Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 19. 14:22

2014 az Ultra HD éve?

A Netflix bejelentette, hogy a House of Cards című sorozatának következő évada már 4K felbontással jelenik meg, de Magyarországnak sem kell szégyenkeznie, itthon az MTVA indít kísérleti 4K adást.

A Netflix termékfejlesztési vezetője, Neil Hunt azt nyilatkozta, hogy nem hagynak az Amazonnak előnyt a következő generációs felbontások terén és hamarosan elindítják az Ultra HD, vagyis 4K felbontású streamjeiket. A House of Cards második évada már előkészítés alatt van, de az már most biztos, hogy a teljes évad 4K felbontásban lesz rögzítve és a megfelelő sávszélesség esetén a lejátszáskor is megmarad ez a minőség. A sajátmárkás sorozaton kívül lesznek természetesen egyéb tartalmak is, de kezdetben nem érdemes komoly választékra számítani. A 4K felbontású streamek indítása első körben inkább egy technikai teszt és egy igényfelmérés lesz, de néhány éven belül várhatóan elterjed az átlagos készülékeken is a 2160p, érthető, hogy senki nem akar lemaradni a hullámról.

Pixelverseny

A Netflix bejelentése egyébként nem váratlan, körülbelül egy hete az Amazon tálalt ki és jelentette be, hogy az Instant Video szolgáltatáson belül 2014-ben érkeznek a teljes sorozatok, amik UHD felbontásban lesznek elérhetőek. A streaming szolgáltatók ezúttal megelőzték korukat, ugyanis ma még alig van az otthonokban olyan készülék, ami támogatná a 4096x2160 pixeles felbontást. Viszont a január első hetében rajtoló Las Vegas-i CES-en a Samsung, az LG, illetve várhatóan a Sharp is megfizethető 4K-képes modellekkel rukkol majd elő, így a jövőre készüléket vásárlók már döntési helyzetben lesznek. Az idei kínálatban egy 55 hüvelykes Sony 4K tévé még 5000 dollárba került, ami még az amerikai piacon is erős.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tesztelés és a felkészülés hazánkban is elindul, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a napokban döntött arról, hogy az MTVA jövőre egy kísérleti csatornát indít 4K Ultra HD felbontású műsorsugárzás tesztelésére. A csatorna neve “M4K” lesz, és várhatóan Budapest környékén lesz fogható a DVB-T platformon keresztül. Egyelőre nem tudni, hogy a tesztadás milyen műsorokat hoz majd, de elképzelhető, hogy a 2014-es FIFA világbajnokságot már extrém felbontásban is élvezhetjük majd.

Tesztek

A kísérleti adás persze nem jelenti azt, hogy mindenképp lesz folytatása, az MTVA, illetve az Antenna Hungária ezeket a teszteket előzetes technikai próbaként fogja fel, aminek a célja az, hogy a valós igényeket megelőzően felmérjék, hogy milyen problémák jelenhetnek meg, milyen határai vannak a kiszolgáló infrastruktúrának. 2012 nyarán például m3D néven indult 3D-s tesztcsatorna is, ami kuriózumnak jó volt, de valódi termék azóta sem lett belőle. Sőt, világszerte minden nagyobb hálózat is teljesen leépítette a 3D-s csatornákat és a készülékgyártók is abbahagyták a kétségbeesett promócióját a térhatású tévézésnek. A 4K viszont egy természetes evolúció része, a DVD 480 soros felbontása után a 720, illetve az 1080p is megtalálta a helyét, s ha a tartalomgyártók számára nem lesz túl drága és kényelmetlen, akkor a 2160p-nek is van helye, a 2016-os olimpiát már valószínűleg sokan nézik majd Ultra HD-ben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról