Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 15. 12:26

Chrome OS varázsolható a Windows 8 elé

A Google Chrome rátelepszik a Windows 8-ra és kihasználva a Microsoft által adott lehetőségeket, elkezd úgy viselkedni, mintha maga az operációs rendszer lenne. A Windows 8 asztali módjából a Metro stílusba átváltva az egyszerű böngészőablak helyett egy Chrome OS-t kapunk.

A 32-es verziószámú Chrome böngésző újdonsága, hogy teljes képernyős, Windows 8 módban futtatva felveszi az operációs rendszer jellegzetességeit, mint a start menü, a tálca, illetve az értesítési terület. A böngészőablakok mozgathatóak és átméretezhetőek, ha valaki eddig is főként a böngészőben élt, akkor szinte el is felejtheti az asztali alkalmazásokat. Szemezgetni appok közül itt a Chrome Web Store-ból lehet, ami komplexitásban jelentősen alacsonyabb szint, mint amit az asztali programok képviselnek. Hasznosságban viszont bőven meg is előzhetik az átlagfelhasználó számára azt, amit a Windows Store gyakran használhatatlan, erőltetett alkalmazásai adnak.

A Chrome Windows 8 módban már a 30-as verziószámnál is indítható volt, de ekkor valójában csak egy teljes képernyős böngészőablakot kaptunk minden kiegészítő nélkül. A Microsoft azonban a böngészők számára lehetővé teszi, hogy Metro módban futva utánozzák a Windows 8-as appok működését, illetve hozzáférjenek az operációs rendszer néhány funkciójához. Windows 8 alatt működik ez a megoldás, Windows RT alatt viszont tiltott, ott nem lehetséges összehozni a Chrome OS élményt.

Egyre jobban hisz a Google a web jövőjében

Az új Chrome-ot Metro módban elindítva az asztal helyett egy Chrome logó megjelenése után egy teljes képernyős alkalmazást kapunk. A sarokban a Start gombot imitáló “app drawer”, ami egyébként az Android ugyanilyen célú ikonjával azonos. Kinyitva láthatjuk a feltelepített Chrome alkalmazásainkat, felül pedig egy keresőt találunk, ami nem csak a Store-ban, de általában a weben is keres, illetve itt is él a keresési előzmények képesség, a korábbi, bármelyik szinkronizált eszközön beírt frázisokat feldobja a találati lista. A menüben találunk még egy külön beállítások részt, ami nem teljesen azonos a Chrome menüjével. Egyelőre itt a nyelvi, fordítási és szinkronizálási beállításokat érjük el, ha bármi mást keresünk, azt ugyanúgy egy böngészőablak beállítások menüjén keresztül kell elérni.

Van továbbá a tálcához hasonló rész is, amit a Google “Shelf”, vagyis polc névvel illet. Ide kerülnek az éppen futó Chrome appok ikonjai, illetve a Windows 8-hoz hasonló módon itt is ki lehet tűzni a gyakran használt appokat, így az ikonok akkor is ott maradnak, ha bezártuk a hozzájuk tartozó tabot vagy ablakot. Minden appnál választhatunk, hogy tabként nyíljon meg az aktív ablakban, kapjon saját ablakot, vagy legyen teljes képernyős. Az ikonok alatt egy fehér sáv jelzi, ha az app nyitva van. Ezek a lehetőségek akkor válnak izgalmassá, ha a webappok fejlesztői figyelembe veszik ezeket a lehetőségeket és egy teljes képernyőre váltáskor nem takar ki egy fontos gombot a böngészőablak navigációs panelje. Szintén kellemetlen lehet, ha a teljes képernyős használat azért hiúsul meg, mert a felületen nincs "vissza" gomb, de idegesítő, ha egy app polcikonjára klikkelve az alkalmazás (például Spotify Web Player) újabb példányban elindul ahelyett, hogy az aktív ugrana elő.

Polcok, ablakok és dobozok

A Chrome egyébként önmagán belül engedi a több ablakos megjelenítést, ahogy bármilyen más Chrome OS-nél is ezt láthattuk. A Metro korlátai miatt azonban tabot áthúzni egy másik kijelzőn megjelenő asztalra nem lehet, csak a dobozon belül lehet ténykedni, a metrós Chrome "nem lát kifelé". Egy képernyőn azonban szabadon lehet egymásra, egymás mellé pakolni tabokat, váltogatni a teljes képernyős, a kisméretű és a széthúzott ablakos nézetek között. A Chrome-alkalmazásként futó, de nem klasszikus böngészős megjelenítésű elemek pedig szintén jól illeszkednek. Ilyen például a Hangouts, aminek az ablakai a tálca, vagyis polc jobb oldalán az óra mellett jelennek meg.

A Chrome 32-ben egyébként megjelent még egy, a fentiekkel nem összefüggő újdonság is, mégpedig az, hogy a böngészőfüleken mostantól látszik, ha az zavarkeltésre alkalmas, például zenél játszik le vagy videót, esetleg az adott tab képét Chromecastra közvetíti éppen. Ha valaki próbált már 30-40 nyitott fülnél rájönni, hogy melyik oldalon futó reklám játszik le 15 másodpercenként egy idegesítő hangmintát, akkor tudja majd értékelni ezt az apró kis extrát.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Chrome OS evolúció ma ott tart, hogy már nem csak dedikált eszközökön, hanem Windows 8 alatt is adott a lehetőség, hogy a felhasználó teljesen bevackolja magát a böngészőbe, hogy onnan csak akkor kelljen előbújni, ha valamilyen rendszerszintű beállítást kell módosítani vagy valamiért egy asztali programot kell futtatni. A Chrome Web Store kínálata ma még kissé lapos és fapados, ahogyan az egész felület is, de a Google megmutatta, hogy nem szükséges bonyolult natív programokat telepíteni a kényelmes hétköznapi PC-használathoz. A levelezés, szövegszerkesztés, keresés, videólejátszás, streaming zene, cloud tárhely alkalmazásaiban nincsenek kompromisszumok, ugyanazt az élményt adják, mint eredeti társaik. A fejlesztőknek mindössze arra kell figyelniük, hogy a kezelést, navigációt oldalon belül oldják meg és a “weboldal” szemlélet helyett sokkal inkább appokban gondolkodjanak.

A Chrome-ba bejelentkezés révén bármilyen eszközhöz odaülve megkapjuk a saját beállításainkat, appjainkat szinkronizálva, nem kell újra keresgélni semmit, nem kell programokat telepíteni. A Microsoft kihagyta a lehetőséget, hogy ilyen elegánsan megoldja az "egy ember több PC" kombinációt, a Google viszont könnyedén leütötte ezt a labdát is. A Chrome lépése ugyan önmagában nem forradalmi, de sikerült elérnie, hogy teljes takarásba tegyen egy asztali operációs rendszert. A Chrome-nak ma már csupán arra van szüksége, hogy egy driverekkel megfelelően ellátott, stabilan működő alap legyen alatta, ez viszont lehet Windows helyett akár Linux vagy Android vagy bármi is. Persze a Chrome világa egyelőre csak a teljesen hétköznapi internetezést és számítógép-használatot fedi le, speciális feladatokra, bizonyos munkákra, komoly játékokra továbbra sem alkalmas, bár ezt senki nem is ígérte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról