Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 15. 09:04

HAMR technológiára épülő diszket demózott a WD

Egy kínai szakmai rendezvényen élőben is demonstrálta a Heat Assisted Magnetic Recording adatrögzítési technológiáját a Western Digital. A vállalat szerint az eljárás segítségével ötszörösére növelhető a diszkek kapacitása.

A China International Forum on Advanced Materials and Commercialization konferencián a Western Digital egy 2,5 hüvelykes mobil merevlemezen élőben demonstrálta a Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) technológia működését. Az eljárás nem új, a Seagate már 2002-ben beszélt róla és egy szeptember végi japán kiállításon működés közben is bemutatta, a WD prezentációja azt jelenti, a két legnagyobb gyártó egyaránt jól halad a fejlesztésekkel és a technológia hamarosan gyártáséretté válhat.

A flash memóriák hatalmas teljesítményfölénye miatt a merevlemezek gyártóin egyre nagyobb a nyomás a kapacitás növelésére. Ma már nem kérdés, hogy a legnagyobb teljesítményigényű feladatokra a flash memóriák alkalmasabbak a pörgő diszkeknél, a merevlemezek azonban jobb ár/kapacitás mutatóval rendelkeznek, így a nagyobb mennyiségű adat tárolására továbbra is jobb vételnek számítanak. A gyártóknak azonban egyre nehezebb dolguk van, hogy ezt az előnyt meg is tartsák.

A mai merevlemezek legnagyobb adatsűrűsége 750 gigabit körül van egy négyzethüvelyken, a HAMR eljárás ígérete, hogy ezt mintegy ötszörösére növeli. A HAMR fejlesztését az ún. szuperparamágnesség jelenség hívta életre. Ahogy a merevlemezek tányérjain növekszik az adatsűrűség, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy egy adatbit írásakor a szomszédos adatbitek mágnesesen instabillá válnak, ezáltal adatvesztés vagy szándékolatlan módosítás következik be. A megbízhatóbb, magasabb koercitivitással rendelkező médiumok használata megoldást jelenthet, ám a hagyományos mágneses író-olvasó fejek nem képesek írni ilyen felületre.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A HAMR eljárás során a hagyományos hordozórétegnél stabilabb mágneses jellemzőkkel bíró felületet az írás előtt lézerrel felmelegítik, majd ezután kerül írásra az adott bitsorozat. A lézer minden esetben csupán az írandó bitek tárolására szolgáló területeket melegíti fel, amely az írás után lehűlve stabilizálja a rögzített mágneses jelet. A módszer hasonlít a magnetooptikai meghajtókban használt technológiára, ám míg azokban az olvasás is a lézer és egy optikai szenzor segítségével történik, a HAMR merevlemezekben ez a ma is elterjedt olvasófejek segítségével történik.

A Western Digital kutatói állítják, a HAMR segítségével egy négyzethüvelyken biztonságosan tárolható akár 4 terabitnyi információ is. Ez azt jelenti, hogy egy 2,5 hüvelykes diszk kapacitása rövid időn belül elérheti az 5 terabájtot, a 3,5 hüvelykes modellek pedig 15-20 terabájtosak is lehetnek. Az új eljárás alkalmazása persze a merevlemezek felépítésének kis módosítását is elvárja. A WD szerint a legfontosabb kihívások köz tartozik olyan média kifejlesztése, amely megfelelő mágneses, optikai és hőtani paraméterekkel is bír, valamint a lézert is integrálni kell az író-olvasó fejbe. Amennyiben ezeket a feladatokat sikerrel veszi a kutatócsapat, az első HAMR diszkek 2016 körül jelenhetnek meg a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról