Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 18. 11:21

Kötelező lett Jony Ive az iOS fejlesztőknek

Az Apple komolyan veszi a verziófelzárkóztatást, ami idén főleg azért kritikus, mert hosszú évek után érdemben változott az iOS felülete. Androidon látható, hogy mi történik, amikor a Holo és a Holo-előtti dizájnminták találkoznak, nem szép látvány, érthető, hogy az Apple nagyon gyorsan lépni kíván az egységes felületek felé.

Alig két hét telt el azóta, hogy az Apple büszkén jelentette be, hogy 74 százalék felett van az iOS 7-et használó aktív készülékek aránya az Apple ökoszisztémában, s azóta további 2 százalék migrált. Ugyan néhányan mindig ódzkodnak a frissítések telepítésétől, néhányan pedig az kezelőfelületek felújítását utasítják el és foggal-körömmel ragaszkodnak a megszokotthoz. A többség azonban a folyamatos piszkálás, értesítések, felhívások miatt viszonylag gyorsan ugrik az éppen kurrens verzióra. Mivel a frissítés egy Wi-Fi hálózaton itt is percek alatt megtörténik, nem kell fizetni érte, nem kell érteni, hogy mi történik, illetve még az ikonok is ugyanott maradnak, ezért a legtöbb felhasználónak nincs oka tiltakozni.

Gyors volt

A tájékoztatás szerint jelenleg az aktív készülékek 76 százalékán van iOS 7, 20 százalékon iOS 6 és értelemszerűen a maradék 4 százalék bent ragadt iOS 5 vagy korábbi rendszerben. Ezek feltételezhetően a nagyon régi készülékek, amikre a hardveres limitációk miatt nem is telepíthetőek az új rendszerek. Várhatóan a következő hónapokban a 20 százaléknyi iOS 6 használók közül is sokan békélnek meg az új lányosabb grafikai megoldásokat felvonultató, a flat UI trendek előtt meghajló Jony Ive kreáció előtt.

Éppen ezért nem meglepő, hogy az Apple szeretné, ha az alkalmazások fejlesztői is követnék ezt a fordulatot. Ugyan a legnagyobb és legfontosabb alkalmazások már szinte az indulás pillanatában készen voltak az új megjelenéssel, de a piactéren fellelhető közel millió alkalmazás között rengeteg van, ami egyszerűen ignorálta a szintlépést.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Apple szokásos kemény fellépést tanúsít a renitensek irányába, tegnap minden fejlesztő kapott egy értesítést, hogy 2014 február 1 után kizárólag a legújabb Xcode 5 verzióval készült alkalmazások küldhetőek be, illetve kötelező lesz iOS7-re is optimalizálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy app régebbi Xcode verzióban készül vagy a fejlesztő egyszerűen figyelmen kívül hagyja az új dizájn mintákat és fenntartja a régi iOS6 stílusjegyeket, akkor az alkalmazást az Apple elutasítja és nem kerülhet ki élesbe.

Ráadásul ez nem csak a teljesen új appokra vonatkozik majd, hanem bármilyen frissítésre, legyen szó akár egy apró bugjavításról, vagy finomhangolásról. A helyzet tehát az, hogy mostantól a régi appok befagyasztásra kerülnek és az App Store rangsorolási mechanikájának következtében egyre mélyebbre lesznek ásva. Természetesen az Apple közzétett nagyon részletes leírásokat és iránymutatást arról, hogyan képzeli el az új interfészt és mik a fontos szempontok, amiknek meg kell felelni. A dizájnra vonatkozó leírás például a hivatalos fejlesztői oldalon itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról