Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 20. 10:00

Beolvadhat a Microsoftba a Nokia telefonos részlege

A Nokia részvényesei kedden elsöprő többséggel jóváhagyták a vállalat mobilgyártó üzletágának eladását, amelyre a Microsoft még szeptember elején tett 5,44 milliárd eurós ajánlatot. A céghez közeli források szerint ugyanakkor a vállalat nem kívánja megvásárolni az Alcatel Lucentet.

A Microsoft és a Nokia között sokáig zajlottak a veszteséges mobilüzletág eladásáról a tárgyalások, végül a felek szeptember 3-án jelentették be, hogy megállapodást kötöttek a részleg eladásáról. A megegyezés értelmében a Microsoft 3,79 milliárd eurót fizet a Devices and Services divízióért és további 1,65 milliárdért licencel Nokia-szabadalmakat, a teljes összeg 5,44 milliárd euró, amelyet a cég készpénzben fizet ki.

A tranzakció nyomán a Nokia, abban a formában, ahogy ismertük, megszűnik. A Microsoft veszi át a telefonok tervezésével, gyártásával, értékesítésével, marketingjével és támogatásával kapcsolatos összes feladatot, valamint mintegy 32 ezer alkalmazottat, köztük 18 ezernél is több gyári munkást. A Microsofté lesz a Lumia és az Asha márka és megörökli a Qualcomm-Nokia szabadalmi licencmegállapodást is. A Nokia név viszont nem marad a Lumiákon, az egyezség értelmében az eddig kiadott modellek használhatják a finn gyártó nevét, a következő sorozatok azonban Microsoft Lumia néven jelennek meg.

A Nokia részvényeseinek egy kis csoportja zokon vette Finnország nemzeti büszkeségének, a Nokia készülékgyártásnak az eladását, a túlnyomó többség azonban a tranzakció mellett szavazott. A finn cég ezzel megszabadul a veszteséges készülékgyártástól és a mobilhálózati eszközökre koncentrál - ezt a tevékenységet a közelmúltban a Nokia Siemens Networks (ma már Nokia Solutions and Networks) teljes beolvasztásával erősítette meg. Az NSN mellett a Nokiánál marad a Navteq felvásárlásából létrejött térképes részleg is. Az "új Nokia" a korábbinál kisebb bevételű, azonban lényegesen profitábilisabb cég lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Korábban felreppentek olyan pletykák is, amely szerint a finn vállalat az Alcatel Lucent felvásárlására készülne, amivel a legnagyobb európai hálózati gyártóvá válhatna. A Wall Street Journal által megszólaltatott, tűzhöz közeli források szerint azonban a Nokia nem kívánja akvirálni az Alcatel Lucentet. A Nokia igazgatótanácsa tavasszal még "rajta volt az ügyön", elsősorban az Alcatel Lucent IP-routing és vezeték nélküli üzletága volt vonzó a finnek számára, állítja több bennfentes, azonban a nokiások formálisan sosem találkoztak az Alcatel Lucent vezetőivel.

A francia-amerikai vállalat átvétele ugyanis távolról sem lenne zökkenőmentes, az Alcatel Lucent számos olyan tevékenységgel és részleggel rendelkezik, amelyektől a Nokia már korábban megszabadult, ilyen például az optikai hálózati üzletág. Ráadásul a cég a közelmúltban végrehajtott átszervezéseknek köszönhetően anyagilag is jobb helyzetbe került, a részvényeinek értéke idén meredeken emelkedett, így már nem annyira vonzó felvásárlási célpont - az Alcatel Lucent papírjai közel háromszorosára drágultak január óta, a cég piaci kapitalizációja 8.6 milliárd dollár jelenleg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról