Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 28. 11:09

Leszedték a CyanogenMod telepítőt a Play Store-ból

Eltűnt a Play Store-ból, az androidos alkalmazásboltból az alternatív telefonos szoftvert telepítő CyanogenMod Installer app. A Google szerint megsérti a bolt felhasználási feltételeit, ezért mennie kell, a telepítés így kicsit bonyolultabbá válik.

Önkéntesen távolította el a CyanogenMod Installer alkalmazást a fejlesztői csapat, miután a Google Play Store illetékesei jelezték, hogy az app megsérti az alkalmazásbolt felhasználási feltételeit - jelentette be a CyanogenMod csoport. A november 13-án publikált alkalmazásnak egyetlen funkciója van, végigvezeti a felhasználót a gyári operációs rendszer lecserélésének folyamatán és a PC-re telepített alkalmazással együtt CyanogenMod firmware-t telepít a telefonra - erről itt írtunk részletesebben.

A Play Store illetékeseinek álláspontja szerint az alkalmazás önmagában ártalmatlan, mégis "arra ösztönzi a felhasználót, hogy megsértse az eszköz garanciális feltételeit", emiatt pedig nem maradhat a boltban. Az illetékesek ezért az adminisztratív úton történő eltávolítást helyezték kilátásba, amennyiben a Cyanogen önként nem veszi le az alkalmazást. A céggé alakult fejlesztői csapat ebbe belement és visszavonta az alkalmazást a boltból.

A jövőben csak APK-ból

A csapat szerint az alkalmazást több százezer felhasználó telepítette, ami igazolja az eredeti feltételezést: van igény a rendszer megválasztásának szabadságára és a gyári felületekhez képest alternatív Android-élményre. A CyanogenMod és más alternatív szoftverek telepítése azonban eddig komplex, nagy háttértudást és türelmet igénylő folyamat volt, ezen változtatott nagyot a Play Store-ban is megjelent alkalmazás, amely tényleg roppant egyszerűvé tette a telepítést. Ugyan az alkalmazás első körben kifejezetten kevés eszközt támogatott, a fejlesztők folyamatos fejlesztéseket és a támogatás körének kibővítését ígérték, így idővel a legtöbb népszerű telefonra (és tabletre) elérhetővé válik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jövőben a CyanogenMod Installer telepítése a Play Store-on kívülről, sideloadinggal érhető el, a megfelelő .apk fájl letöltésével és futtatásával. Ezt a csomagot a jövőben a Cyanogen saját forrásból teszi elérhetővé. A sideloading az alkalmazásbolthoz képes némileg megemeli a belépési küszöböt, az Android azonban szerencsére még most is eléggé nyílt platform ahhoz, hogy ez megoldható legyen, az egyetlen feltétel, hogy engedélyezni kell a beállítások menüben az ismeretlen forrásból történő telepítést.

Üzleti modellbe vág

A HWSW korábban azt jósolta, hogy a gyártók és szolgáltatók nyomására valószínűleg a Google el fogja távolítani az alkalmazást a Play Store-ból, a CyanogenMod széleskörű elterjedésével ugyanis e két entitás fontos bevételektől esett volna el. Ahogy a PC-gyártóknál általános, úgy az okostelefonok esetében is megszokott, hogy a szolgáltató vagy a gyártó külön appokat telepít a telefonra, amellyel vagy saját szolgáltatásait igyekszik megtámogatni, vagy licencdíjat kap érte.

A gyári szoftver teljes lecserélése jellemzően az egyetlen útja az ilyen alkalmazások teljes eltávolításának, erre pedig értelemszerűen kiváló eszköz a CyanogenMod új telepítője. Amíg ez a felhasználók szűk csoportja számára érhető el, addig az üzleti modell ép marad, azonban ahogy tömegessé válik az alternatív rendszer telepítése, az ebből befolyó jövedelem is elapadhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról