületét, amelyet kifejezetten az ilyen szemüvegekre tervezett. A rendszer egyelőre egy béta kliens formájában érhető el, és lehetővé teszi a fejünk mozgatásával történő navigációt a Steam felületén.

A Developer Days konferencia során a fejlesztők kipróbálhatják az új rendszert, valamint a nappaliba szánt konzollá avatott PC-ket, azaz a Steam Boxokat és a vállalat saját Linux-alapú operációs rendszerét a Steam OS-t is. A Steam online szoftverbolt egyes játékai már most is játszhatók VR headsettel, a cég azonban most az üzlet felületét is ebbe a formába ültette át, ezzel elsősorban az Oculus Rift fejlesztőkészletet véve célba, amelyet egy ideje már pártfogol.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új felületet Joe Ludwig, a Valve programozója jelentette be a Steam fórumon. A kliens első megnyitásához annak hagyományos változatát kell elindítani, majd a “Tools” menüpont alatt, a SteamVR tulajdonságai között a “Beta Update”-et választva telepíteni az új interfészt, ezt követően pedig parancssorból, az utasítást a “-vr”-rel kiegészítve indítható az Oculus Riftre szabott felület. Béta verzió lévén azonban akadnak még problémák amelyekbe a kísérletező kedvűek könnyen belefuthatnak, ezekre a Joe Ludwig a fenti fórumon igyekszik megoldást kínálni.

A Valve lépéséből látszik, hogy nemcsak komolyan gondolja a platform elmozdítását az íróasztaltól, de a nappalinál sem feltétlenül áll meg. A vállalat konferenciáján egy új VR SDK-t is bemutat, amellyel szabványosított felületet akar létrehozni a játékok hasonló viselhető kijelzőkön történő irányításához. Az SteamVR felülete az első benyomások szerint jól használható és a fejmozgás-követés is jól működik, ugyanakkor egyelőre némi laggal is számolni kell, így hosszabb távon még nem igazán kényelmes megoldás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról