:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 12. 08:28

Jövőre jöhet vissza a Start menü a Windowsba

Letisztulni látszik a Microsoft hosszútávú stratégiája a Windows jövőjével kapcsolatban. A Windows 8-cal tett ugrást a jövőbe óvatosabb, szegmentáltabb lépések követik, külön kiadást kapnak a kisebb gépek (telefonok-tabletek), a PC-k, illetve a nagyvállalatok.

Kiszivárgó értesülések szerint újabb jelentős változásokat hoz a hagyományos asztal és a metrós (Modern) felület együttélésében a Windows "Threshold", a várakozásaink szerint Windows 8.2 néven jövőre megjelenő új frissítés. A Winsupersite belsős információkra hivatkozva két kiemelt változásról beszél, egyrészt visszatérne a klasszikus Start menü, másrészt ablakban is futhatnak a metrós appok.

Vissza, vissza

Az első változás a Start menü visszatérte lenne, amely a megfelelő opciók bekapcsolásával régi fényében tündökölne újra. A döntés, amennyiben igaz, meglepő, ugyanis teljes hátraarcot jelent a korábbi, teljes kijelzőt elfoglaló kezdőképernyő erőltetéséhez képest, tény viszont, hogy összhangban lenne a felhasználók visszajelzéseivel (függetlenül attól, hogy a haladó felhasználók számára az új bal-sarokban-jobb-klikk menü még jobb is, mint a régi Start menü volt). A visszakapcsolható menüvel a rendszer képe gyakorlatilag a Windows 7-tel azonosra faragható, a metrós felületetre pedig véletlenül sem kell belépni majd.

A második újdonság sokkal logikusabb, az asztali környezet és a metrós világ összeolvasztását hozná végre el azzal, hogy ablakban működnének a WinRT-s appok. Véleményünk szerint az ablakozó rendszernél továbbra sincs hatékonyabb PC-s felület több feladat párhuzamos végzéséhez, ebből azonban eddig a metrós alkalmazások látványosan kilógtak, megtörték a munkamenetet (még akkor is, ha egyre rugalmasabban dokkolhatóak a képernyő szélére). Igazából az ablakban futó appok koncepciója annyira természetes és logikus, hogy érthetetlen, miért nem volt ez elérhető már az eredeti Windows 8-tól fogva.

Három kiadásban

A ZDnetnél a szintén kiváló microsoftos kapcsolatokkal rendelkező Mary Jo Foley azonban arról ír, hogy e változások szoros összefüggésben vannak a Microsoft másik stratégiai döntésével, az üzleti és otthoni Windows-kiadások mainál erősebb szétválasztásával. Ezen információk szerint a "Threshold" három fő verzióban jelenne meg: a konzumer kiadás a WinRT-s (metrós/modern) alkalmazásokra fókuszálna ARM és x86 platformokon, és egyszerre szolgálná ki a Windows Phone és a Windows RT által ma ellátott kialakításokat. Ez lenne tehát a konvergens vízió megvalósulása, amely összeolvasztja a kisebb képernyőméretre készülő Windows-variánsokat.

Jelen állás szerint  egyes modelleken elérhető lesz a desktop felület is, ugyanis ez a kiadás a telefonokon, phableteken és tableteken kívül számítógépeken is elérhető lesz majd - ezek lesznek például a Chromebookok és androidos tabletek versenytársai. És hogyan lehet az ingyenes operációs rendszerrel versenyezni? A Microsoft válasza meglepő, a "kis" Windows a The Verge információi szerint ingyen lehet a készülékgyártó partnereké, így a szegmensben a Microsoft egyik versenyhátránya, a viszonylag drága Windows-licencdíj eltűnne. Nagy kérdés, hogy ezek a részletek hogyan állnak majd össze egységes üzleti stratégiával, a Verge találgatása szerint a Google-höz hasonlóan a Bing keresőben és az alkalmazásokban megjelenő reklámbevételekből szerezne bevételt a szoftverház.

Microsoft Surface - várhatóan "kis" és "közepes" Windowssal is lesz.

A középső kiadás a hagyományos PC-ket célozná, rendelkezik asztallal és kényelmesen használható egérrel-billentyűzettel is. Ez a verzió is konzumernek számít abból a szempontból, hogy gyakran kap frissítéseket a Microsofttól a Windows Store-on keresztül, éves, vagy akár annál is sűrűbb tempóban. E középső kiadás lenne a mai Windows 8/8.1 közvetlen utóda, a cég szerint optimális középutat képezve az érintőképernyős alkalmazások és az asztali produktivitás között.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A harmadik verzió az igazi nagyvállalati kiadás lesz, a szokásos vállalati biztonsági és felügyeleti funkciókkal, és teljes támogatást biztosít az immár "klasszikusnak" számító technológiák, a Win32-es alkalmazások és az asztali felület számára. Ez a kiadás elsősorban a hagyományos PC-kialakításokat célozza, így elsődleges felülete az asztal lesz, de megőrzi majd a Modern alkalmazások futtatásának képességét is. Fontos különbség lesz, hogy a nagyvállalati Windows ritkábban, nagyobb lépésekben frissül, ami nagy könnyebbség lehet a céges IT-szervezetek számára.

De meddig lesz még hetes?

Némi kavarodást okozott időközben az is, hogy a Microsoft megjelölte az előtelepített Windows 7 értékesítési határidejét is, az operációs rendszer támogatási naptára szerint 2014. október 30 után már nem lehet előtelepített formában sem hozzájutni a Windows 7-hez (a dobozos terjesztést idén ősszel már befejezte a Microsoft). Az információt a vállalat azonban később visszavonta, az időpontot pedig törölte az oldaláról, a frissebb álláspont szerint még nem dőlt el, hogy mennyi ideig lesz előtelepített formában elérhető a Windows 7.

"Még nem határoztuk meg a Windows 7-tel előtelepített PC-k értékesítési periódusának végét. Az október 30-ai időpont, amelyet a Windows Lifecycle oldalon múlt héten globálisan közöltünk, téves volt, a hibát javítottuk" - áll a Microsoft közleményében. A döntést várhatóan a Windows 8.1-re és az esetleg jövőre megjelenő következő frissítésre adott nagyvállalati választól teszi függővé a szoftvergyártó, ha a rendszer pozitív fogadtatást kap, akkor adott esetben valósággá válhat az október végi határidő, ha negatív a reakció, akkor viszont kitolhatja ezt.

A Windows 7 (Service Pack 1-gyel ellátott verziójának) mainstream támogatási periódusa jelen állás szerint 2015. január 13-ig tart, a kiterjesztett támogatás pedig 2020. január 14-ig jár, ez utóbbi jelenti a biztonsági frissítések kiadásának időtartamát  A javítócsomag nélküli Windows 7 terméktámogatása egyébként idén áprilisban lejárt már.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.