Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 19. 16:39

Két új tárolót jelentett be, egyet pedig frissített a NetApp

Összesen három új tároló tűnt ma fel a NetApp kínálatában, ebből kettő teljesen új típus, a harmadik pedig egy meglevő rendszer frissítése.

Új tárolókkal bővítette E-sorozatú rendszereinek kínálatát a NetApp. Ennek a termékvonalnak az érdekessége, hogy az LSI külső tárolókkal foglalkozó üzletágának, az Engeniónak a felvásárlásával jött létre. A nagyvállalati alkalmazások alá továbbra is a FAS sorozatú modelleket ajánlja a NetApp, amelyek ONTAP operációs rendszere kifinomult trükkökre képes, az E-sorozatú eszközök SANtricity szoftvere ennél némileg egyszerűbb, cserébe a termékek is hozzáférhetőbb árat kaptak.

E2700: takarékos

A magyar vásárlók számára a kínálatból a legérdekesebb talán az E2700, amely a NetApp E-sorozatának új tagja. Az általános tárolónak szánt, számos feladatra bevethető rendszert a cég leginkább a kis- és közepes vállalatoknak, illetve nagyvállalatok fiókirodáinak szánja. A legkisebb diszkfiók 2U méretű és 12 diszket tartalmaz, de a vevő választhat ennél nagyobb, 24 diszkes dobozt is ugyanebben a méretben, illetve vásárolható 4U magas kivitel összesen 60 meghajtóval. A NetApp E2700 legfeljebb 192 meghajtóig skálázható és elsősorban a kedvező ár-érték arányával próbál meg hódítani.

Az E2700 hozza el egyébként a NetApp E-sorozatába a 12G SAS technológiát, de a tároló FC és iSCSI interfészt is támogat és lehetővé teszi a különféle technológiára épülő meghajtók (SSD, SAS, NL-SAS) keverését is. A tároló kezeli a 4 terabájtos diszkeket, ezekkel egy 192 lemezes kiépítés maximális kapacitása 768 terabájt lehet, ami a megcélzott vevőkör és felhasználási területek számára feltehetően elegendő lesz.

EF550: csupa flash

Teljesen új a kínálatban az EF550, ennek a nevében az F betű mutatja, egy tisztán flashmemóriás tárolóról van szó. Az EF-sorozatú tárolókkal a vállalat célja egy olyan flashalapú megoldás piacra dobása, amely a diszkes NetApp E-modellekkel együtt használva magasabb szintre tudja emelni a teljesítményt, csökkenti az "overprovisioning" révén lekötött tárlókapacitást és a fogyasztást. Az EF550-ben 2,5" kivitelű, 800 gigabájtos kapacitású SSD-k dolgoznak, a rendszer felépítése teljesen redundáns, az adatok pedig távoli replikációval egy másik FS550-re vagy egy NetApp E-sorozatú tárolóra másolhatók.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A NetApp EF550-et a legalacsonyabb késleltetést igénylő feladatok kiszolgálására ajánja, ilyenek például a VDI környezetek vagy a nagy forgalmú webes szolgáltatások. A vállalat által közzétett adatok szerint az EF550 1 ezredmásodperc alatti válaszidővel képes másodpercenként 400 ezer I/O művelet folyamatos kiszolgálására, 12 GBps sávszélesség mellett. A cég szemléltes összehasonlítása szerint az EF550 ezer darab, percenként 15 ezer fordulaton pörgő merevlemez teljesítményét nyújtja egy 2U kivitelű eszközben, amelynek a kapacitása 96 terabájtig bővíthető.

E5500: friss

A cég a két új tároló bejelentése mellett frissítette népszerű E5500 rendszerét is. Ebben a legfontosabb újdonság a Dynamic Disk Pools (DDP), ami a hagyományos RAID tömbök kezelését hivatott egyszerűsíteni azzal, hogy az adatparitás információkat dinamikusan osztja el a RAID tömb lemezein, attól függően, mennyi áll belőlük éppen rendelkezésre. Az akár 1,5 petabájtig skálázható kapacitású E5500 a szokásos SAS és InfiniBand mellett már 10G iSCSI és 16G Fibre Channel interfészeket is támogat. Érdemes kiemelni az AutoSupport lehetőségét, ebben az esetben a NetApp mérnökei távolról bele tudnak avatkozni az eszköz működésébe, amior a rendszerdiagnosztika hiba várható bekövetkezéséről küld számukra riasztást.

Az E5500-hoz ugyanazok a diszkfiókok használhatók mint az E2700-hoz, tehát a szupersűrű, 4U kivitelben 60 meghajtót fogadó, a költségtakarékos, 2U magas 12 diszkes, valamint a standard 2U magas, 24 diszkes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról