Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 7. 12:02

CES: okosórák, AndroWin hibrid az Inteltől

Okosórás platformot és SD kártyán működő PC-t mutatott a CES-en az Intel. A processzorgyártó aktívan dolgozik a természetes interakciókat lehetővé tévő szoftvereken is, a Metro helyett pedig inkább Androidra bízná az érintő alkalmazásokat - a windowsos tableteken is.

Processzorokról kevés szó esett a CES-en zajlott Intel sajtótájékoztatón, annál többet beszélt azonban a lapkagyártó a számítástechnika jövőjéről és saját fejlesztésű szoftvereiről. Az egyetlen processzorhoz kapcsolódó bejelentés az Intel új, Edison kódnevű platformja, amellyel okosóra vagy SD-kártya méretű PC építhető, a vadonatúj Quark rendszerlapka felhasználásával. Az Edisonban a Quark kétmagos kivitele dolgozik, az új, az Atomnál is legalább egy nagyságrenddel kevesebbet fogyasztó processzor "Pentium-osztályú" teljesítményt ígér az Intel szerint.

SD-kártya méretű PC: Edison

Az Edison jelenleg Linuxot futtat, beépítve rendelkezik Wi-Fi és Bluetooth-kapcsolattal, sőt, hamarosan SDK-t és alkalmazásboltot is kap, így teljes értékű (bár apró) számítástechnikai platformmá válik. Az Edisonra épülő okosóra különlegessége egyébként, hogy nem szorul okostelefonra, igény szerint saját hálózati hozzáférést is kaphat. Érdemes megjegyezni, hogy míg az Intel alaposan lecsúszott az okostelefonos és tabletes forradalomról, az okosórás vonulatra rendkívül jó érzékkel debütált, Quark-szintű platformmal jelenleg sem a Samsung, sem a Qualcomm, sem az Apple nem rendelkezik (bár az ARM-nak természetesen van licencelhető processzora, például a Cortex.M3-ra épülő lapkák).

Az Intel is érzékeli, hogy a hordható informatikai termékek (okosszemüvegek, okosórák) egyelőre komoly stílusdeficittel küzdenek, ezért partneri megállapodást kötött egy divatmárkával (Opening Ceremony), és egy ruházati lánccal (Barneys New York), valamint az amerikai divattervezők szakmai szervezetével (Council of Fashion Designers of America). Az együttműködés célja olyan hordható számítástechnikai eszközök létrehozása, amelyeket tényleg bárki szívesen viselne - arról azonban nem beszélt a gyártó, hogy ez egy okosóra, NFC-s nyaklánc vagy például hangérzékelős övcsat lesz-e majd.

RealSense és természetes interfészek

Az Intel nemrég kinevezett új elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich előadásában vázolta a cég középtávú stratégiáját is: legyen minden okos. Ennek illusztrálására bemutatta a Jarvis koncepciót, egy kibővített képességekkel rendelkező Bluetooth-headsetet, amely folyamatosan figyeli a felhasználó hangját és a hozzá intézett kérdésekre azonnal hangalapú választ is ad - a Google Now vagy az Apple Siri mintájára. A Jarvis koncepció és az is marad - az Intelt csupán a hardver érdekli, az egészet életre keltő szolgáltatás kidolgozását másra bízza.

Az Intel szerint a jövő számítógépeivel nem billentyűzet-egér és még csak nem is érintőkijelző segítségével kommunikálunk majd. A következő generációs interfészeknek ezeknél természetesebbnek kell lenniük, ehhez azonban érzékszervekkel, szemekkel, fülekkel, hanggal, érintéssel, érzelmekkel és kontextusérzékenységgel kell felszerelnünk a gépeket. Az első lépés a mainál jobb látás az Intel szerint, amely a 3D kamerát jelenti. A koncepciójában egyértelműen a Microsoft Kinectjét másoló megoldás az Intel RealSense márkanevet kapta, és hardveres szinten a noteszgépekbe szerelt kameramodul megduplázását jelenti.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A technológia lelke az Intel által fejlesztett új szoftver, amely képes a 3D kamerából kinyerni a mélységre vonatkozó információt és azt külső alkalmazások számára elérhetővé tenni. A vállalat bemutatóján néhány felhasználási módot is demózott, a tárgyak valós idejű 3D szkennelésétől a Windows 8 gesztusokkal történő kezeléséig. Egy érdekes képesség, hogy a szoftver precízen meg tudja határozni a hátteret és azt például egy Skype-videóhívásban tetszőleges más háttérre cserélni. Ilyen megoldás korábban is létezett, az Intel megoldása azonban nem csak statikus háttereket tud kezelni, hanem a térbeli síkok megfelelő felismerésével dinamikusan változót is.

Dual OS

A Windows tablet-piaci problémáira reagálva az Intel egy új kezdeményezést is bejelentett. A Dual OS-ről egyelőre kevés információ érhető el, ami tudunk, az az, hogy használatával olyan inteles számítógépek építhetőek, amelyek egy gombnyomásra tudnak váltani Android és Windows között (az egyik első implementáció az ASUS Transformer Book Duet). A pontos műszaki megvalósítás egyelőre nem tisztázott, de az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy nem dual boot (vagyis külön-külön futó, a váltáshoz újraindítást kérő) megoldásról van szó, hanem a Windowson vagy amellett futó virtualizált Androidról. Nagy kérdés, hogy a Dual OS milyen teljesítményt nyújt és nem befolyásolja-e negatívan az akkus üzemidőt - ezekre a kérdésekre minden bizonnyal hamarosan választ kaphatunk.

Abszurd módon a Dual OS gyakorlatilag pontosan az a koncepció, amelyet a Windows 8-cal maga a Microsoft is követni akart: egy operációs rendszer, két felülettel (egy egér-billentyűzethez, egy pedig érintős üzemmódhoz). A metrós felület körül azonban egyelőre nem alakult ki olyan prosperáló ökoszisztéma mint Androidon, így az Intel inkább ez utóbbit lökné előtérbe a Metro helyett. A helyzet abszurditását az adja, hogy ez utóbbi sem tűnik rosszabb megoldásnak, mint a Microsofté, a Metro és a desktop között sincs nagyobb átjárás a Windowsban, mint az Android és a desktop között várhatóan lesz (jellemző példa: a metrós Mail/Posta alkalmazás képtelen az asztali Outlook adataihoz hozzáférni), így a Microsoft saját platformján versenyképes is lehet a Metróval.

Átnevezett McAfee

Némileg meglepetésre az Intel azt is bejelentette, hogy fokozatosan kivezeti a McAfee brandet, helyére az általánosabb Intel Security márka kerül. Mint ismeretes, az Intel 2010-ben jelentette be, hogy felvásárolja a biztonsági megoldásokban utazó vállalatot, a 2011-ben lezárt tranzakció értéke mintegy 8 milliárd dollár volt. Mára azonban az alapító John McAfee ámokfutásának (amire itt egy kiváló példa) köszönhetően az egykor patinás márkanév erősen negatív színezetet kapott, így az Intel a márka kivezetése mellett döntött. A változás a következő egy év során zajlik majd le, addig a két márkát párhuzamosan használja az Intel-divízióként működő biztonsági cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról