Szerző: Koi Tamás

2013. december 18. 12:10

A mobilos adatforgalmon spórol az Opera új technológiája

Az adatforgalmi limittel ellátott mobiltarifák (azaz gyakorlatilag az összes tarifa) használóinak életét könnyítheti meg az Opera Software új megoldása, mely a cég szerverein keresztül vezetve és tömörítve a forgalom egy részét képes jelentős mértékben csökkenteni az adatigényt.

Az okostelefonok rohamos terjedésével egyre több előfizető szembesül a készülékek használata során azzal, hogy a díjcsomagokban foglalt adatforgalmi keret a használati szokások és adott esetben a mobil típusától függően a vártnál jóval hamarabb kimerül. Az eddig elsősorban böngészőkben és böngészőtechnológiákban utazó norvég Opera Software egy olyan megoldáson dolgozik, mely megpróbál enyhíteni ezen a problémán.

Az Opera Maxnak keresztelt új, androidos alkalmazás úgy próbál az adatmennyiségen spórolni, hogy a telefon adatforgalmát az Opera saját VPN-csatornáira irányítja át, az adatfolyamot pedig a cég szerverparkja az állományok típusától függően különböző mértékben tömöríti. Az alkalmazás elviekben minden adatcsomagot tömörít, amit HTTP protokollon keresztül forgalmaz a telefon, a weboldalak mellett akár különféle médiatartalmak és e-mail üzenetek küldésén és fogadásán is lehet spórolni - bár azt, hogy mennyit, egyelőre nagyságrendileg sem mondja meg az Opera.

A cég a biztonságos adatkezelés kapcsán felhívja a figyelmet, hogy a különféle titkosított protokollokon keresztül küldött és fogadott adatok eleve nem jutnak el a cég szervereire (így azokat értelemszerűen nem is tömöríti az Opera Max), emellett az Opera az adatokat nem analizálja, csupán az adatmennyiséget méri. Az Opera Max ezek alapján képes a felhasználói felületen tájékoztatni a telefon tulajdonosát arról, hogy alkalmazásonként mekkora adatforgalmat spórolt meg.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Opera számára az adatforgalom csökkentése - különösen mobilkészülékek esetében - nem járatlan terep, a cég első olyan alkalmazása, mely a proxyalapú szervereket használta az Opera Mini mobilos böngésző, illetve böngészőablak volt. Az Opera Mini máig az egyik legnépszerűbb mobilos böngésző, elsősorban az olcsóbb okostelefonok, illetve bizonyos butatelefonok felhasználói körében. Az Opera Mini tömörítési megoldását, illetve annak bizonyos részleteit később más böngészőkbe is átültették a fejlesztők, így többek közt a PC-s Opera és az androidos böngésző is tömörít, de ezek értelemszerűen csak a böngésző által bonyolított adatforgalommal spórolnak, más alkalmazásra nincs kihatással a működésük.

Az Opera Max bétatesztje egyelőre csak az Egyesült Államokból érhető el. A HWSW kérdésére a szoftverfejlesztő közölte, a végleges kiadás 2014-ben először Észak-Amerikában jelenik meg, később pedig várhatóan Oroszországban és Indiában is elindul a szolgáltatás. Azt egyelőre nem tudni, hogy a program régiónkban mikor válik használhatóvá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról