Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 3. 10:24

Elpusztulhat a nem profitképes online tartalom

Véget érhet az online tartalomszolgálatás aranykora, amikor is minden tartalomterjesztő platformon mindenki egyenlő eséllyel jelenhet meg. Az igazság az, hogy a szolgáltatók jelenleg rengeteg olyan tartalmat cipelnek saját költségen, amelyek soha nem térülnek meg. Kérdés, hogy a kisebb, profitot hozó rész meddig bírja el ezeket.

A valaha YouTube konkurensként induló Blip megdöbbentő lépésre szánta el magát, a szolgáltatás fenntarthatóságának érdekében megszabadul a videócsatornáinak csaknem teljes repertoárjától és csupán a legjövedelmezőbbeket tartja meg. A lépés nyomán a Blip visszahúzódik prémium szolgáltatóvá, ez pedig a feltöltők széles tömegeit súlyos csalódásként érte.

A Blip fájdalmas döntésre szánta el magát, mindezt az után, hogy az elmúlt egy évben már eleve csak a profitképes kiadókra fókuszált minden szempontból. A folyamat azonban nem túl korrekt, ugyanis több kisebb közzétevő arról számolt be, hogy minden figyelmeztetés nélkül tűntek el videói a rendszerből. Az online videós oldal jelenleg több mint 900 ezer kiadó anyagait teszi elérhetővé, de a hamarosan ebből alig 4000 marad majd meg.

Nincs ingyen ebéd

Az egyik károsult például egy floridai városi újság videócsatornája, a Headline Surfer, aminek a Blip felszólítás nélkül törölte 500 videóját, de áldozatul esett már egy spanyol autizmussal foglalkozó blogger kollekciója is és több más csatorna. A Blip nyilatkozott az ügyben és azt írja, hogy mindenki kapott figyelmeztetést és ez az egész egy március óta folyamatban lévő program része, aminek során megtisztítják a katalógust a “régi fiókoktól”. Illetve állítólag azok a videók is törlésre kerülnek, amik nem felelnek meg a Blip szerkesztési elveinek. A cég állítólag 30 napot garantált minden érintettnek, hogy elköltöztesse videóit máshová.

Ez valószínűleg csak porhintés, hiszen korábban a Blip vezetői maguk nyilatkozták, hogy a 900 ezres csatornaszámot agresszíven lenyesik és mindössze 4000 minőségi sorozatokat tartalmazó katalógus marad meg, ami eladható prémium hirdetők számára. A videószolgáltató azután kezdte meg ezt a műveletet, hogy a Maker Studios felvásárolta szeptemberben, alig egy hónappal később, november 7-én már elkezdődtek a törlések.

Pusztul az internet

Az internetet féltő aktivisták aggódnak az ilyen jellegű beavatkozások miatt, sokan gondolják, hogy ezzel sérül az emberiség digitális történelme. Az Archiveteam.org, aminek tagjai korábban a Geocities, Friendster és a Posterous lekapcsolásakor is igyekeztek menteni a menthetőt, most is elkezdték lemásolni a valószínűleg törlésre kerülő videókat. Az eredeti cél az volt, hogy 228 ezer videót mentenek meg november 7-ig 70 terabájt mennyiségben, de sajnos ennek csak egy tizedét sikerült teljesíteniük időre.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az egész történet ugyan a teljes webes piac szempontjából nem túl jelentős, hiszen a Blip egy apró szereplő a weben, viszont az eset felhívhatja a figyelmet arra, hogy a cloud-tárolásnak vannak igen konkrét veszélyei. Egészen odáig, amíg ezeket a szolgáltatásokat üzleti vállalkozások kezelik, addig semmilyen garancia nincs arra, hogy a long tailben lévő (vagyis tömegével feltöltött, de egyenként érdemi profitot nem hoz) rengeteg tartalom biztonságban van. Ahogyan a kereskedelmi televíziózásból is kiszorultak a szűk rétegeket érintő kulturális vagy társadalmi tematikák, úgy az online tartalomszolgáltatásban sem biztos, hogy van helyük. Az üzleti modelljükkel küszködő zenei szolgáltatók sem biztos, hogy a végtelenségig hajlandóak kezelni azokat a kiadókat, előadókat, aminek zenéit szinte senki nem játssza le, de jogi, adminisztratív és üzemeltetési költségben ugyanott vannak, mint a szupersztárok.

Jelenleg a YouTube-on nincs semmilyen limit a videókkal kapcsolatban, a Google egyelőre könnyedén ki tudja szolgálni a long tailt, belefér, hogy legyenek teljesen privát videók néhány tucat megtekintéssel, sőt, rengeteg olyan videó is, ami egyáltalán nem monetizálható. Garancia azonban itt sincs arra, hogy ez örökké így lesz. A még mindig robbanásszerűen bővülő interneten előbb-utóbb szükség lesz takarításra, újrarendezésre, újabb szabályokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról