Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 13. 14:54

Olcsó phabletek és új Z1 PC a HP-tól

Phabletekkel térhet vissza az okostelefon-piacra a HP. A gyártó a következő hetekben mutathatja be olcsó, nagyméretű okostelefonjait, amelyekkel a fejlődő piacokat veszi célba. A vállalat a CES-en Z1 munkaállomásának második generációját is bemutatta.

Olcsó phableteket készül piacra dobni a HP - értesült a The Information. A lap forrásai szerint a következő hetekben érkező készülékek között 6, illetve 7 hüvelykes modellek is feltűnnek, amelyekkel hanghívásokra is lehetőség lesz. A nagyméretű okostelefonokkal elsősorban a feltörekvő piacokat veszi célba a HP, azok ára várhatóan 200-250 dollár körüli mozog majd kártyafüggetlen formában. Hogy a készülékekbe milyen hardver kerül, egyelőre nem ismert, ugyanakkor az árból kiindulva valószínűleg belépő kategóriás eszközökről van szó.

A HP-től a tavalyi év során már láthattunk androidos tabletet a Slate 7 formájában, ám a PC-gyártó korábbi próbálkozásai az okostelefonok területén korántsem voltak sikeresnek mondhatók, és kérdéses, hogy az újabb nekifutás mennyire lesz az. A phablet kategória népszerűsége ugyanakkor kétségtelenül növekszik, képviselőit már nem csak az Android, de a BlackBerry és a Windows Phone platformoknál is megtaláljuk - vélhetően ezt a hullámot akarja a HP is meglovagolni.

Megújult Z1 munkaállomás

A gyártó ugyanakkor eredeti profiljáról sem feledkezett meg: a 2014-es CES-en bejelentette Z1 all-in-one munkaállomásának második generációját. A készüléket 27 hüvelykes, 2560x1440 felbontású kijelzővel szerelték fel, amely érintésérzékeny változatban vagy tükröződésmentes felülettel is választható. A Z1 G2 alapkonfigurációjában egy 3,4 gigahertzes Intel Core i3-4130 processzort találunk, ám Core i5-4570, vagy háromféle Xeon CPU valamelyikével is megvásárolható, továbbá ugyancsak háromféle NVIDIA Quadro grafikus kártya is kérhető bele. A tárhely akár 3 terabájt, továbbá 32 gigabájt DDR3 1866 megahertzes RAM is befér a motorháztető alá.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A PC-re két Thunderbolt 2 csatlakozó is választható, a gyors adatátvitel végett, továbbá egy 1080p webkamera is került bele, ezen felül kétsávos, 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth, gigabites Ethernet-port, továbbá opcionálisan Blu-ray író is. A gép tervezésénél a szerelhetőség is nagy hangsúlyt kapott: a készülék csavarozás, vagy bármilyen szerszám nélkül felnyitható, arról pedig, hogy nyitva is maradjon pneumatikus karok gondoskodnak, hasolóan a prémium autók motorházához. Az alkatrészek is egyszerűen cserélhetők, a grafikus kártyák például annak ellenére hogy a HP saját borítását kapták, a megfelelnek az MXM szabványnak.

A munkaállomással a HP elsősorban a CAD-tervezőket és professzionális grafikusokat veszi célba, akiknek szükségük van a nagy felbontásra és komoly teljesítményre. A Z1 legújabb generációja január végétől lesz elérhető, az alapmodell 1999 dollárról indul, de a gép ára a teljesítményen nem spórolva akár a 6000 dollárt is elérheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról