Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 30. 11:03

Januártól félvezetőipari veterán irányítja az Acert

Jason Chent nevezte ki elnök-vezérigazgatójává az Acer, a félvezetőipari veterán január elsején veszi át a gyengélkedő PC-gyártó irányítását.

Kinevezte új elnök-vezérigazgatóját az Acer, január elsején Jason Chen veszi át a vállalat vezetését, aki 2008 óta a TSMC szerződéses félvezetőgyártó vállalat értékesítési és marketingvezetője volt, azt megelőzően pedig az Intelnél húzott le szűk másfél évtizedet, miután megszerezte az MBA diplomáját a Missouri Egyetemen.

Az Acer a netbookok hátán kapaszkodott fel a legnagyobb PC-gyártók közé és a tabletpiac robbanása előtt még a világ első számú PC-s cégének címére is esélyes volt. A tabletek terjedése azonban villámgyorsan lenullázta a netbookok eladásait, mélybe küldve az Acer PC-eladásait. Emellett a céget a pénzügyi válság közvetett hatásai is sújtották, ahogy a lakossági PC-vásárlások eltűntek a fejlett piacokon. Az olcsóbb számítógépek piacán egykor domináns gyártó nem találja a helyét a megváltozott piaci környezetben, a negyedéves veszteségek általánossá váltak, az eladások visszaesése pedig vezető PC-gyártók közöl az Acer esetében a legnagyobb.

Jason Chen

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cégnek szűk három év alatt Chen lesz a negyedik vezetője. Gianfranco Lanci 2011-ben távozott az Acertől, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem értett egyet az igazgatótanáccsal a vállalat jövőbeli stratégiáját illetően. Ezt követően J.T. Wang vette át a kormányrudat, de az irányítása alatt a vállalat nem tudott egyről a kettőre jutni, okostelefonos és tabletes próbálkozásai tompán puffantak a piacon, a PC-eladásokat pedig továbbra sem sikerült felpörgetni. Az Acer forgalma folyamatosan csökkent és az idei harmadik negyedévben rekordveszteséget és 7 százalékos létszámcsökkentést volt kénytelen bejelenteni, ekkor távozott a cég éléről J.T Wang is.

Wang helyét az akkori bejelentés szerint Jim Wong, a cég elnöke vette volna át 2014 elején, azonban két héttel a kinevezését követően a szakember lemondott elnöki pozíciójáról is és távozott a cégtől. Az Acer irányítását ekkor Stan Shih cégalapító vette át ideiglenesen, amíg a megfelelő jelöltet meg nem találja az igazgatótanács. Úgy tűnik,most megtalálta, a vállalatot januártól Jason Chen irányítja. "Őt tartjuk a legjobb jelöltnek az átalakulásunk levezénylésére, mivel friss gondolkodással és hatalmas nemzetközi tapasztalattal rendelkezik és készen áll egy ilyen kihívásra" - mondta Chenről a cégalapító. "Ráadásul osztja a nézeteinket a stratégiával és az Acer jövőjének alakításával kapcsolatban."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról