:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 12. 11:00

Frissítette az Exadatát az Oracle

Az Oracle tegnap bejelentette az Exadata ötödik generációját. Az Exadata X4 erősebb processzort és nagyobb memóriát kapott, valamint képes a hálózati forgalom priorizálására. A cég 70-100 százalékos teljesítménynövekedésről beszél.

Elrajtolt az Oracle Exadata X4. A vállalat még 2008-ban lépett be a hardverpiacra a HP szervereire épített, előre integrált megoldásával, később a Sun felvásárlása után érthető módon az akvirált cég hardvereire alapozva folytatta a fejlesztéseket. A második generáció már annyira erős volt, hogy nem csak adattárház, hanem tranzakciófeldolgozási feladatokat is el tudott látni. Az Exadata platform utoljára tavaly ősszel, az OpenWorldön frissült az X3 generációval, amelyet most az X4 váltott. Az Exadata X4 architektúrája a korábbi rendszerekével megegyező, az Oracle csak a konfiguráció elemeit cserélte gyorsabbra, emellett szoftveres optimalizációkat is bevetett a teljesítmény fokozása érdekében.

Amint az ismert, az Exadata rendszerek InfiniBand interfészen keresztül összekapcsolt szervereket, illetve speciális tárolószervereket állítanak csatasorba. Az Oracle szerint nem egy hatalmas multiprocesszoros szerverből és egy gigászi tárolóból álló együttes adja a legnagyobb adatfeldolgozási teljesítményt a megcélzott feladatok (OLTP, DW) alatt, hanem Linuxot futtató x86 processzoros szerverek és tárolószerverek együttese. Az elgondolás lényege, hogy a tárolószerverek "előfeldolgozzák" az adatokat, ezzel egyrészt a továbbításukhoz szükséges hálózati sávszélesség is csökken, másrészt az adatbázis-szerverekre is kisebb terhelés esik - a módszer főleg bonyolultabb lekérdezések esetén hatékony, ezért is kezdték az Exadatát először adattárház-feladatokra használni, a flashmemóriás tárolók későbbi beépítésével aztán OLTP-re.

Az új generációs Exadata X4-ben a gépek már Xeon E5-2697v2 processzorokat tartalmaznak, ez a modell az ősszel bemutatott Sandy Bridge-EP chipgeneráció legerősebb tagja 12 maggal, 24 utasításszál párhuzamos futtatásának lehetőségével és 2,7 GHz-es névleges órajellel. A vállalat az operatív memória méretét is megduplázta, egy teljes rackes kiépítés esetén összesen 4 terabájtra.

A teljesítményre jelentős hatással van, hogy a PCI Express felületen csatlakozó flashmemória kapacitását is megduplázta a vállalat, amely egy teljes rackes kiépítés esetén már 44 terabájt. Emellett egy hardveresen gyorsított, traszparens adattömörítési algoritmust is implementált az új Exadata szoftverben a cég ("Exadata Flash Cache Compression"), amely szélsőséges esetben lehetővé teszi a flashmemória-kapacitás további duplázását, 88 terabájtra. A beépített diszkkapacitás is megnőtt, teljes rackes konfigurációban 672 terabájtra, amiből tömörítéssel még többet is ki lehet hozni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

További új fejlesztés a belső, InfiniBand-alapú hálózaton zajló forgalom priorizálása. Az Oracle állítása szerint a teljesítmény- és időzítéskritikus adatbázis-műveletekkel járó forgalom előnyt élvez a párhuzamosan zajló, nagy terheléssel járól feladatokkal szemben (pl. jelentéskészítés, backup, batch feladatok), ennek köszönhetően a hálózat kevéssé korlátozza a teljesítményt. Az új Exadata szoftver egyébként támogatja a korábbi generációs Exadata rendszereket, illetve az Oracle adatbázis 12c és 11gR2 verzióját egyaránt.

Az Oracle Exadata X4 egyelőre csak X4-2 kivitelben érhető el, vagyis a fürtözött rendszer csomópontjai kétfoglalatos gépek, de ahogy a korábbi Exadatákból, ebből is várhatók nagyobb konfigurációk (pl. X4-8). Az Exadata X4-2 teljes rackes konfigurációja az Oracle árlistája szerint 1,1 millió dollárba kerül, a félrackes kivitel 625 ezer, a negyedrackes 330 ezer, a legkisebb, nyolcadrackes pedig 220 ezer dollárt kóstál, amihez még hozzá kell számolni a hardvertámogatás, valamint a szoftverlicencek és azok támogatásának költségét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.