Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 14. 14:43

Dropbox: céges és privát fiók egy kézben!

A népszerű online tárhelyszolgáltató Dropbox for Business megoldása elválasztja a személyes és az üzleti információkat az egyes fiókokon belül, utóbbiak felett teljes kontrollt biztosítva a vállalatok számára. A szolgáltatás várhatóan jövő év elejétől lesz elérhető.

A népszerű online tárhelyet kínáló Dropboxnak az elmúlt hat évben több mint 200 millió felhasználót sikerült összegyűjtenie, akik egymilliárdnál is több fájlt mentenek el nap mint nap a szolgáltatás segítségével. A Dropboxot - akarva-akaratlan - tavaly mintegy négymillió cég vette igénybe, amelyek között a Fortune 500-as vállalatok 97 százaléka is megtalálható.

Bár a Dropboxnak egy ideje van vállalati szolgáltatása is, sok esetben a munkáltatók nem is tudtak róla, hogy a Dropbox az irodáikban is jelen van, azt az alkalmazottak egyszerűen használni kezdték munkájuk megkönnyítésére, akárcsak az okostelefonokat és tableteket, mikor terjedésnek indultak. A cloudszolgáltató ezért bejelentette, a vállalati felhasználás terjedése érdekében úgy alakítja át a Dropbox for Business szolgáltatást, hogy az a személyes fiókokkal is működjön, ne kelljen egy felhasználónak egy céges és egy privát fiókot is létrehoznia: a cégek úgy tudják beemelni életükbe és munkafolyamataikba a Dropboxot, hogy az a lehető legkisebb fennakadást okozza a felhasználóknak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Dropboxhoz hasonló online tárhelyszolgáltatások egyik legnagyobb kihívása, hogy meggyőzzék a vállalatok IT-szakembereket arról, hogy a céges érzékeny nem adatok szivároghatnak ki. Az üzleti környezetet célzó megoldás ezért az adminisztrátoroknak olyan biztonsági funkciókat kínál, mint az alkalmazottaknál tárolt vállalati információk felülvizsgálata, vagy az egyes könyvtárak távoli törlésének lehetősége, például egy a cégtől távozó beosztott fiókjából. Ezt azonban csak az üzleti felhasználóknak kínált, fizetős Dropbox-szolgáltatás tartalmazta, amelyhez üzleti fiókok is tartoztak.

Az új elgondolás szerint egy felhasználó továbbra is egy profillal rendelkezik majd, ezt azonban két “tárolóra” osztják, egyikben a személyes, másikban pedig a vállalati információkkal; utóbbi tartalma fölött pedig a cég is rendelkezhet. Ez a kettős rendszer az újonnan bemutatott asztali és mobilalkalmazásban is jelen lesz, az okostelefonnal készített fényképek például egyenesen a felhasználó személyes tárolójába kerülnek. A munkáltató eközben kiterjedt rálátást kap saját hálózatának eseményeire, például hogy mely fájlokat kivel osztottak meg, sőt akár korlátozhatják is a hozzáférést bizonyos személyes adatokhoz az irodai számítógépekről. A felhasználó számára a hozzáférés nem olyan kényelmetlen mintha két külön fiókja lenne: az okostelefonos alkalmazásban két "fülön" látszik a privát és céges tárhely tartalma.

Az új szolgáltatás egyelőre tesztfázisban van, a teljes verzió várhatóan jövő év elején válik elérhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról