Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 4. 10:31

Magyarországra is megérkezett a Firefox OS

Hazánkban is kapható az első Firefox OS-sel felszerelt okostelefonok egyike, az Alcatel One Touch Fire. A Telekom kínálatában megjelent készülék közel sem erőgép, butatelefonokat is megszégyenítő ára azonban rendkívül népszerűvé teheti a belépő kategóriában.

Már Magyarországon is kapható az Alcatel One Touch Fire, az egyik első Firefox OS-t futtató okostelefon. Az olcsó készüléket elsőként a Telekom ügyfelei vásárolhatják meg, feltöltőkártyás Domino csomagban 12847 forintért. Ilyen alacsony árral az Alcatel nem csak számos egyszerűbb okostelefont, de még néhány “butatelefont” is maga mögé kényszerít, a cikk keletkezésekor ez a második legolcsóbb mobil a szolgáltató kínálatában.

A Mozillának tehát úgy látszik, a hardver mellett az árban is sikerült eltalálnia a célba vett belépő kategóriát. Az apró 3,5 hüvelykes kijelzővel felszerelt telefon 1 gigahertzes Qualcomm processzort, 256 megabájt RAM-ot és 2 gigabájt belső tárhelyet kapott, ami microSD-kártya segítségével további 32 gigabájttal bővíthető. A telefonnal kapcsolatos elvárásokat ennek megfelelően kell kimérni, komoly játékokhoz nem ez lesz a megfelelő készülék, ugyanakkor az olyan alapvető feladatok ellátására, mint az online böngészés, e-mailek kezelése, vagy az alapvető navigáció teljesen alkalmas, maga az operációs rendszer pedig jóval kiforrottabb, mint az Android volt bemutatkozásakor.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A One Touch Fire kicsit megkésve érkezett hazánkba, hiszen megjelenésére augusztus végén vagy szeptember elején lehetett számítani, a Telenor színeiben, amely a platform egyik komoly támogatója hazánkban - a HWSW számára a tesztkészülékünket is a kék emblémás szolgáltató biztosította. Ehhez képest a telefont jelenleg egyedül a Telekom kínálatában találjuk meg, és egyelőre nem tudni, feltűnik-e a többi szolgáltató színeiben.

A One Touch Fire mindenesetre mind árban, mind pedig képességeit tekintve felveszi a versenyt a hasonló adottságokkal rendelkező androidos okostelefonokkal - mint arról magunk is meggyőződhettünk. A Firefox OS egy meglehetősen új szereplő a piacon, júliusban debütált a ZTE Open mobilon Spanyolországban a Telefonica gondozásában. A Mozilla HTML5 alapú mobil operációs rendszerének sikerességéről így egyelőre korai lenne beszélni, azonban a közelgő ünnepek komoly lökést adhatnak a platformnak.

A Firefox OS fejlesztői újdonságairól az App!mobile konferencia workshopjain is lesz szó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról