Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 5. 10:56

A Valve csatlakozik a Linux Foundationhöz

A Linux-alapú Steam OS és a Steam Machine gépek bejelentése után a Valve most még szorosabbra fonja a kapcsolatát a nyílt forráskódú rendszerrel, és csatlakozik a Linux Foundationhöz. A kiadó-fejlesztő cég láthatóan távolodását készíti elő a szerinte mára "katasztrofálissá" vált Windowstól.

A Valve nemrég jelentette be saját, Steam OS névre hallgató, elsősorban a játékosoknak fejlesztett Linux-alapú operációs rendszerét, most pedig újabb lépést tett a videojáték-ipar és a nyílt forráskódú rendszer közötti rés befoltozása felé, és csatlakozott a Linux Foundationhöz. A 2007-ben alapított nonprofit szervezet feladata a Linux rendszer népszerűsítése és további fejlesztésének támogatása.

A Valve Linuxszal foglalkozó csapatának egyik tagja, Mike Sartain szerint a vállalat komoly befektetője a Linux és a videojátékok házasságának, és a csatlakozás ennek csupán egy részét jelenti. A Valve azt reméli, erőfeszítéseinek köszönhetően a platformon dolgozó fejlesztők új, hatékonyabb eszközökhöz juthatnak majd, és az a hardvergyártókat is a rendszer kiterjedtebb támogatására ösztönzi, ezáltal egy nyílt és elegáns platformot biztosítva a Linux felhasználóknak.

01:52
 

Valve's Gabe Newell and Linus Torvalds on Linux and Gaming

Még több videó

A Steam játékplatformot létrehozó, videojáték-stúdióként és -kiadóként működő Valve szeptemberben jelentette be saját Linux-disztribúcióját, az elsősorban játékra szánt Steam OS-t. A rendszert a cég leginkább a várhatóan jövő év közepe környékén megjelenő Steam Machine névre keresztelt a konzolokra szánja - amelyek azonban hardverük alapján inkább tekinthetők a nappaliba szánt gaming PC-knek. A Steam OS ennek megfelelően bármilyen hagyományos PC-re is telepíthető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az, hogy a vállalat távolodni igyekszik a Windowstól már 2012 júliusában egyértelművé vált, mikor a Valve vezérigazgatója és társalapítója, Gabe Newell a Windows 8-cal kapcsolatban úgy fogalmazott, az a PC-k területén “mindenkire nézve katasztrófát jelent”. A cég idén februárban ki is adta a Steam kliens linuxos változatát, ami az első lépés volt a platform migrációjában a nyílt forráskódú rendszerre - mintegy jelezve, hogy komolyak a szándékai. A Steam játékosainak döntő többsége jelenleg a Windowst használ, ám a Valve ezen változtatni szeretne, Newell szerint az új operációs rendszer a “játékok jövőjét” jelenti majd.

A Valve-val egy időben több szervezet is csatlakozik a Linux Foundation-höz, ilyen a Cloudius Systems és a Heterogenous System Achitecture (HSA) Foundation is, amelynek alapítói között olyan óriásokat is megtalálhatunk, mint az AMD, az ARM, a Qualcomm vagy a Samsung.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról