Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 18. 13:20

Hosszabb támogatást kap a SUSE Linux Enterprise

A SUSE megnöveli vállalati Linux-disztribúciójának, a SUSE Linux Enterprise-nak a támogatási idejét, a legfrissebb verzióhoz egészen 2022-ig vehető igénybe support.

Akár 13 év support

Egy múlt heti floridai konferencián Nils Brauckmann, a Novellről pár éve levált SUSE vezetője bejelentette, a korábban tervezett hét év helyett tíz évig vehetnek igénybe általános támogatást a SUSE Linux Enterprise 11-et használó szervezetek, ezt követően pedig további három évig él a kiterjesztett támogatás lehetősége, amelyet külön szerződés értelmében biztosít a SUSE, Long Term Service Pack Support (LTSS) néven.

A SUSE Linux Enterprise Server 11 még 2009-ben jelent meg, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban adott ki hozzá a SUSE új Service Packet. Az új támogatási politika értelmében az operációs rendszer egészen 2019-ig kap általános ("general") támogatást és 2022-ig vehető igénybe hozzá extended support. A SUSE ezzel azonos terméktámogatási ciklust kap mint a legnagyobb rivális Red Hat Enterprise Linux, ahol szintén 10+3 év az igénybe vehető support időtartama. A Red Hat 2012-ben nyújtotta meg a RHEL támogatási időtartamát.

33:36
 

SUSECon 2013 - Nils Brauckmann Keynote

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Brauckmann a SUSECon eseményen azt is elmondta, a SUSE Linux Enterprise-nak világszerte már 19 ezer fizető felhasználója van, ami 26 százalékos növekedés a tavalyi nagyjából 15 ezerhez képest. Mióta a Novellt felvásárolta az Attachmate és kivezette a tőzsdéről, a SUSE pénzügyei nem nyilvánosak, a rendezvényen azonban elhangzott, a legutóbbi évben 320 millió dolláros árbevétel mellett a SUSE nyereséget termelt.

Új felügyeleti csomag System Centerhez

A Novell még 2006-ban haragította magára a nyílt forrású szoftverek híveit, amikor stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Microsofttal - ennek értelmében egyébként jó ideig a Microsoft volt a SUSE Linux Enterprise legnagyobb vásárlója. A megállapdást azóta meghosszabbították, újabban 2016-ig érvényes, ennek keretében a redmondi cég továbbra is vásárol SUSE Linuxot saját ügyfelei számára, de ennél sokkal fontosabb, hogy a két cég szorosan együttműködik a fejlesztések terén.

A System Center menedzsment-platformhoz most vált elérhetővé egy új "management pack", amely segítségével a System Center 2012 SP1-ből felügyelhető a SUSE Linux Enterprise Server: a rendszerüzemeltető szakemberek ellenőrizhetik a szerverek "egészségi állapotát", távolról telepíthetik a frissítéseket és patcheket, illetve ezek megjelenéséről riasztást is kérhetnek például. Az új management pack egy ideje béta verzióban elérhető volt, most azonban megjelent a végleges kiadás is, ennek elkészültét jelentette be Floridában Brauckmann.

A vállalat emellett újra életet lehet az egykor Partner Linux Driver Programnak nevezett erőfeszítésébe is, amelynek célja, hogy a lehető legtöbb hardverhez készüljön minőségi eszközmeghajtó SUSE Linux alá. Az immár SolidDrivernek nevezett program keretében a drivereket a SUSE-felhasználók számára legkényelmesebben és legjobban használható formában szeretné kiadni a cég, hogy azok a lehető legjobban integrálódjanak egy SUSE Linux Enterprise telepítésbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról