:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 27. 14:09

Idén először fogy egymilliárd okostelefon

Az IDC friss előrejelzése szerint 2013-ban a történelem során először fogy egymilliárd okostelefon a világon. A piac növekedésének üteme lassul, de még mindig óriási, miközben az árak folyamatosan csökkennek.

2013-ban 1 milliárd és 10 millió okostelefont adnak el világszerte, derül ki az IDC friss előrejelzéséből. Az eladások növekedése éves szinten 39 százalék lesz. Bár több piac közelíti a telítettséget, a fejlődő piacokon továbbra is erőteljes marad a növekedés, elsősorban az alacsony árkategóriás modellek húzzák itt az eladásokat. Sok felhasználó számára az olcsó okostelefonok jelentik az első és sokszor egyetlen informatikai eszközt és internetezési lehetőséget is.

Az IDC szerint a következő éveket alapjaiban meghatározza a készülékek csökkenő ára. Az Android megjelenése lehetővé tette változatos gyártók belépését a piacra, egyes cégek pedig a piacnyerés érdekében egészen agresszíven áraznak. A 2013-ban eladott okostelefonok átlagos ára 337 dollár lesz, ami éves szinten több mint 12 százalékos csökkenést jelent. Az elemzőcég úgy számol, hogy 2017-re az okostelefonok piaca megközelíti az 1,7 milliárd darabot, az átlagos eladási ár azonban eddigre 265 dollárra esik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Néhány éve az iparban mindenki arról beszélt, hogy a következő egymilliárd embert hogy lehetne a hálózatba kapcsolni. Akkor még úgy tűnt, ennek elsődleges eszközei a feature phone-ok lesznek. Az átlagás csökkenését figyelembe véve azonban mára egészen reálissá vált, hogy ez az egymilliárd ember is okostelefont használjon" - vélekedik Ryan Reith, az IDC okostelefon-piaci kutatásaiért felelős vezetője.

"Az okostelefonok terjedése mögötti elsődleges hajtóerő a csökkenő ár" - teszi hozzá Ramon Llamas, az IDC mobiltelefonos elemzőcsapatának kutatási vezetője. "Főleg a fejlődő piacokon, ahol az árérzékenység és árrugalmasság annyira fontos, az okostelefonok annyira olcsóvá válnak, hogy a városi eliten kívüli rétegek számára is megfizethetők legyenek. Minden gyártó azt figyeli, mennyire alacsonyra tud lemenni árban úgy, hogy még nyereséget érjen el, de megfelelő okostelefonos élményt is adjon." Az okostelefonok rövidesen annyira olcsók lesznek, hogy a felhasználók nagy része megengedheti magának hogy első készüléknek rögtön ilyet vásároljon.

Az eladott okostelefonok több mint felét már idén is Ázsia szívja fel, de messze itt a legalacsonyabb a telefonok átlagos ára is, 262 dollár mindössze, de 2017-re ez 215 dollárra fog csökkenni az IDC előrejelzése alapján. A legnagyobb áresés azonban Európában várható, ahol az idei 419 dollárról 2017-re 259 dollárra esik vissza az ASP. Eközben Észak-Amerikában még némi áremelkedés is lehet, az IDC úgy számol, hogy az idén eladott telefonokért átlagosan 531 dollárt fizetnek az észak-amerikai vevők, 2017-ben viszont már 567 dollárt fognak.

Az új típusú számítógépek egy másik népszerű formáját jelentik a tabletek. A Canalys piackutató tegnap nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint ezek a készülékek annyira népszerűek, hogy már jövőre közel fogy belőlük mint asztali és hordozható PC-ből összesen. 2014-ben 285 millió tabletet adnak el világszerte, míg notebookból és desktopból 192 millió, illetve 98 millió fogy majd, 2017-re viszont már 396 millió tablet eladását várja a Canalys.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.