Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 10. 11:24

Elérhető a Lumia Black frissítés a legújabb Nokiákhoz

Minden Windows Phone 8-as telefonra kiadta a Microsoft az Update 3 frissítést, a Nokiások azonban még jobban járnak, a Black ugyanis néhány aprósággal tovább javítja telefonjaikat - igen, az 520-ast is.

Az Update 3 számos kisebb-nagyobb újdonságot hoz a Windows Phone-tulajdonoknak. Az App Shutdown névre keresztelt funkcióval a futó alkalmazások állíthatóak le teljesen, az iOS-hez és az Androidhoz hasonlóan azonban itt is csak egy kozmetikai újításról van szó, a háttérbe tett alkalmazások ugyanis jellemzően nem kapnak már több CPU-erőforrást és a memóriából is kikerülnek, ahogy más alkalmazásnak van szüksége a helyre. Egy esetben mégis hasznos lehet, ha egy rosszul viselkedő appot szeretnénk lelőni, akkor ahhoz immár nem kell az egész telefont újraindítani.

A kezelhetőséget javító újdonság, hogy végre zárolható a telefon orientációja, vagyis fekvő vagy álló helyzetben rögzíthető a kijelző, ez például hosszabb szövegek olvasásánál vagy fényképek nézegetésénél tud hasznos lenni. A frissítéssel rugalmasabbá válnak a csengőhangok beállításai, immár nem csak az egyes személyekhez, de SMS-ekhez, azonnali üzenetekhez, emailekhez is hozzárendelhetünk egyedi hangot. Tovább mélyült a telefon háttértárának kezelhetősége is, így immár nem csak az látható, hogy mi foglalja a helyet, de az egyes elemek manuálisan is törölhetőek, közvetlenül a telefon menüjéből.

Külön törölhetőek az ideiglenes állományok. (forrás: Winsupersite)

Szintén hasznos lehet az új Driving Mode, amelyben a telefon viselkedése az autós környezethez alkalmazkodva módosul. Hogy pontosan hogyan, az testre szabható, például az SMS-ek értesítése (de akár a hívásoké is) lekapcsolható és automatikus válaszüzenet állítható be. A Driving mode attól igazán hasznos, hogy automatikusan bekapcsol, ha az autós kihangosító Bluetooth-eszközére kapcsolódik a telefon, így nem kell manuálisan elindítani. Sajnos a fejlettebb funkciók, mint a beérkező üzenetek automatikus felolvasása (és hangalapú válasz) egyelőre nem része a rendszernek - továbbá kissé értelmetlennek tűnik, hogy letilthatóak a bejövő hívások pont miután a telefon az autós kihangosítóra csatlakozik, vagyis a hívások pont biztonságosan lebonyolíthatóak lennének.

Különutas Lumiák

A Nokia Lumia 1520 már novemberben a "Black" frissítéssel került piacra, az új szoftvert a (hivatalosan még mindig független) finn gyártó most a legtöbb más készülékére is kiadja, a csúcsmodell 1020-tól és 925-től a legalsó kategóriás 520-ig bezárólag. A frissítés az Update 3 fent említett újdonságai mellett számos Nokia-specifikus fejlesztést tartalmaz. A kamera alkalmazás például már támogatja Lumia 1020-on a RAW formátumot, ez akkor jön jól, ha a fényképeket inkább komolyabb asztali alkalmazásban dolgoznánk fel. Ha mégis a telefonra bízzuk a képfeldolgozást, akkor a Black fejlettebb JPEG-motorja és jobb fehéregyensúly- illetve zajcsökkentési algoritmusa segít.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Black frissítés a hardvert is "fejleszti", megérkezik ugyanis a szoftveres támogatás a beépített Bluetooth 4.0 vezérlő Low Energy (LE) módjához, természetesen csak azokon a modelleken, amelyek ezt eredetileg beépítve tartalmazzák (például a 1020). Ezzel a jövőben lehetségessé válik az olyan eszközök párosítása, amelyek ezt a szabványt használják - legalábbis ha megjelennek a Windows Phone-t támogató darabok.

Egy megnyitott "mappa". (forrás: Winsupersite)

A médiában általános tévedés, hogy a Lumia Black frissítés telepítéséhez kötődik az App Folder funkció - a kettőt ugyan a Nokia egyszerre adta ki, az egyik azonban független a másiktól. Az App Folder telepítését követően a kezdőképernyőn mappákba rendezhetjük a csempéket, így azonos méretű helyre sokkal több app helyezhető ki - így a betűrendes listát kevesebbszer kell átfutni. Az illúzió szinte tökéletes: az App Folder egy egyszerű alkalmazás, nem az operációs rendszer része, ez pedig működésén is nyomot hagy: a "mappára" kattintva az alkalmazás indul el (onnan pedig meghívhatóak a mappába rendezett appok), az iOS-szel vagy Androiddal ellentétben így a mappa nem a kezdőképernyőn nyílik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról