Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 17. 10:05

MHL 3.0: Ultra HD videó mobilról tévére

Bejelentette az MHL szabvány legújabb, 3.0-s verzióját a Silicon Image. A technológia segítségével már 4K Ultra HD videó is továbbítható mobileszközökről televízióra, vagy egyéb nagyméretű kijelzőkre. A szabványt támogató chipekkel felszerelt készülékeket a 2014-es CES-en mutatják be.

Egyelőre még elég ritkán kerülnek egy mondatba az okostelefonok, tabletek a 4K felbontással, ugyanakkor a párosítás példátlannak sem mondható. A jövőben valószínűleg egyre több gyártó mobilkészülékeiben találhatjuk majd meg a technológiát, a Silicon Image pedig felkészülten várja a 4K és az okostelefonok házasságát. A cég létrehozta az első olyan chipeket, amelyek támogatják az MHL 3.0 szabványt mellyel az Ultra HD videó a mobileszközökről a televíziókra, vagy egyéb nagy felbontású kijelzőkre továbbítható.

David Kuo, a Silicon Image, azaz az egyik legnagyobb, az MHL szabványért felelős vállalat igazgatója szerint, egyre több telefonon és táblagépen tűnik fel a 4K felbontás, amelyet a felhasználók a tévéken is viszont akarnak látni, miután a filmek, de a játékok is sokkal jobb élményt nyújtanak a nagy képernyőn. A vállalat három chipet tervezett: egy MHL 3.0 mobil transzmittert, egy “hidat” amely a más kábelszabványok között átjárhatóságot biztosítja, és egy multimédiás kapcsolót. A SiI8620 transzmitter chip a 4K alkalmazás processzorokkal működik együtt, míg a SiI9394 MHL 3.0-to-HDMI 2.0 híd a HDMI korábbi és újabb generációival teszi lehetővé a kommunikációt. A harmadik lapka (SiI6031) a mobilkészülékek öt tűs csatlakozóihoz társul.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az MHL 3.0 nem csak a kép átvitelére képes, amellett tölti is a készüléket és ugyanazon a kábelen párhuzamosan USB adatokat is továbbít. A szabvány legújabb verziója az MHL 2.0 sávszélességének dupláját tudja hozni, valamint HDCP 2.2-es másolásvédelemmel is ellátták. Mindezek mellett nagy sebességű perifériák csatlakoztatását is lehetővé teszi, mint a különböző adattárolók, billentyűzetek vagy egerek.

Az MHL szabványt a Nokia, Samsung, Silicon Image, Sony és a Toshiba fejlesztették ki, mára pedig az MHL Consortium 200 tagúra bővült. Az első a technológiával felszerelt eszközök 2011-ben mutatkoztak be, azóta több mint 400 millió került forgalomba, köztük okostelefonok, tabletek, monitorok, televíziók, projektorok, Blu-ray lejátszók, valamint sok egyéb készülék és kiegészítő. A Silicon Image annak idején a HDMI és a DVI szabványok megalkotásában is komoly szerepet játszott. Az új MHL technológiát, valamint a vele felszerelt készülékeket januárban, a 2014-es CES-en mutatják be Las Vegasban, a chipek tömeggyártása pedig az első negyedévben kezdődik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról