Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 7. 10:40

Hatékonyabb munkahelyeket hozhatnak az okosszemüvegek

Az okosszemüvegek, bár még kevesen találkoztak velük, egyre inkább bekerülnek a köztudatba, és a Gartner szerint hamarosan a vállalatok eszköztárába is. A kutatócég szerint a technológiára nagy jövő vár a vállalati felhasználásban, segítségével ugyanis a munka költséghatékonyabbá és eredményesebbé tehető.

A konzumer piac küszöbén toporgó okosszemüvegeknek nem csak a háztetőn ukulelén játszó fiatalok örülhetnek, de a Gartner szerint a vállalatok hatékonyságát is nagyban növelhetik. Az informatikai tanácsadócég olyan területeken látja a viselhető készülékek potenciális felhasználási lehetőségeit, mint a gyártás, az egészségügy, a kiskereskedelem és a helyszíni szolgáltatások.

Tíz éven belül az amerikai cégek feléhez juthat el

Angela McIntyre kutatási igazgató szerint a kamerával és kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásokkal felszerelt szemüvegek megkönnyíthetik és hatékonyabbá tehetik a mérnökök, technikusok és a hasonló, terepen dolgozó alkalmazottak munkáját. Az ilyen jellegű iparágak sokat profitálhatnak a technológiából, hiszen az egyes munkaterületekre jóval kevesebb szakértőt is elég lesz kiküldeniük, őket kollégáik távolról koordinálhatják. McIntyre szerint ezzel a vállalatok profitja akár évi 1 milliárd dollárral is növekedhet.

Az okosszemüvegek még korántsem mondhatók elterjedtnek, azokat az amerikai cégek kevesebb mint egy százaléka alkalmazza. A Gartner szerint ugyanakkor ez a szám öt éven belül elérheti a tíz százalékot az alkalmazottaikat - például a különböző ellenőröket és szerelőket- számos helyszínre kiküldő vállalatok között. A készülékek olcsóbb, konzumerpiacra szánt változatainak megjelenése újabb lökést ad majd a technológia elterjedésének, így tíz év múlva akár a cégek felénél is találkozhatunk vele. Tíz év sok idő, ugyanakkor az elemzők szerint szükség lesz rá, mivel a hardver önmagában kevés, az okosszemüvegekben rejlő lehetőségeket csak a megfelelő appok és szolgáltatások birtokában lehet kihasználni. Az eszközök elterjedésével a következő öt évben várhatóan az alkalmazások fejlesztése is meglódul majd.

Főleg a nehézipar veheti hasznát

A készülékek valószínűleg a nehéziparra lesznek a leginkább hatással, mint a gyártás, olaj- és gázbányászat, ahol az AR alkalmazások segítségével a munkások helyben, munka közben taníthatók be a felmerülő javítási és gyártási feladatokra. Az olyan iparágakat mint a kiskereskedelem és az egészségügy a technológia az elemzők szerint közepes mértékben befolyásolja majd, itt leginkább a vizuális keresési és megfigyelési funkciók lesznek mérvadók. A biztosításhoz, illetve a banki szolgáltatásokhoz hasonló területekre nyomja majd rá legkevésbé bélyegét a szemüvegek megjelenése, amelyek azzal, hogy virtuális, interaktív használati utasításként működnek, a memóriazavarral alkalmazottak munkáját is hatékonyabbá tehetik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A videóstreamen keresztül a tapasztaltabb szakértők számos távoli helyszínen dolgozó munkáját segíthetik, növelve a költséghatékonyságot, a felvett anyag pedig, ha a helyzet úgy kívánja, bizonyítékként is felhasználható, hogy a munkát jól végezték el, vagy hogy egy adott ellenőrzés során minden megfelel a követelményeknek. Tuong Nguyen, a Gartner vezető elemzője szerint ennek megfelelően a vállalati képzések is átalakulhatnak, és a hangsúly az adott lépések betanulásáról az okosszemüvegek kezelésére, illetve a kulcsfontosságú információk hatékony keresésére tevődhet át. Ezzel a tréning ideje is jócskán csökkenthető, mivel az alkalmazottak a gyakorlati képzést munka közben, a szemüvegen keresztül kapják.

A rutinfeladatok és a biztonsági előírások betartása azonban továbbra is a betanítás részét kell hogy képezzék, hiszen fennáll a veszélye, hogy a készülékek bevezetésével használóik egy idő után túl nagy mértékben támaszkodnak majd azokra, így meghibásodás - netán az akkumulátor lemerülése esetén - képtelenek lesznek munkájuk elvégzésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról