Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 12. 11:51

Újraírta Excel-versenytársát a Google

Makacsul fejleszti online irodai programcsomagját a Google, most a táblázatkezelő kapott egy igen alapos újraírást. Az egyelőre tesztfázisban elérhető új Sheets már rendelkezik offline móddal is és végre egészen nagy táblázatokat is képes megnyitni.

Bejelentette új, látványosan megújult Sheets online táblázatkezelőjét a Google. A webes irodai programcsomag, a Docs részeként elérhető új Sheets immár sok millió cellát képes megfelelően kezelni és ezeket akár beillesztéssel is hatékonyan képes fogadni. Az új Sheets nem élesedik automatikusan, mivel egyelőre még nem támogatja az előző kiadás minden funkcióját - ez még hetek-hónapok múval esedékes a Google szerint.

Újdonság a Filter views, amellyel egyedi nézetek hozhatók létre a táblázatban - a Google szerint ez a képesség a felhasználók kérésére került a szolgáltatásba. A Filter másik előnye, hogy minden felhasználó beállíthat sajátot, így nem zavarja azt, hogy más hogyan tekint ugyanarra az adathalmazra. A használhatóságot javítja az új függvénykezelő, amellyel komplex képletek is egyszerűbben állíthatóak össze. Bónusz az új súgófelület, amely segít a függvény funkciójának és a kért argumentumok jobb megértését.

01:22
 

Meet the new Google Sheets

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Szintén a felülethez kapcsolódó újdonság, hogy a a cellába írt szöveg (végre) átfolyik a jobbra található üres cellákba, anélkül, hogy cellaegyesítésre lenne szükség - ez sokat segít a felesleges formázási lépések elkerülésében. A Sheetsben javult a feltételes formázás is, részletesebben, egyéni képletekkel megadhatóak a cellákat formázó szabályok. További újdonság, hogy színezhetőek a fülek, van testreszabható számformázás és transzponált beillesztés

Offline is működik

A Google Docs másik két eleme, a szövegszerkesztő és a prezentációkészítő már hosszú ideje működik internetkapcsolat nélkül, a táblázatkezelőre ez eddig nem volt igaz. Mától azonban ez a képesség is elérhető, így az előzőleg leszinkronizálta adatok offline is szerkeszthetőek, a módosításokat pedig az első adandó alkalommal visszaszinkronizálja az alkalmazás. Az offline használathoz Chrome böngésző használatára van szükség, a funkciót pedig egyszer kell aktiválni, utána használható lesz a Docs, a Slides és a Sheets alatt is.

Az új Sheets jelenleg tesztüzemben indult, a korábbi kiadás néhány funkcióját még nem támogatja (például .ods fájlok megnyitása, helyesírás-ellenőrzés, védett munkalapok), ezeket a következő hetekben-hónapokban pótolja a Google. Néhány képességet azonban nem kap meg az új verzió, a webes vágólap, a Solver, a Google Sets-alapú automatikus kiegészítés és a 2009-ben megjelent GoogleTournament függvény biztosan megszűnik a közeljövőben.

Az új Sheets itt kapcsolható be (illetve ki).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról