Szerző: Dojcsák Dániel

2013. november 25. 12:37

EU-s közösségi finanszírozás platform lett a Seedrs

Általában az igazán ütős közösségi finanszírozási platformokból Európa, legalábbis nagy része ki van zárva. Most viszont fellélegezhetünk, ugyanis a brit Seedrs crowdfunding szervezet hivatalosan is kiterjesztette működését az EU teljes területére, a befektetők pedig ajándékok helyett tulajdonrészt szereznek.

A közösségi finanszírozás egy többszintű történet, ugyanis egyrészt szól a források összegyűjtéséről, valódi emberek valódi pénzükkel támogatnak új, szűz fejlesztéseket vagy akár meglévő cégek úttörő ötleteit. Másrészt viszont a közösségi finanszírozás egy médiafelület is, hiszen ezeken keresztül juthat el a köztudatba egy ötlet, termék, szolgáltatás anélkül, hogy a klasszikus és ezzel együtt klasszikusan drága marketingcsatornákat bejárná. Valójában a közösségi finanszírozás legnagyobb előnye, hogy teszteli, méri egy ügy vagy termék által keltett figyelmet, kíváncsiságot és bizalmat. A kezdeti, szakértői vagy rajongói támogatók által nyújtott pénzbeli szavazat pedig magával vonzhatja a mainstream média figyelmét, amivel könnyen világsikerré válhat egy friss cég, friss terméke.

Ajándék helyett részesedés

A Seedrs brit platform nem csak abból a szempontból érdekes, hogy európai, hanem azért is, mert ahelyett, hogy apró ajándékokat vagy első szériás termékeket kaphat a pénzéért a befektető, itt valódi részesedéshez juthat a cégben. Ahogyan normál esetben is a tőkebefektető 5-10-15 százalék tulajdonrészt szerez a cégben, úgy a bevállalós fejlesztők, feltalálók vagy szolgáltatók ugyanúgy részesedést kínálhatnak a saját cégükben. Mivel a Kickstarter és az Indiegogo a megszokott tárgyi juttatásokkal operál, ezért ezeken a platformokon hálátlan dolog szolgáltatást vagy bármi elvont fejlesztést promótálni.

Az egyszerűség kedvéért viszont hivatalosan a Seedr egy alapként kezeli a befektetők pénzét, akik ugyan maguk választják ki a támogatott ügyeket, de nem közvetlen tulajdonosok lesznek, hanem az alaphoz férnek hozzá. Így egy későbbi tőkebefektetői fázisban nem szükséges több száz különböző korai stádiumban beszálló emberrel adminisztrálni egy kivásárlást. Ezzel együtt a Seedrs nem is elsősorban a laikus befektetőket célozza, hanem azoknak kíván egy platformot építeni, akik értik a műfajjal járó rizikókat, illetve a startup piac működését.

A finanszírozási projekt indulása hasonló, mint a Kickstarteren, a cégek készítenek egy kampányt önmaguk számára, megadva idő és tőke kereteket. Amint a kampánynak vége, ha a gyűjtés sikeres volt, akkor a Seedrs a befektetők nevében tulajdonrészt vásárol a cégben és elvégzi a szükséges jogi procedúrákat is, hogy az együttműködés a lehető legbiztonságosabb legyen a felek számára. A cél természetesen az, hogy a korai befektetésből a támogatók idővel nyereséggel szálljanak ki, ha később eladják részesedésüket.

Verseny a közösségi tőkebefektetői piacon

A Seedrs hivatalosan még tavaly júliusban kezdte meg a működését, akkor még kizárólag az Egyesült Királyság területén, most viszont egész Európában jelen lesznek, erős konkurenciát állítva a többi helyi szereplőnek. Mivel az EU nem egy egységes piac, ezért a közösségi finanszírozási ügyek is szétdarabolva jelentek meg, olyan szereplőkkel, mint a német Seedmatch, illetve rengeteg apró komolytalan Kickstarter-klónt is láthatunk, de azok nem ugyanabban a ligában versenyeznek. Jeff Lynn, a Seedrs vezetője azt nyilatkozta, hogy egy olyan platform, mint az övék tisztán a hálózati hatás elvén működik. Minél több befektető van a környezetükben, annál több értéket képesek teremteni a vállalkozásoknak. Minél több megállapodás jön létre a vállalkozókkal, annál több profit ütheti a befektetők markát.”

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nemzeti határok  ebben a folyamatban viszont önkényes határokat állítanak fel az üzletek előtt. Ha offline befektetésekről van szó, akkor az emberek ragaszkodnak a helyi dolgokhoz többnyire, viszont az internetes üzleteknél ennek mi értelme lenne, miért kellene bárkinek egy országra korlátoznia magát, ráadásul úgy, hogy Európában az országok kis vagy közepes méretűek. Ráadásul elég sok olyan országos közösségi finanszírozási szervezet és ország van, ami igen alacsonyan tartja a befektetési összegeket, amivel akadályozza a szabad növekedést, sőt, értelemszerűen a nagyobb tőkét igénylő, komolyabb projekteket kitereli egy másik országba. A Seedrs kihasználva azt a tényt, hogy az EU-n belül a törvények lehetővé teszik a termékek és szolgáltatások határokon való szabad áramlását, most nem csak a működését terjeszti ki az EU-ra, de a maximális befektetési limitet is 5 millió euróban határozza meg. Franciaországban ugyanez 100 ezer euró.

A Seedrs-nek jelenleg 25 ezer regisztrált befektetője van és a nyitás óta már 48 korai befektetést hajtottak végre ezen keresztül. A projektek közül a legizgalmasabb, a befektetési “Inception”, ugyanis a Seedrs saját magán keresztül kampányolt össze magának 500 ezer angol fontnyi tőkét, 8,81 százalék tulajdonrészt felajánlva, amit a fenti leírásnak megfelelően a befektetők nevében önmaga kezel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról